Debat

Dansk Firmaidræt: E-sport indeholder muligheder, som den traditionelle sport ikke gør

Gaming og e-sport indeholder muligheder, som den traditionelle organisering af sport ikke gør. For eksempel skaber gaming og e-sport rammer for, at mennesker mødes på tværs af geografi, alder, køn, sprog, kultur, handicap og religion, skriver Martin Fritzen.

Gaming og e-sport udvikler sig i en rasende fart, og det skal vi som offentlige myndigheder, forbund, foreninger og kommuner understøtte på bedst mulige måde, skriver Martin Fritzen.
Gaming og e-sport udvikler sig i en rasende fart, og det skal vi som offentlige myndigheder, forbund, foreninger og kommuner understøtte på bedst mulige måde, skriver Martin Fritzen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg for kort tid siden holdt et oplæg for 50 ledere fra kommunernes kultur og fritidsafdelinger, var der ingen af dem, der kunne nævne navnet på en e-sportsforening i deres egen kommune. De var heller ikke opmærksomme på, at både børn, unge og voksne kan dyrke gaming og e-sport i foreningsregi eller på arbejdspladsen – ligesom de tydeligvis heller ikke kendte de positive effekter, der er i fællesskaber omkring e-sport.

Min pointe er ikke at slå de gode, hårdtarbejdende kommunale leder i hovedet med deres manglende viden om de lokale muligheder med e-sport. Min pointe er, at e-sport ikke er på nethinden hos centrale aktører, som i høj grad kender de traditionelle forenings- og idrætsfællesskaber lokalt.

Idrætsforbund, kommuner, interesseorganisationer, og politikere og embedsmænd både lokalt og nationalt er nødt til at få gaming og e-sport på dagsorden i vores udvalg, bestyrelser og i det daglige arbejde – for at e-sport i forenings- og arbejdspladsfællesskaber bliver mere tydelige og nærværende.

Fra subkultur til mainstream

Gaming og e-sport udvikler sig i en rasende fart, og det skal vi som offentlige myndigheder, forbund, foreninger og kommuner understøtte på bedst mulige måde. For det er hér, vi kan gøre en forskel.

Vi tror på, at vi gennem oplysning, samtale, spil og ved at anerkende gaming og e-sport kan gøre mere for at styrke e-sportens organisering og foreningsfællesskaber.

Martin Fritzen
Konsulent og ansvarlig for e-sports i Dansk Firmaidræt

I Dansk Firmaidræt anerkender vi, at der er udfordringer i forbindelse med gaming – heriblandt økonomiske incitament strukturer, øget skærmtid og risiko for matchfixing.

Men som forbund og paraplyorganisation for aktive arbejdspladser og foreninger, så er vores modsvar ikke at tage afstand, men i stedet gå aktivt ind og forsøge at påvirke og præge hele området. I firmaidrætten vil vi være garanter for sunde og velorganiserede e-sportsaktiviteter med fællesskabet i fokus.

Vi arbejder med at skabe åbne, inkluderende muligheder for gamere på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner. Vi tror på, at vi kan inspirere til en hverdag for kolleger og studerende, som er balanceret i forhold til skærmtid, bevægelse, sociale relationer og et sundt liv generelt.

Det uforløste potentiale

Gaming og e-sport indeholder muligheder, som den traditionelle organisering af sport ikke gør. For eksempel skaber gaming og e-sport rammer for, at mennesker mødes på tværs af geografi, alder, køn, sprog, kultur, handicap og religion.

Vi ser nye målgrupper i foreningerne, voksne som aldrig har været en del af foreningslivet før, som oplever fællesskab, sammenhold og mening i at være en del af noget større.

Vi ser voksne både på og uden for arbejdsmarkedet, blive en del af aktive miljøer, få smil på læben og starte job, uddannelse og indgå i flere positive sociale sammenhænge.

Virksomheder rekrutterer også specifikt efter gamere, fordi de oplever, at gamere har særlige kompetencer inden for strategisk tænkning, kommunikation, samarbejde, multitasking, effektivitet, overblik og præcision – som andre ikke har.

Potentialerne i gaming og e-sport har vi slet ikke set udfolde sig endnu. Det sker de næste fem til ti år, og som idrætsforbund vil vi gerne være en aktiv medspiller på den rejse.

Dansk Firmaidræt støtter op

I Dansk Firmaidræt har vi arbejdet med gaming og e-sport siden 2015. Vi har bidraget til udvikling af blandt andet et etisk kodeks for området, træneruddannelser, etablering af e-sport i foreningslivet, på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner, ligesom vi har taget aktiv del i etableringen af YouSee eSportligaen.

Temadebat

Hvordan bør fremtiden se ud for e-sport?
E-sport har gennem de seneste år oplevet heftig vækst i Danmark, og det er for mange unge en mulighed for at blive en del af foreningsfællesskaber i det danske foreningsliv. Samtidig rummer e-sporten ifølge kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) "en række udfordringer".

I anledning af den aktuelle debat, som finder sted på Christiansborg, spørger Altinget Idræt, hvordan politikere og interessenter ser fremtiden for e-sport i Danmark.

Skal der gøres mere for at styrke e-sportens organisering, talentarbejde og foreningsfællesskaber? Eller bør der indføres mere regulering af de store udenlandske virksomheder, som tjener penge på at tilbyde spil til børn og unge?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi ser, hvordan e-sport forener mennesker blandt vores målgrupper. Vi ser sundhed udfolde sig i bedste WHO-stil, – både social, psykisk og fysisk sundhed, kommer i spil, når vi arbejder med e-sport. Et godt eksempel er virksomheden Handicapformidlingen, hvor gaming og e-sport er en fællesskab-skaber blandt de ansatte.

Vi tror på, at vi gennem oplysning, samtale, spil og ved at anerkende gaming og e-sport kan gøre mere for at styrke e-sportens organisering og foreningsfællesskaber – og heri ligger en nøgle til at ruste befolkningen til at træffe sunde valg i forhold til tid, penge brugt på gaming og fokus på egen sundhed og trivsel.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00