Debat

Billedkunstnernes Forbund: Museerne skal tage et større ansvar for inklusion og bæredygtighed

Det skal blive synligt, hvordan museerne varetager deres ansvar for en retfærdig fordeling og repræsentation i deres aktiviteter, samlinger og forskning, før der foreligger en ny museumslov, skriver Marie Thams. 

Museerne bør levere tal på budgetter, men også på deres indsatser og opgørelse for både diversitet, ligestilling og klimamæssig bæredygtighed, skriver Marie Thams. 
Museerne bør levere tal på budgetter, men også på deres indsatser og opgørelse for både diversitet, ligestilling og klimamæssig bæredygtighed, skriver Marie Thams. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Marie Thams
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tak til Altinget for at se os som naturlige bidragydere til debatten om en ny museumslov.

Vi gav tidligt udtryk for at vi ønsker at tage del i reformarbejdet og henvendte os sidste år til kulturministeren og Folketingets kulturudvalg, ligesom vi har givet vores synspunkter i pressen. Så kan kunstnerne nå at blive hørt? Det håber vi.

Faktum er i hvert fald, at billedkunstnernes vilkår i høj grad vil blive berørt af museumsreformen.

For hvad bliver der sat af til kunstudstillinger i den nye fordeling af museumsmidlerne? Og kommer midlerne med krav om fair betaling til de kunstnere, der spiller så afgørende en rolle for oplevelser og indhold på selvsamme museer?

Vi mener, at offentligt støttede museer er forpligtede til at afsætte midler til netop honorar og produktion i forbindelse med kunstudstillinger i museernes driftsbudgetter, så dette ikke er afhængigt af eksterne fondsmidler.

Det kan kræve yderligere driftsmidler, for i vores øjne skal staten tage medansvar og bidrage til at sikre fair betaling til kunstnerne og deres produktioner på de museer og kunstinstitutioner, der støttes.

Det handler i vores øjne ikke kun om fordeling af midler mellem museerne, men også om, hvordan midlerne så bruges på museerne

Marie Thams
Forperson, Billedkunstnernes Forbund

Det hedder i regeringsgrundlaget, at en museumsreform blandt andet skal skabe en mere retfærdig og gennemsigtig fordeling af museumsmidlerne.

Transparens og retfærdighed

Det handler i vores øjne ikke kun om fordeling af midler mellem museerne, men også om, hvordan midlerne så bruges på museerne. Derfor bør oplysninger om budgetter for udstillinger gøres offentligt tilgængelige, hvilket vil bidrage til at sikre midler til billedkunstnernes honorarer og produktioner.

Anbefalingerne i rapporten om museumsreformen fra november havde først og fremmest fokus på gennemsigtighed og sammenhæng i tilskudsmodellerne.

Vi håber derfor, at man vil udvide dette til som sagt at inkludere fair betaling af indholdsproducenter, men med gennemsigtighed mener vi ikke bare, at museerne bør levere tal på budgetter, men også på deres indsatser og opgørelse for både diversitet, ligestilling og klimamæssig bæredygtighed.

Det skal blive synligt, hvordan museerne varetager deres ansvar for en retfærdig fordeling og repræsentation i deres aktiviteter, samlinger, forskning med videre, før der foreligger en ny museumslov.

Læs også

Lidt står der da om dette i rapporten. Arbejdsgruppen citerer blandt andet International Council of Museums – museernes internationale samarbejdsorganisation – for deres definition af et museum som en nonprofit institution, der tjener samfundet gennem forskning, indsamling, bevaring, formidling og udstilling af materiel og immateriel kulturarv, som fremmer diversitet og bæredygtighed og er åbne, inkluderende og tilgængelige for offentligheden.

Diversitet og udvikling

Det tilslutter vi os. I forhold til ligestilling og diversitet har museerne en væsentlig demokratisk rolle ved at skabe kulturel og national identitet gennem udstillinger, samlinger, formidling og forskning, ligesom de nuanceret skal reflektere samfundet, som det ser ud i dag.

Derfor mener vi, at det ligger lige til højrebenet i en ny museumslov at indskrive klare mål for diversitet og ligestilling.

Det handler ikke kun om, at ubalancen mellem antallet af mandlige og kvindelige kunstnere, der udstiller på landets museer, udlignes, men i lige så høj grad om, at der skal sikres diversitet, ligeværd og reel inklusion i de danske kunstinstitutioner således, at minoritetsetniske kunstnere, kunstnere med handicap og andre marginaliserede grupper reelt inkluderes.

Det skal blive synligt, hvordan museerne varetager deres ansvar for en retfærdig fordeling og repræsentation

Marie Thams
Forperson, Billedkunstnernes Forbund

I rapporten hedder det også, at arbejdsgruppen anser det som en selvfølge, at museerne – ligesom resten af samfundet – har fokus på at minimere klimaaftryk og optimere sit bidrag til den grønne omstilling og sikre en bæredygtig drift. Det bakker vi som sagt op om.

Museer og kunstnere kan spille en vigtig rolle i at skabe opmærksomhed omkring klima- og bæredygtighedsdagsordenen. Kunst kan være en kraftfuld platform til at formidle budskaber og vække følelser hos publikum.

Ved at inddrage kunstnere i samarbejder, der fokuserer på klima og bæredygtighed, kan museer og kunstverdenen bidrage til at skabe øget bevidsthed og engagement i disse emner.

Vi håber, at reformarbejdet kommer hele vejen rundt om disse problemstillinger, før en ny museumslov vedtages af Folketinget. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Thams

Billedkunstner, forperson, Billedkunstnernes Forbund (BKF)
MFA i Visuel Kunst og MA i Kunstteori, Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, samt BA (hons) Fine Art & History of Art, Goldsmiths, London, UK, 2009

0:000:00