Debat

Aros og Den Gamle By til museumsdirektører: Jo, de danske museer skal tjene penge – for at bevare og formidle kunst og kulturarv

Museer eksisterer ikke for at skabe profit. Men penge er vigtige. De er nemlig grundlaget for, at vi kan formidle, forske i og bevare kunst, kulturarv og kulturelle oplevelser, skriver Erik Balch Frisgaard og Henning Kjærgaard i et svar til en række museumsdirektører.

Det bliver antydet, at vi skulle mene, at museerne har det som et ”selvstændigt formål at tjene penge”, og at de skal være ”professionelle forretninger med stor omsætning”. Det er meget langt fra pointen, skriver Erik Balch Frisgaard og Henning Kjærgaard. 
Det bliver antydet, at vi skulle mene, at museerne har det som et ”selvstændigt formål at tjene penge”, og at de skal være ”professionelle forretninger med stor omsætning”. Det er meget langt fra pointen, skriver Erik Balch Frisgaard og Henning Kjærgaard. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et indlæg 18. december kritiserer en række museumsdirektører, at arbejdsgruppen vedrørende museumsreformen har foreslået, at evnen til at generere andre indtægter bliver et af de parametre, som fremtidens statstilskud skal beregnes ud fra.

Samtidig retter de også en lidt karikeret kritik af det indlæg, som vi skrev her i Altinget tidligere om, at museer også skal anerkendes som succesfulde forretninger (udover det museumsfaglige).

Det bliver antydet, at vi skulle mene, at museerne har det som et ”selvstændigt formål at tjene penge”, og at de skal være ”professionelle forretninger med stor omsætning”. Det er meget langt fra pointen!

Naturligvis er museerne ikke blot profitcentre for pengenes egen skyld, og selvfølgelig skal museernes indtægter ene og alene gå til at forbedre museet og give de besøgende en bedre museumsoplevelse.

Læs også

Tjener pengene selv 

Men det er og bliver en nødvendighed og en stor styrke for et museum, at det omgivende samfund faktisk interesserer sig for det, og det er museernes egenindtjening altså blandt andet et meget konkret udtryk for.

Det er og bliver en nødvendighed og en stor styrke for et museum, at det omgivende samfund faktisk interesserer sig for det.

Erik Balch Frisgaard & Henning Kjærgaard
Økonomichef, Aros & administrationsschef, Den Gamle By

Det gælder ikke alene entréindtægter, selvom det naturligvis er det mest direkte tegn på, at der faktisk er mennesker, der finder museets tilbud relevant.

Det er også en lang række andre indtægter, hvor museet stiller sine spændende faciliteter til rådighed, skaber omsætning ved at sælge bøger, reproduktioner eller andet med relation til museets tema, samt naturligvis evnen til at tiltrække fondsstøtte - som også i reglen vil være betinget af, at samfundet finder vores virke spændende og relevant.

Den tid er for længst forbi, hvor et museum næsten alene bliver drevet for offentlige tilskud, og godt for det. For det giver langt flere udviklingsmuligheder og skaber langt bedre museer, at de rent faktisk er i stand til også at tiltrække indtægter fra andre kilder.

Det er en god udvikling, og ikke noget, man som museumsdirektør skal rynke på næsen af. Med flere forskellige indtjeningskilder, og dermed flere ben at stå på, bliver grundlaget for museumsdriften desuden mere stabilt, og det bliver lettere at planlægge langsigtet.

Det vil være fuldstændig relevant, hvis den kommende museumsreform anerkender og understøtter museernes stigende evne til at skaffe indtægter udover statstilskuddet.

Erik Balch Frisgaard & Henning Kjærgaard
Økonomichef, Aros & administrationsschef, Den Gamle By

Derfor mener vi også, det vil være fuldstændig relevant, hvis den kommende museumsreform anerkender og understøtter museernes stigende evne til at skaffe indtægter udover statstilskuddet. Og der er heller ikke noget forkert i, at et element heri er omfanget af entréindtægter.

For besøgstal er meget vigtige og udtryk for, at vores formidling er god og vedkommende. Og intet tyder på, at et højt besøgstal står i modsætning til en høj museumsfaglighed, snarere tværtimod.

Så ja, museer har per definition ikke til formål at generere profit. De eksisterer ikke for at tjene penge, men penge er vigtige, fordi de til syvende og sidst er grundlaget for, at vi kan formidle, forske i og bevare kunst, kulturarv og kulturelle oplevelser.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00