Debat

Konservative: Udenlandske investorer kan blive en stor fordel for dansk fodbold

I de seneste år er dansk fodbold blevet mere attraktiv, og det er blandt andet på grund af større økonomiske muskler fra udenlandske investorer. Men der kan også være risiko forbundet med at få en ejer ind, der er associeret med et regime, som vi ikke deler værdier med, skriver Mai Mercado (K).

Leicesters thailandske ejer formåede at skabe en sportslig succeshistorie samtidigt med, at han var elsket af både fans og spillere. Men der er også utallige eksempler på det modsatte, skriver Mai Mercado (K).
Leicesters thailandske ejer formåede at skabe en sportslig succeshistorie samtidigt med, at han var elsket af både fans og spillere. Men der er også utallige eksempler på det modsatte, skriver Mai Mercado (K).Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix
Mai Mercado
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gennem efterhånden mange år har vi set en tendens, hvor rigmænd fra hele verden har købt sig ind i den absolutte elite af fodboldklubber.

Det har splittet vandene, og det har sådan set også splittet mig. For på den ene side, så er der noget i mig, som siger, at det er forkert, når en oliemilliardær fra Mellemøsten køber sig ind i en engelsk traditionsklub. Men på den anden side, så nyder jeg også at se, når stjernerne folder sig ud i et opgør mellem for eksempel Paris Saint Germain og Manchester City.

Temadebat

Hvad betyder bølgen af udenlandsk ejerskab for dansk fodbold?
I løbet af de seneste år er mange danske fodboldklubber kommet på udenlandske hænder – ligesom det er tilfældet i de store europæiske ligaer. I dag har ni ud af de 24 fodboldklubber i de to bedste danske herrerækker har udenlandske ejere.

For mange klubber kan et nyt ejerskab give en tiltrængt kapitalindsprøjtning og nye muligheder for talentudvikling til gavn for både spillere, fans og ejerkreds.  Men det rejser samtidig en række dilemmaer.

Altinget Idræt spørger i denne temadebat politikere, eksperter og interessenter til denne udvikling, og hvad der eventuelt bør forandres.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det virker også til, at trenden er kommet for at blive, og nu har pengene også gjort deres indtog i Danmark. Aktuelt er der syv danske klubber med udenlandske ejere, og der kan meget vel komme flere. I de seneste år har vi set, hvordan dansk fodbold er blevet mere attraktiv. Samtlige klubbers tilskuertal er fløjet i vejret, og landsholdet kan vel ikke roses nok?

Det er blandt andet på grund af større økonomiske muskler, at det går så godt. For i fodbolden er der en hel fødekæde, som nyder godt af de flere ressourcer. Trænerne får bedre uddannelser, bedre spillere kan tiltrækkes, og så er der flere penge til talentafdelingerne.

Men hvordan forholder vi os til det? Er alle penge gode, og skal vi bare sige ja til alt det, vi kan få? Det korte svar er nej.

Forstod ånden i Leicester

Jeg synes, at klubberne skal passe rigtig meget på, når de får udenlandske investorer ind, men jeg tror også, at det kan blive en stor fordel for dansk fodbold, hvis det bliver gjort rigtigt.

Det er ingen hemmelighed, at der skal penge til, hvis man vil stige i de internationale fodboldgrader, og flere penge kan tillokke bedre spillere, trænere, og dermed også udvikle sporten for alle os fans

Vi har også set masser af klubber, hvor udenlandske ejere har købt ind på klubbens ånd, og har givet den ene succeshistorie efter den anden.

Hvis udenlandske ejere vil bidrage til sportens udvikling, så skal de selvfølgelig være velkomne.

Mai Mercado
Idrætsordfører

Se for eksempel på Leicester, hvis thailandske ejer, Vichai Srivaddhanaprabha, der desværre gik bort i et forfærdeligt helikopterstyrt, formåede at skabe en sportslig succeshistorie samtidigt med, at han var elsket af både fans og spillere.

Han forstod ånden i Leicester, og han førte den videre. Sådan kan det gøres, men der er også utallige eksempler på det modsatte. For penge er ikke alt.

Kan være fristende

Fodbold handler om så meget mere, og den forståelse skal man have, når man køber en fodboldklub. De forkerte penge kan også skabe problemer for en klub.

Se bare i Chelsea, hvor russiske Roman Abramovich' ejerskab i Chelsea viser, at der kan være risiko forbundet med at få en ejer ind, der er associeret med et regime, som vi ikke deler værdier med.

Eller i Esbjerg, hvor klubbens nye ejere tydeligvis ikke har forstået den danske kultur, som først resulterede i nedrykning fra Superligaen, og som siden har kastet dårlige resultater af sig i landets næstbedste række.

Og det er min største anke til de danske klubber. Jeg kan sagtens forstå, at det er fristende at takke ja, når pengemænd med dybe lommer interesserer sig for danske klubber. Her kan jeg dog kun opfordre til, at klubberne gør deres forarbejde godt, før de lukker ejere ind.

Fodbold er nemlig i bund og grund til for de fans, der følger det. Og det er med dem for øje, at fodbolden skal udvikles. Sådan har det altid været, og sådan kommer det forhåbentligt også til at fortsætte. Hvis udenlandske ejere vil bidrage til det, så skal de selvfølgelig være velkomne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)









0:000:00