Første temperaturmåling i et kvart århundrede bliver grundstenen for fremtidens kulturpolitik, siger minister

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har fået udarbejdet en ny kulturpolitisk redegørelse, som skal danne grundlag for regeringens kommende politik på området. Den rummer både positive overraskelser og kaster lys over bekymrende tendenser, der skal håndteres politisk, siger ministeren.  

“Før man begynder at skrive ny kulturpolitik, som skal holde, er det vigtigt at tage temperaturen på den eksisterende."
“Før man begynder at skrive ny kulturpolitik, som skal holde, er det vigtigt at tage temperaturen på den eksisterende."Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Med den første kulturpolitiske redegørelse i 25 år har regeringen fået et solidt fundament at stå på, når der skal tegnes ny politik på området.  

Sådan lyder det fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i et interview med Altinget.

“Det er afgørende med en temperaturmåling på, hvordan kultur-, idræts- og foreningslivet har det. Det bliver en grundsten for fremtidens kulturpolitik,” siger han og tilføjer: 

“Før man begynder at skrive ny kulturpolitik, som skal holde, er det vigtigt at tage temperaturen på den eksisterende, så vi ikke bare bliver ved med at hoppe fra tue til tue. Det er det, vi forsøger at gøre ved at udgive en kulturpolitisk redegørelse."

Jakob Engel-Schmidt påpeger, at SVM-regeringen i sit politiske grundlag har skrevet, at der skal tages et opgør med forældet lovgivning og strukturer på kulturområdet - blandt andet med en ny museumsreform - og at der skal udstikkes retningslinjer for en helt ny kulturpolitik.  

Første i 25 år 

Det er første gang i 25 år, at Kulturministeriet får udarbejdet en generel politisk redegørelse, som gør status over hele kulturområdet.  

Først og fremmest hæfter jeg mig ved, at tre ud af ti danskere har en meget svag tilknytning til kulturelle fællesskaber.

Jakob Engel-Schmidt (M)
Kulturminister

Ifølge kulturministeren rummer rapportens 42 sider positive overraskelser, men kaster også lys over en række bekymrende tendenser, som kræver politisk handling. 

“Den største overraskelse er i virkeligheden, hvor meget kulturen fylder for vores økonomi. Den samlede produktion i kulturdanmark beløber sig til over 100 milliarder kroner og beskæftiger flere end 156.000 mennesker fuld tid,” siger Jakob Engel-Schmidt.  

Derfor overvejer han også, om Kulturministeriet bør prioritere en egentlig vækstplan for det danske kulturliv.  

“Det tyder nemlig på, at der er et meget stort potentiale. Danmark er ikke kun en landbrugsnation eller en teknologination, vi er faktisk også en ret stor kulturnation,” understreger kulturministeren.

Læs også
 

Ulighed i kulturforbrug 

Men rapporten stiller altså også skarpt på en stribe tendenser, som Jakob Engel-Schmidt finder bekymrende og derfor særligt kalder på politisk handling.  

Han bider særligt mærke i, at der er en markant skævhed i kulturforbruget på tværs af forskellige befolkningsgrupper.  

“Der er flere ting, som kalder på politisk handling. Men først og fremmest hæfter jeg mig ved, at tre ud af ti danskere har en meget svag tilknytning til kulturelle fællesskaber,” siger Jakob Engel-Schmidt.  

Han understreger, at regeringen allerede har besluttet at gennemføre forsøg med et såkaldt kulturpas til unge, der hverken er i job eller uddannelse.  

“Vi har skrevet i regeringsgrundlaget, at vi vil gennemføre forsøg med kulturpas. Men det var før, vi havde set den her redegørelse, som viser, at der er behov for initiativer af den karakter,” siger ministeren.  

Hvad tænker du, man kan gøre ved den bredere ulighed i forbruget af kultur?  

“Det underbygger behovet for, at vi eksperimenterer med kulturpas og kigger på at styrke nogle af de fritidspasordninger, der findes ude i kommunerne,” siger Jakob Engel-Schmidt.  

Hvad skal man gøre ved det lave kulturforbrug hos eksempelvis den midaldrende mand med en grundskoleuddannelse? 

“Vi skal se, om ikke vi kan sørge for, at forenings-, idræts- og kulturlivet henvender sig til ham på en måde, som interesserer ham. Det er noget, jeg håber at kunne tale videre om med alle de forskellige dele af kulturlivet.”  

Kulturministeren åbner for at etablere partnerskaber inden for forskellige dele af kulturlivet, hvor der opstilles håndfaste ambitioner blandt andet i forhold til at nå bredt ud til borgerne.  

“Lidt ligesom man lavede klimapartnerskaber, så kan man undersøge meningen i at lave kulturpartnerskaber inden for hvert område, hvor man kan sætte pejlemærker og målsætninger. Det er ikke noget, man kan gøre over en weekend. Det er noget, man kan bruge tid på at undersøge i næste folketingssamling og videre frem for at rammesætte dansk kultur-, forenings- og idrætspolitik,” siger Jakob Engel-Schmidt.  

Store kommunale forskelle 

Den kulturpolitiske redegørelse viser også markante udsving, når det kommer til de forskellige kommuners investeringer i kulturlivet, hvilket Jakob Engel-Schmidt gerne vil “kigge dybere ned i".  

I redegørelsen står der, at et godt samspil mellem statslig og kommunal kulturpolitik er helt afgørende for at sikre et godt kulturudbud i hele landet. Skal der ske ændringer i det samspil? 

"Det lokale folkestyre er netop lokalt, fordi det giver anledning til, at man kan prioritere. Kunne jeg som minister ønske mig, at man prioriterede kultur højt i hele landet? Ja, det kunne jeg godt. Men det er ikke mig, der bestemmer det." 

"Men det bør give anledning til, at de forskellige kommuner debatterer, hvorvidt man gør tilstrækkeligt,” siger Jakob Engel-Schmidt.  

Men du kan som kulturminister skabe nogle incitamenter, som presser på for, at kommunerne bruger flere penge på kulturområdet. Vil du det?  

"Det synes jeg vil være spændende at se ind i, men så langt er jeg ikke nået endnu på baggrund af redegørelsen. Den er jo først lige udkommet." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00