Debat

Borgmester i Rebild: Frisættelsen åbner for nye muligheder i børnenes hverdag

DEBAT: I Rebild Kommune skal medarbejdere, forældre og ledere have lov til at tænke vilde idéer til fremtidens dagtilbud. Det skal frisætte energi og innovationskraft til at tænke helt nyt, skriver Leon Sebbelin (RV).

Rebild Kommune vil etablere en politisk følgegruppe med alle partier. Det skal sikre, at projektet får opbakning i alle tre år, selvom der er kommunalvalg undervejs, skriver Leon Sebbelin (RV).
Rebild Kommune vil etablere en politisk følgegruppe med alle partier. Det skal sikre, at projektet får opbakning i alle tre år, selvom der er kommunalvalg undervejs, skriver Leon Sebbelin (RV).Foto: Rebild Kommune/Allan Mortensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leon Sebbelin (RV)
Borgmester i Rebild Kommune

I Rebild Kommune har vi høj kvalitet i vores dagtilbud. Det er lige blevet slået fast i en stor kvalitetsrapport. Den høje kvalitet kan vi takke vores dygtige medarbejdere og ledere for. De leverer et fantastisk stykke arbejde hver dag.

Hvad kan vi så egentlig bruge sådan en velfærdsaftale på dagtilbudsområdet til - kan vi blive bedre? Selvfølgelig kan vi det. Det kan man altid.

Regeringens ambitioner med velfærdsaftalen er både høje og tydelige: Der skal leveres et velfærdsløft, som er synligt for borgerne. Det fremgår også klart af den principaftale, som de syv borgmestre har underskrevet sammen med statsministeren og finansministeren.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvis vi skal indfri denne gensidige ambition, kan vi ikke nøjes med at ændre lidt i hjørnerne af vores nuværende praksis, hvor god den end er. Vi er nødt til at tænke frit og vildt for at forfølge statsministerens tanker om ’den vilde idé’.

Tillid er nøgleordet
Vi starter derfor nu en proces i Rebild Kommune, hvor medarbejdere, forældre og ledere får lov at tænke vilde idéer til fremtidens dagtilbud. På denne måde ønsker vi at frisætte energi og innovationskraft til at tænke helt nyt.

Vi er nødt til at tænke frit og vildt for at forfølge statsministerens tanker om ’den vilde idé’.

Leon Sebbelin (RV)
Borgmester i Rebild Kommune

Nogle af de vilde idéer vil givetvis ramme de hegnspæle, som både regeringen og vi selv i kommunen vil sætte som rammer for forsøget. Men så tilpasser vi til det – hellere det, end den anden vej rundt, hvor begrænsningen er udgangspunktet.

Tillid er et nøgleord i velfærdsaftalen: tillid til medarbejdernes faglighed og dedikation, tillid til ledernes kompetencer og ansvarlighed og tillid til forældrenes engagement og overblik. Det er en forudsætning for at indfri ambitionerne. Og tilliden skal komme både fra regeringen, fra byrådet og fra forvaltningen.

Læs også

Nye muligheder i børnenes hverdag
Vilkårene for de små børn har altid ligget mig meget på sinde. Det gælder både den brede indsats for alle børn, og den særlige indsats vi skal yde for de sårbare børn og deres familier.

Det vil derfor have stor betydning, at frisættelsen åbner for nye muligheder i børnenes hverdag også i det brede tværfaglige samarbejde omkring det enkelte barn, uanset hvilken lovgivning en konkret indsats for barnet har begrundelse i.

For at kunne lykkes med opgaven er det derfor afgørende, at kommunerne undervejs i frisættelsesarbejdet, og efterhånden som vi gør os erfaringer, får mulighed for yderligere frisættelse end den, der i første omgang lægges op til alene fra dagtilbudsloven. Vi håber på en imødekommelse af dette vigtige ønske.

Politisk følgegruppe
Som politikere i Rebild Kommune skal vi nu have en spændende drøftelse af, hvilke mål og retninger vi vil sætte for dagtilbudsområdet i de kommende tre år. Det er en spændende opgave, og vi skal både være visionære og realistiske. Og turde holde os fra detaljerede krav.

Vi har også besluttet at etablere en politisk følgegruppe, hvor alle partier får plads. Det skal blandt andet være med til at sikre, at projektet kan få fokus og opbakning i hele den treårige periode, selvom vi har et kommunalvalg undervejs. 

Evaluering af forsøgene med velfærdsaftalen vil selvsagt være både nødvendig og vigtig. Nødvendig for læringen i de enkelte kommuner og videndeling med øvrige kommuner. Og vigtig fordi regeringen har ambitioner om, at erfaringerne fra de syv kommuner skal bruges til at forbedre velfærd på tværs af Danmark. Det forpligter.

Endnu er det uklart, hvordan vi skal gribe denne opgave an. Fra Rebild Kommune bakker vi op om et evalueringskoncept, som kan favne alle velfærdsaftaler og gerne med forankring i et forskningsmiljø. Derudover vil vi spændt følge udviklingen i vores egne dagtilbud, der om tre år måske – og forhåbentlig – har indfriet de vilde idéer.

Dokumentation

Temadebat: Kan Mette Frederiksens vilde idé skabe vilde resultater?

”Det er en lidt vild idé.”

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun ved Folketingets åbning lancerede planerne om at give syv kommuner næsten ubegrænset frihed i indretningen af folkeskole-, dagtilbuds- og ældreområdet.

Spørgsmålet er, om den vilde idé kan skabe vilde resultater. 

Hvordan kan kommunerne bedst udnytte friheden? Hvilke forbedringer kan vi forvente at se? Hvordan skal forsøget evalueres? Kan de syv udvalgte kommuner danne inspiration for fremtidens kommunale velfærd? 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leon Sebbelin

Formand, Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune (R), formand, Rebild Vand og Spildevand, medejer, Revisionsfirmaet Attiri A/S
statsautoriseret revisor (1993), cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1985)

0:000:00