Anmeldelse af 
Peter Svarre

Vigtig bog løfter sløret for skyggesiderne af den offentlige sektors besættelse af digitalisering

Truslen mod vores demokrati kommer ikke nødvendigvis fra de store techgiganter, men fra staten, regionerne og kommunernes egen digitalisering. Ny bog zoomer ind på digitaliseringens skyggesider og en offentlig sektor besat af digitalisering. Bogen er et godt udgangspunkt for en debat, der kun lige er begyndt, skriver Peter Svarre.

Danmark er på mange måder et digitalt mønsterland, Men den
hidsige digitalisering har også haft en skyggeside, som bogen 'Fra velfærdsstat
til overvågningsstat' dykker ned i, skriver Peter
Svarre.
Danmark er på mange måder et digitalt mønsterland, Men den hidsige digitalisering har også haft en skyggeside, som bogen 'Fra velfærdsstat til overvågningsstat' dykker ned i, skriver Peter Svarre.Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Peter Svarre
Fra velfærdsstat til overvågningsstat - Algoritmernes magt i den offentlige forvaltning
Michael Jarlner og Kim Escherich
194 sider, Djøf Forlag, netop udkommet

I juni 2021 blæste statsministeren, kulturministeren og erhvervsministeren til kamp mod techgiganter med en hvidbog, der opstillede ni principper for en bedre digital verden. Techgiganterne blev holdt ansvarlige for uansvarlig brug af algoritmer, skabelse af ekkokamre, undergravning af arbejdstageres rettigheder og i det hele taget en generel opløsning af den demokratiske samtale.

Intentionerne med hvidbogen var prisværdige, men måske kommer den egentlige trussel mod vores samfundsmodel og demokrati ikke udefra – i skikkelse af onde teknofyrster i Silicon Valley – men indefra – i form af digitaliseringsliderlige myndigheder. Det er i hvert fald præmissen og konklusionen i den nye antologi 'Fra velfærdsstat til overvågningsstat', som er redigeret af Michael Jarlner og Kim Escherich.

Arbejder du med digitale teknologier i den offentlige sektor, eller er du bare perifært interesseret i debatten om teknologi og samfund, så er dette muligvis den vigtigste bog at have liggende på skrivebordet lige nu. De fleste mennesker har sandsynligvis hørt om Gladsaxe-sagen, hvor man ved hjælp af overvågning og statistisk maskinlæring forsøgte at lokalisere misrøgtede børn, eller måske har man hørt historien om Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som skabte en algoritme, der skulle identificere risiko for langtidsledighed, men som endte med at diskriminere mod danskere af anden etnisk oprindelse.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00