Borgmester: Erhvervsfremme matcher ikke virksomhedernes behov

DEBAT: Man skal huske at vende kikkerten den rigtige vej, når man vil forenkle eller forsimple. Det er vigtigt at have øje for, hvad formålet er, skriver Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune, om erhvervsfremmeindsatsen. 

Af Christina Krzyrosiak Hansen (S)
Borgmester, Holbæk Kommune

Regeringens forslag om "en fokuseret og fremtidssikret erhvervsfremme" indeholder særligt en anbefaling, som giver mig anledning til at overveje, om der er stillet helt skarp på, hvad formålet med erhvervsfremme egentlig er? Regeringen foreslår, at vi skal have fem erhvervshuse, som fra centralt hold skal servicere alle virksomheder i hele landet.

”One fits all” fristes jeg til at spørge? Matcher det virkelig behovet i erhvervslivet i dag?

Erhvervslivet i Holbæk Kommune er kendetegnet ved, at cirka 80 procent af virksomhederne har under ti ansatte. Det er altså små virksomheder, ofte enkeltmandsejet, som ikke har kæmpe administrationsafdelinger eller særlige folk ansat til "papirnusseri". Det er firmaer, som er ude på byggepladsen eller står bag disken. Deres ophæng – deres DNA – er lokalt. Ikke regionalt eller nationalt, men solidt forankret i det nordvestsjællandske (og meget ofte allermest indenfor kommunens grænser).

De lokale iværksættere
Den nye iværksætter har brug for at finde et godt kontorfællesskab eller en revisor eller mentor, men det skal være lokalt. Håndværksmesteren, som har bøvl med en tilladelse, eller som mangler en lærling, ved med navn og ansigt, hvor hun kan ringe hen for at få råd og vejledning. Behovene er forskellige, men et fælles kendetegn er, at de kredser om lokal forankring og kendskab.

Jeg tror, rigtige mange af mine borgmesterkollegaer kan genkende det her billede af det lokale erhvervsliv og være enige i, at man oprigtigt kan tvivle på, om vores virksomheder vil bruge den "centralistiske enhed"? For vil den "centralistiske enhed" reelt set have en chance for at have det nødvendige lokalkendskab, hjerteblod for udviklingspotentialet i lokalområdet – eller have råderum og kapacitet til at løbe noget nyt i gang i hver af de 17 sjællandske kommuner?

Platformen, hvor vi sammen kan skabe lokale løsninger
Erhvervsfremmeindsatsen er den helt unikke platform, hvor vi sammen – erhvervslivet og kommunen – sammen kan skabe synergi, udvikling og lokale løsninger. Det er her, hvor erhvervslivet engagerer sig i sin kommune. Jeg kan se, at virksomhederne stiller op, når vi har brug for at hjulpet nogle svage borgere tilbage på arbejdsmarkedet. De tager også en tørn, når der skal findes praktik- og lærlingepladser – fordi de kan se og ved, at det gør en forskel.

Jeg står sammen med mine kollegaer fra kommunalbestyrelsen "på mål" overfor erhvervslivet, og der får vi kaldt en spade for en spade og givet en enkelt rose til hinanden. Der er ansigt på – og håndslag.

Løsningen er ikke fjerne "mastodonter"
Det er derfor min helt klare opfattelse, at det ikke må handle om centralisere for forenklingens skyld, men det skal handle om, hvor vi spiller vores erhvervsliv bedst og bidrager til at gøre dem bedre.

Der er absolut god musik i dele af regeringens forslag – men der kommer en uskøn diskant, når det kommer til effekten i det lokale. Man må ikke forsimple i et forsøg på at forenkle.

Vend kikkerten og se én gang til. Løsningen og forbedringen for erhvervslivet ligger ikke i centrale fjerne "mastodonter". Centralisering på den måde bliver alt for firkantet og uden begrundelse. Jeg har brug for kontakten til erhvervslivet – og jeg mener oprigtigt, at erhvervslivet har brug for adgangen til os, så vi sammen kan udvikle den kommune, vi har valgt at bo, leve og arbejde i.

Forrige artikel Nordjysk kontorchef: De tavse virksomheder bliver ladt i stikken Nordjysk kontorchef: De tavse virksomheder bliver ladt i stikken Næste artikel Byplanlægger: Letbanen styrker bykulturen i København Byplanlægger: Letbanen styrker bykulturen i København