Debat

SF vil styrke ungdomskulturhuse, e-sport og fritidspas til udsatte børn og unge

Kultur er en central del af fundamentet i et stærkt velfærdssamfund, og det kan have store konsekvenser, hvis vi ikke prioriterer den. Det er på tide, at vi tager kulturlivet alvorligt og investerer i, at den fortsat kan være for os alle, skriver Charlotte Broman Mølbæk.

Folkeskolen bør være et sted, hvor børn og unge møder kulturen. Hvor de får mulighed for at opleve forskellige kunstformer, men også at udøve dem, skriver Charlotte Broman Mølbæk.
Folkeskolen bør være et sted, hvor børn og unge møder kulturen. Hvor de får mulighed for at opleve forskellige kunstformer, men også at udøve dem, skriver Charlotte Broman Mølbæk.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Charlotte Broman Mølbæk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kulturen har gennem tiden med corona fået nogle alvorlige knubs. Og det er vores ansvar at sikre, at der holdes en hånd under den og at der investeres i den – så den fortsat kan være levende og dynamisk, men også vedvarende for vores børn og unge i fremtiden.

Kulturen hungrer efter opmærksomhed og ikke mindst anerkendelse i vores samfund. Og vi er mange som i den grad har kunnet mærke på krop og sjæl, at vi har manglet kulturen. Kultur er en central del af fundamentet i et stærkt velfærdssamfund, og det kan have store konsekvenser, hvis vi ikke prioriterer den.

Når kulturen sættes på dagsordenen, taler vi også om ulighed og sammenhængskraft. Hermed vil jeg sende en appel til den nye kulturminister: Lad os sammen bevare og samtidigt give plads til udvikling af kulturen. Så kulturen fortsat er mangfoldig og for os alle.

Charlotte Broman Mølbæk (SF)
Kulturordfører

Når kulturen sættes på dagsordenen, taler vi også om ulighed og sammenhængskraft. Hermed vil jeg sende en appel til den nye kulturminister: Lad os sammen bevare og samtidigt give plads til udvikling af kulturen. Så kulturen fortsat er mangfoldig og for os alle.

Styrk ungdomskulturhusene
SF ønsker at styrke nye og eksperimenterende kulturreformer, som giver rummelighed til igangværende kulturformer, som vi aldrig har set dem før. Frihed til nye initiativer på et regionalt og lokalt niveau skal også være med til at styrke moderniseringen af kulturen.

Det skal ske fremfor at forblive i de samme traditionelle rammer med systemiske og fastsatte definitioner på, hvad kultur er – og ikke er. Der skal derfor skabes bedre rum for nytænkende initiativer.

Derfor ønsker vi at styrke ungdomskulturhuse rundt om i landet, så der lokalt kan blomstre med nye kulturinitiativer baseret på stærke kulturfællesskaber mellem de unge. Det er så afgørende vigtigt, at det nye og eksperimenterende har gode rammer, og at det ikke kun gælder for de største byer.

E-sport
Endnu et eksempel er e-sport, hvor SF vil prioritere et foreningsliv for de mange børn og unge, der hver dag spiller e-sport. I Danmark spiller 51 procent af alle børn og unge spil i deres fritid, og de er overgivet til en verden, der er domineret af kapitalistiske og internationale spiludbydere. Vi skal sikre bedre rammer for de børn, og her er den danske foreningsmodel en stærk vej at gå.

Det skal være sådan, at kulturen skal nå ud til alle. Det betyder, at kulturoplevelser skal være tilgængelig for alle – uanset hvilken samfundslag man er i. For at vi kan komme det til livs, tror vi på, at det er via et forstærket foreningsliv, at vi kan sikre et fællesskab på tværs af alle mennesker med forskellige baggrunde.

Børn og unge skal møde kulturen
Samtidigt har børn og unge ret til adgang til et aktiv fritidsliv, hvor de kan lære mere om dem selv og deres medmennesker. Deri kan der skabes uundværlige venskaber, forbindelser og relationer, som bidrager enormt til børn og unges sociale og personlige udvikling. Det er egenskaber, der bliver til stor nytte for hele deres tilværelse. Det er, hvad kultur kan.

SF ønsker, at alle børn og unge skal have ret til et aktivt fritidsliv. Derfor ønsker vi at indføre fritidspas til udsatte børn og unge. De skal også have mulighed for dyrke sport, gå til spejder eller for lære at spille klaver. Et fritidspas er et redskab til at bryde uligheden, der eksisterer blandt børn og unge.

Hvad skal der ske i kulturpolitikken?

I anledningen af det kommende folketingsår har Altinget inviteret Folketingets kulturordførere til debat om aktuelle kulturpolitiske emner.

Oplægget lyder kort sagt: 

Hvad vil I kæmpe for inden for kulturpolitik i det kommende år?

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du meget velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Folkeskolen bør også være et sted, hvor børn og unge møder kulturen. Hvor de får mulighed for både at opleve forskellige kunstformer, men også at udøve dem. Derfor vil vi give de lokale kulturinstitutioner bedre mulighed for at lave undervisningsforløb, koncerter, forestillinger med og for børn og unge i folkeskolen.

Fællesskabet findes i kulturen – og kulturen findes i fællesskabet. Det har vi alle lært under coronakrisen.

Det er på tide, at vi tager kulturlivet alvorligt og investerer i, at den fortsat kan være for os alle. Men vi skal også åbne for nye tankestrømme om, hvad det vil sige at være et kulturelt individ, og hvorledes vi kan hjælpe hinanden til at opbygge kulturen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Broman Mølbæk

MF (SF)
pædagog

0:000:00