Debat

Konservative: Vi skal byde e-sport velkommen i sportens verden

I dag er e-sport meget løst organiseret, hvilket er forståeligt, når det er så ny en sport. Der er desværre ikke sket så meget fra politisk side igennem de seneste to år. Det er simpelthen for sløjt, skriver idrætsordfører Mai Mercado (K).

Sammenligner du vores rød-hvide helte, der gjorde Danmark ære på grønsværen under EM sidste sommer med det storvindende Astralis, der udøver deres sport foran computerskærmen, så er ligheden svær at finde. Men går vi et spadestik dybere, finder vi flere ligheder, end ved første øjekast, skriver Mai Mercado (K).
Sammenligner du vores rød-hvide helte, der gjorde Danmark ære på grønsværen under EM sidste sommer med det storvindende Astralis, der udøver deres sport foran computerskærmen, så er ligheden svær at finde. Men går vi et spadestik dybere, finder vi flere ligheder, end ved første øjekast, skriver Mai Mercado (K).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mai Mercado
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med tre milliarder gamere og 500 millioner seere kan vi ikke ignorere den kæmpe industri, der buldrer derudaf. Og med det danske storhold Astralis, der allerede nu har skrevet sig ind i e-sportens historiebøger, har e-sport i den grad slået rod i Danmark.

Men på trods af det danske holds store succes og det faktum, at allerede 41 procent af drenge mellem 16 og 20 år har tilsluttet sig e-sportens verden, er det alligevel svært at nå til enighed om, hvorvidt det er en sport eller ej. Men hvorfor er det så svært at blive enige? Og vigtigst af alt. Er det en sport eller ej?

Jeg må være ærlig og sige, at i starten var jeg ikke overbevist, om jeg ville placere e-sport i samme boks som fodbold. Så den skepsis, der er omkring e-sport, kan jeg godt genkende.

For sammenligner du vores rød-hvide helte, der gjorde Danmark ære på grønsværen under EM sidste sommer – og ikke mindst i 92 – med det storvindende Astralis, der udøver deres sport foran computerskærmen, så er ligheden svær at finde. Den ene tonser rundt i 90 minutter, mens den anden knap bevæger sig.

Potentialet er stort 

Jeg vil alligevel påstå, at går vi et spadestik dybere, finder vi flere ligheder, end vi gør ved første øjekast. Min holdning til e-sport har nemlig i den grad ændret sig. Og den største kursændring skete, da min søn introducerede mig til, hvor strategisk krævende det kan være at få succes i den virtuelle verden.

Ikke engang regeringen kan svare på, hvad der er sket med det panel, som skulle komme med anbefalinger. Det er simpelthen for sløjt.

Mai Mercado (K)
Idrætsordfører

Den strategiske formåen i e-sport er altafgørende på samme måde, som skakspilleren skal tænke fem træk frem for, at modstanderen ikke får sat hans konge i skakmat. Selvsamme strategiske kunnen spiller en central rolle i langt de fleste sportsgrene, heriblandt fodbold.

Og hvis vi ikke hylder strategi som et vigtigt kriterie for sport, hvad betyder det så for lige netop skak, hvor der heller ikke er den store fysiske aktivitet involveret? Ja, hvis vi spørger regeringen, så kan de ikke engang svare på, om skak er en rigtig sport. Der må jeg erklære mig uenig.

For skak er et strategisk krævende spil og det samme er e-sport, har jeg fundet ud af. Derfor vil jeg gerne tilslutte mig ja-siden og påstå, at e-sport er en sportsgren. Men det har sine udfordringer, som vi er nødt til at kigge på. Det kan vi ikke komme udenom. Til gengæld er potentialet stort.

Bør handle hurtigt fra politisk side

For hvis vi ser, hvor langt e-sport er nået uden den store opbakning fra regeringen, kan man kun drømme om de højder, det kan nå med større tilslutning. Så hvis du spørger mig, om Danmark skal have en ny e-sportsstrategi, vil mit svar være: ja, selvfølgelig skal vi det.

Temadebat

Hvordan bør fremtiden se ud for e-sport?
E-sport har gennem de seneste år oplevet heftig vækst i Danmark, og det er for mange unge en mulighed for at blive en del af foreningsfællesskaber i det danske foreningsliv. Samtidig rummer e-sporten ifølge kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) "en række udfordringer".

I anledning af den aktuelle debat, som finder sted på Christiansborg, spørger Altinget Idræt, hvordan politikere og interessenter ser fremtiden for e-sport i Danmark.

Skal der gøres mere for at styrke e-sportens organisering, talentarbejde og foreningsfællesskaber? Eller bør der indføres mere regulering af de store udenlandske virksomheder, som tjener penge på at tilbyde spil til børn og unge?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I dag er e-sport meget løst organiseret, hvilket er forståeligt, når det er så ny en sport. Setuppet er stadig umodent, men det handler bare om at komme i gang og helst meget hurtigere i gang end, hvad der er lagt op til. Der er desværre ikke sket så meget igennem de sidste to år, og ikke engang regeringen kan svare på, hvad der er sket med det panel, som skulle komme med anbefalinger. Det er simpelthen for sløjt.

Tilslutningen til e-sport er stor og der bliver allerede gjort meget her i Danmark, hvor man kan nævne den danske e-sportsorganisation, Rfrsh Entertainment, som oprettede Blast Pro Series-turneringen tilbage i 2017. Deres engagement blæser mig bagover, og den store tilslutning giver kun anledning til hurtig handling fra politisk side af. 

Derfor håber jeg på, at vi kan nå til enighed, så vi kan give e-sporten de bedste forudsætninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00