Debat

Underviser: Udenlandsk kapital kan skabe bedre rammer for talentudviklingen

Der er tilfælde med både danske og udenlandske ejere, hvor kapitalindsprøjtninger har gavnet talentudviklingen, sportslige resultater og oplevelsen for fansene. Det centrale er, at de nye ejere har evnerne til at drive en fodboldklub, skriver Christian Burkal Trodsøe.

Dygtige og mindre dygtige ejere af fodboldklubber ses både værende danske og udenlandske, skriver Christian Burkal Trodsøe.
Dygtige og mindre dygtige ejere af fodboldklubber ses både værende danske og udenlandske, skriver Christian Burkal Trodsøe.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dagens fodboldklubber er professionelle virksomheder, hvor masser af dygtige mennesker driver professionelle fodboldklubber. Vi må have respekt og tillid til de ansatte og bestyrelsesmedlemmerne, der sidder i klubberne.

De har den interesse at drive og skabe den bedst mulige fodboldklub. Klubberne gør et kæmpe forarbejde, før der indledes et samarbejde, som ender med et salg eller kapitalindsprøjtning. Lad derfor selv klubberne bestemme, hvem der skal eje klubben.

Spørgsmålet om, om der skal reguleres mod udenlandske ejere bør være yderst nuanceret – og det må ikke blive en hindring, men en gavn for udviklingen af dansk fodbold.

Der ses tilfælde med både danske og udenlandske ejere, hvor den nye kapitalindsprøjtning har gavnet talentudviklingen, sportslige resultater og oplevelsen for fansene. Der er samtidig også tilfælde, hvor det ikke har gavnet.

Ikke en garanti

Dygtige og mindre dygtige ejere af fodboldklubber ses både værende danske og udenlandske. Kapitalindsprøjtninger skal kunne komme fra både danske og udenlandske ejere. Det centrale er, om de nye ejere har evnerne til at drive en fodboldklub – det kan deres nationalitet ikke afklare, så lad det ikke være en hindring.

Det er og må være Divisionsforeningen og DBU, der undersøger, om der skal nye regler til.

Christian Burkal Trodsøe
Efterskolelærer, Oure

I nogle tilfælde er den udenlandske kapital sket på baggrund af negative regnskaber. Den udefrakommende kapital er langt fra en garanti, som alle klubber kan regne med.

Problemet kan opstå, hvis udenlandske investorer når et mætningspunkt og der samtidig kommer en forventning om udefrakommende kapitaltilførsel til at dække driftsunderskuddet. I så fald vil det blive problematisk i form af potentielle flere konkurser.

Reelt handler det om, at det sikres, at de danske som udenlandske ejere har den økonomi, som de har sprøjtet ind i fodboldklubben. Er den sikkerhed der, så handler det om almen drift i den enkelte klub.

Fodboldmarkedet er økonomisk stigende, hvor bedre forhold og øget professionalisme går hånd i hånd med øget kapital i organisationen. De mere professionelle forhold helt nede i ungdomsrækkerne er med til at skabe bedre rammer for øget talentudvikling.

Bør ikke reguleres, når det fungerer

Udenlandske investorer er naturligvis interesseret i at bibeholde og udvikle deres organisations talentudvikling. Det ses blandt andet i FC Midtjylland, Lyngby og FC Nordsjælland.

Temadebat

Hvad betyder bølgen af udenlandsk ejerskab for dansk fodbold?
I løbet af de seneste år er mange danske fodboldklubber kommet på udenlandske hænder – ligesom det er tilfældet i de store europæiske ligaer. I dag har ni ud af de 24 fodboldklubber i de to bedste danske herrerækker har udenlandske ejere.

For mange klubber kan et nyt ejerskab give en tiltrængt kapitalindsprøjtning og nye muligheder for talentudvikling til gavn for både spillere, fans og ejerkreds.  Men det rejser samtidig en række dilemmaer.

Altinget Idræt spørger i denne temadebat politikere, eksperter og interessenter til denne udvikling, og hvad der eventuelt bør forandres.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det kan nemt betale sig at sælge et talent til en udenlandsk klub, inden de har fået debut på klubbens førstehold. Der er så mange penge i handlen af talenter, at flere salg skaber mere økonomi til de danske klubber.

Staten skal ikke blande sig i, hvordan Divisionsforeningen, DBU og fodboldklubberne arbejder med udenlandske investorer i dansk fodbold. Vi skal gøre brug af de parter, der står med hænderne i dejen til hverdag – det gør Divisionsforeningen og DBU.

De har alene en interesse i udviklingen af dansk fodbold. Oplever de problemer med de udenlandske ejere, så har de min fulde tillid til, at jeg regner med, de håber højt. Det har jeg ikke hørt endnu, derfor antager jeg, at de nærmeste organisationer vurderer, at det generelt fungerer.

Derfor bør markedet for udenlandske kapitalindsprøjtninger ikke reguleres, når det fungerer. Det er og må være Divisionsforeningen og DBU, der undersøger, om der skal nye regler til.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00