31. januar 2019 12:00 - 13:00
Samråd: Danmarks Statistiks kommercielle salg af data

Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg har kaldt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i åbent samråd om Danmarks Statistiks kommercielle salg af data.

Samrådsspørgsmål L:

Hvilke overvejelser gør ministeren sig i anledning af, at Danmarks Statistik ifølge Politiken de seneste knap 15 år har fordoblet salget af data til private virksomheder, offentlige myndigheder og forskere, og at disse data i kombination med andre kilder i højere grad end tidligere bliver brugt til målrettet markedsføring, politisk kommunikation samt kreditog risikovurderinger af borgerne?

Der henvises til artiklen ”Danmarks Statistik sælger data for millioner – også til omstridte formål” fra Politiken 21. december 2018.

Samrådsspørgsmålet er stillet af Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Samrådsspørgsmål M:

Vurderer ministeren, at Danmarks Statistiks praksis med kommercielt salg af data er i overensstemmelse med Danmarks Statistiks fortrolighedspolitik, hvori det garanteres, at borgernes data ”kun anvendes til statistiske eller videnskabelige formål”?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Samrådsspørgsmål N:

Har man som borger sikkerhed for, at data fra Danmarks Statistik, som kan være aggregerede oplysninger ned til klynger af 3 eller 5 husstande, er tilstrækkeligt anonyme, når man i dag (i modsætning til for 10 år siden) kan supplere sådanne data med oplysninger, som stammer fra for eksempel sociale netværk, apps og cookies?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Samrådsspørgsmål O:

I artiklen "Danmarks Statistik sælger data for millioner – også til omstridte formål" fra Politiken 21. december 2018 udtaler rigsstatistiker Jørgen Elmeskov, at Danmarks Statistik "ikke er sat i verden for at skulle efterprøve, om noget er en lødig anvendelse, og andet ikke er en lødig anvendelse" af Danmarks Statistiks data. Er det ministerens vurdering, at denne holdning om, at Danmarks Statistik ikke har ansvar for at vurdere, om noget er en lødig anvendelse af deres data, er i overensstemmelse med Danmarks Statistiks samfundsansvar bredt forstået og i overensstemmelse med GDPR samt den danske databeskyttelseslov?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF)
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA), radiovært, 24syv
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser