Debat

Borgmester og bestyrelsesformand: Udenlandske ejere af FCN har forstærket den lokale forankring

Siden FCN i januar 2016 kom på udenlandske hænder, må vi konstatere, at de lokale indsatser er blevet forstærket. Når det er sagt, har de nye ejere skullet bruge noget tid på at finetune organisationen, skriver bestyrelsesformand Jan Laursen og borgmester Ole Bondo Christensen (S).

De nye ejere i FCN har skullet bruge noget tid på at finetune organisationen for at sikre opmærksomheden omkring den lokale forankring og engagement, skriver Jan Laursen og Ole Bondo Christensen.
De nye ejere i FCN har skullet bruge noget tid på at finetune organisationen for at sikre opmærksomheden omkring den lokale forankring og engagement, skriver Jan Laursen og Ole Bondo Christensen.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Jan Laursen
Ole Bondo Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udenlandsk ejerskab af danske fodboldklubber er noget, der kan bringe sindene i kog i foreningsdanmark. Det forstår vi godt, ikke mindst fordi de udenlandske investeringer har rejst en række dilemmaer.

Senest har Divisionsforeningen varslet nye skærpede krav til udenlandske klubejere. Som henholdsvis bestyrelsesformand for FCN og borgmester i Furesø vil vi i dette indlæg dele både perspektiver og mulige faldgruber, som vi ser dem.

Forståelse for lokalsamfundet

FCN, som har sin hjemmebane på Right to Dream Park (tidligere Farum Park), har været på udenlandske hænder siden januar 2016, hvor selskabet Right to Dream (RTD) købte klubben. I starten af 2021 blev den egyptiske Mansour-gruppe den største investor i RTD og dermed også i FCN.

Støtten fra FCN til den lokale moder- og amatørklub Farum Boldklub, har aldrig været større.

Jan Laursen og Ole Bondo Christensen (S)
Hhv. bestyrelsesformand, FCN og borgmester, Furesø Kommune

FCN er drevet af et såkaldt not-for-dividend princip, som betyder, at overskud fra klubben ikke må udbetales til investorer, ejere eller aktionærer men skal reinvesteres i virksomhedens formål.

For organisationen bag FCN handler det om mere end fodbold. Filosofien bag Right to Dream handler om social forandring og om, gennem sport og uddannelse, at give nye muligheder til børn, unge og lokalsamfund.

FCN spiller på licens fra Farum Boldklub og dermed er alle spillere fra de talentfulde akademispillere og op til førsteholdstruppen, både drenge og piger, også medlemmer af Farum Boldklub.

Det er afgørende, at udenlandske ejere forstår den lokale kontekst, som klubben er en del af. Det handler om investorernes forståelse for lokalsamfundet, lokale sponsorer, den lokale fanklub og ikke mindst den lokale fodboldklub, som den professionelle afdeling er bygget op om, og som licensen er knyttet til.

Et arbejde, der stadig er i gang

I Furesø er borgerne stolte af at have en veldrevet superligaklub med hjemmebane i kommunen og med en stærk lokal tilknytning. Sådan har det været og sådan skal det fortsat være.

Den lokale forankring er betinget af et værdifællesskab med den udenlandske ejer. Hvis ikke det er til stede, så kuldsejler projektet.

Jan Laursen og Ole Bondo Christensen (S)
Hhv. bestyrelsesformand, FCN og borgmester, Furesø Kommune

Når det er sagt, er det samtidig åbenlyst, at de nye ejere i FCN også har skullet bruge noget tid på at finetune organisationen for at sikre opmærksomheden omkring den lokale forankring og engagement. Et arbejde, der stadig er i gang, og som der også vil være fokus på fremover.

FCN har bevaret de tætte bånd til breddearbejdet, og klubben er et aktiv og en vigtig virksomhed i vores lokalsamfund. Den er et samlingspunkt for fodboldglade børnefamilier, et mødested, der tager et socialt ansvar. Helt konkret samarbejder FCN og Furesø Kommune om at skabe praktikpladser til borgere på vej tilbage i job. Antallet af arbejdspladser, som FCN skaber i kommunen, er øget markant siden det udenlandske ejerskab kom til.

I 2021 indgik FCN og Furesø Kommune en ny femårig aftale om stadion- og baneleje. Denne aftale danner grundlaget for et langvarigt samarbejde, og rummer en række fælles tiltag. Det gælder blandt andet en indsats over for udsatte børn og unge. FCN støtter desuden Red Barnet i lokalområdet, Nordsjællands Hospitals Børne- og Ungeafdelingen og Børnehuset SIV i Furesø.

FCN nationalt har gjort en indsats

Sportsligt har RTD sat nye højder for, hvor ambitionen og niveauet for talentudvikling i dansk klubfodbold kan og skal være ved at integrere udenlandske spillere og trænere på klubbens akademi. Men uden at gå på kompromis med den lokale og nationale forankring.

Temadebat

Hvad betyder bølgen af udenlandsk ejerskab for dansk fodbold?
I løbet af de seneste år er mange danske fodboldklubber kommet på udenlandske hænder – ligesom det er tilfældet i de store europæiske ligaer. I dag har ni ud af de 24 fodboldklubber i de to bedste danske herrerækker har udenlandske ejere.

For mange klubber kan et nyt ejerskab give en tiltrængt kapitalindsprøjtning og nye muligheder for talentudvikling til gavn for både spillere, fans og ejerkreds.  Men det rejser samtidig en række dilemmaer.

Altinget Idræt spørger i denne temadebat politikere, eksperter og interessenter til denne udvikling, og hvad der eventuelt bør forandres.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Siden FCN i januar 2016 kom på udenlandske hænder, har klubben udviklet over 10 nye danske U-landsholdsspillere hvert eneste år på drengesiden, ligesom et pigeakademi er blevet oprettet og knap 20 U-landsholdsspillere er udklækket i Furesø.

Støtten fra FCN til den lokale moder- og amatørklub Farum Boldklub, har aldrig været større. Så selv om det tænkes stort og globalt, handles der også lokalt.

Så når vi gør regnebrættet op, må vi konstatere, at det, at der er kommet udenlandske ejere til FCN, har bidraget til at forstærke de lokale indsatser yderligere. Det siger sig selv, at succesen af den lokale forankring er betinget af et værdifællesskab med den udenlandske ejer. Hvis ikke det er til stede, så kuldsejler projektet.

I det lys er det positivt, at FCN nationalt har gjort en indsats, når det handler om at sætte fokus på dansk pigefodbold og tage ansvar for at uddanne omkring ligestilling og rettigheder for alle. Det markeres blandt andet ved at FCN optræder i særlige trøjer i forbindelse med Pride og Kvindernes internationale kampdag og besøger kommunens skoler for at uddanne og skabe opmærksomhed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00