Opsamling: Sådan bør bølgen af udenlandsk ejerskab i dansk fodbold håndteres

En række aktører har i de seneste uger debatteret både muligheder og dilemmaer ved de mange udenlandske opkøb af danske fodboldklubber. Få overblik over indlæggene her.

HB Køge er ifølge Venstre et godt eksempel på, at udenlandsk kapital kan bidrage postitivt til udviklingen af dansk fodbold.
HB Køge er ifølge Venstre et godt eksempel på, at udenlandsk kapital kan bidrage postitivt til udviklingen af dansk fodbold.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

De seneste års udenlandske investeringer i dansk fodbold har skabt nye muligheder for klubberne, som ellers ikke ville have kunnet lade sig gøre.

Det er der bred enighed om blandt de aktører, der hos Altinget Idræt har debatteret, hvordan Danmark bør håndtere bølgen af udenlandsk ejerskab.

For eksempel vurderer FC Nordjællands bestyrelsesformand og kommunens borgmester i et fælles indlæg, at "de lokale indsatser er blevet forstærket" – siden klubben blev opkøbt af udenlandske investorer i 2016 – mens Konservative konstaterer, at "dansk fodbold blevet mere attraktiv" som følge af udenlandske penge.

Samtidig opfordrer Transparency International til, at idrættens organisationer stiller større krav til sine turneringer, for at "beskytte sportens integritet" mod risikovillig udenlandsk kapital. Og flere, heriblandt S-regeringen, påpeger, at investeringer ikke skal gå ud over "den danske foreningskultur".

Altinget Idræt giver dig her en opsamling på debatten, som du efterfølgende kan dykke mere ned i.

Jan LaursenOle Bondo ChristensenJan Laursen og Ole Bondo Christensen
Hhv. bestyrelsesformand, FCN og borgmester (S), Furesø Kommune

"Siden FCN i januar 2016 kom på udenlandske hænder, må vi konstatere, at de lokale indsatser er blevet forstærket. Når det er sagt, har de nye ejere skullet bruge noget tid på at finetune organisationen."

Læs hele indlægget her.

Stén KnuthStén Knuth
Medlem af Folketinget (V) og idrætsordfører 

"Det ville være hamrende ærgerligt, hvis vi regulerer det ihjel, så vi eksempelvis ikke ser et nyt fantastisk internationalt kvindehold."

Læs hele indlægget her.

Jesper OlsenJesper Olsen
Formand, Transparency International Danmark

"Hvor det kan være svært og tage mange år, at få ændret reglerne på internationalt plan, så ligger der en løsning lige for. Nemlig hos idrættens organisationer. De kan jo stille krav om, hvilke krav man skal leve op til, for at kunne spille i deres turneringer, og dermed beskytte sportens integritet."

Læs hele indlægget her.

Christian Kokholm RothmannChristian Kokholm Rothmann
Formand, Danske Fodboldfans

"Ansvaret for forliste projekter og døende klubber overdrages altid til fans. Vi bliver nødt til at stille større krav til klubejere, og så skal vi have et nyt mindset hos både forbund, klubber, fans og spillere, skriver Christian Kokholm Rothmann."

Læs hele indlægget her.

Malte LarsenMalte Larsen
Medlem af Folketinget (S) og idrætsordfører 

"De penge, der er tilført de danske klubber, har været essentielle for dansk fodbolds udvikling og konkurrenceevne. Men det er samtidig vigtigt, at vi fastholder den danske foreningskultur."

Læs hele indlægget her.

Mai MercadoMai Mercado
Medlem af Folketinget (K) og idrætsordfører

"I de seneste år er dansk fodbold blevet mere attraktiv, og det er blandt andet på grund af større økonomiske muskler fra udenlandske investorer. Men der kan også være risiko forbundet med at få en ejer ind, der er associeret med et regime, som vi ikke deler værdier med."

Læs hele indlægget her.

Christian Burkal Trodsøe

"Der er tilfælde med både danske og udenlandske ejere, hvor kapitalindsprøjtninger har gavnet talentudviklingen, sportslige resultater og oplevelsen for fansene. Det centrale er, at de nye ejere har evnerne til at drive en fodboldklub."

Læs hele indlægget her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stén Knuth

Politisk konsulent, Dansk Firmaidræt, byrådsmedlem (V), Slagelse Kommune
bankuddannet

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

0:000:00