Debat

Dansk Erhverv om erhvervsfremme: Nyt system skal tilpasses virksomhederne – ikke omvendt

DEBAT: Nyt erhvervsfremmesystem skal løfte danske virksomheders ambitioner. Derfor skal vi tænke mere innovations- og mindre produktionssamfund, skriver Niels Milling fra Dansk Erhverv.

<b>FORENKLING</b>: Der er behov for et smidigt og innovativt erhvervsfremmesystem, der er tilpasset virksomheder, mener Dansk Erhvervs Henrik Milling.
FORENKLING: Der er behov for et smidigt og innovativt erhvervsfremmesystem, der er tilpasset virksomheder, mener Dansk Erhvervs Henrik Milling.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Milling
Underdirektør, Dansk Erhverv 

Regeringens forenklingsudvalg har netop offentliggjort sine anbefalinger til, hvordan fremtidens erhvervsfremmesystem skal se ud. Og det er på høje tid. Vi har nemlig i alt for mange år haft et system, som ganske enkelt ikke er gearet til fremtidens erhvervsliv. 

Vi har haft alt for mange bestyrelser, udvalg og fonde, som ikke har arbejdet ordentligt sammen. Samtidig har der været for lidt fokus på slutbrugeren – nemlig virksomhederne, som skal bruge systemet til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

Væk fra klassisk produktionssamfund
Forenklingsudvalgets forslag vil blandt andet sikre færre aktører ved at oprette Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse som erstatning for Danmarks Vækstråd og de seks regionale vækstfora. Samtidig samles en række fonde og fora under en bestyrelse.

Fakta
Bidrag til debatten om den danske erhvervsfremmeindsats. Skriv til [email protected].

Lidt forenklet sagt er det nuværende system tilpasset et klassisk produktionssamfund, mens det, som der er behov for, er et system, som er smidigt og innovativt og tilpasser sig virksomhedernes behov. Det er den retning, som forenklingsudvalget nu har udstukket.

Oven i forslaget om færre råd og fora, er der også meget større fokus på virksomhederne, som får en meget stærkere stemme i bestyrelserne. 

Danske virksomheder hører til blandt de mest innovative i verden, og vi skal også have et erhvervsfremmesystem, som svarer til virksomhedernes ambitioner.

Henrik Milling
Underdirektør, Dansk Erhverv

Virksomheder først
Anbefalingerne om markant færre aktører – som indbyrdes har en tydelig og klar arbejdsdeling, og hvor virksomhedernes indflydelse bliver langt større – sikrer, at det er virksomhedernes efterspørgsel, der sætter rammerne og indholdet for erhvervsfremmeinitiativer. 

Indtil videre er der tale om forslag, og der går nu en politisk proces i gang, hvor der skal forhandles, og hvor organisationer og andre interessenter forhåbentligt kan komme med input.

I Dansk Erhverv håber vi meget, at forenklingsudvalgets anbefalinger sætter retningen for arbejdet. Vi vil gøre vores til at sikre, at systemet bliver enklere og håber, at vi kan komme i mål.

Danske virksomheder hører til blandt de mest innovative i verden, og vi skal også have et erhvervsfremmesystem, som svarer til virksomhedernes ambitioner.

Dokumentation

Erhvervsfremmesystemet til debat

På Altinget debatterer vi i april måned Danmarks erhvervsfremmeindsats.

Det sker blandt andet på baggrund af Forenklingsudvalgets 26 anbefalinger til erhvervsfremmesystemet. Udvalget lægger i deres anbefalinger op til:

  • En fælles strategi og bestyrelse for hele den decentrale indsats
  • En digital platform og nye Erhvervshuse
  • Færre, landsdækkende klynger og netværk
  • En klar statslig arbejdsdeling
  • Færre ressourcer til evaluering.

Udvalget anbefaler, at de seks regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd nedlægges og erstattes af én erhvervsfremmebestyrelse.

Udvalget anbefaler også, at de eksisterende 60 offentligt støttede netværk og klynger reduceres til 10-12 nationale klynger. Dertil kan der være et mindre antal startup-klyngeorganisationer inden for nye erhvervsområder.

Kilde: Erhvervsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024