Debat

TV 2: Fiktionsbranchen er mere levende og kreativ end nogensinde før

DEBAT: Det er langt fra rigtigt, når Producentforeningens kommende direktør hævder, at TV 2’s lyst til at støtte dansk film er styrtdykket, og at produktionselskaberne derfor skulle have det svært, skriver Katrine Vogelsang.

Producenterne kan i dag glæde sig over, at man har mange flere kunder end for blot et år siden, hvor duopolet DR og TV 2 var alene om at holde hånden under filmbranchen, skriver Katrine Vogelsang (Foto: Pressefoto).
Producenterne kan i dag glæde sig over, at man har mange flere kunder end for blot et år siden, hvor duopolet DR og TV 2 var alene om at holde hånden under filmbranchen, skriver Katrine Vogelsang (Foto: Pressefoto).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katrine Vogelsang
Fiktionschef, TV 2

Fra tid til anden bliver der forsøgt sået tvivl om TV 2’s kærlighed til dansk indhold, til film og tv- serier.

Det er der ingen grund til.

TV 2 elsker dansk film, faktisk så meget at TV 2 sidste år havde 267 visninger af danske film, og det
vokser år for år. Og vi viser filmene med kærlighed. TV 2 har over de sidste mange år skabt en tradition med at sende en Go’ film uden afbrydelser hver søndag aften, som giver filmene den allerbedste placering i sendefladen. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Følger man med, kan man ikke være i tvivl om, hvor meget TV 2 holder af dansk film, og hvor gerne vi viser dem frem for så mange danskere som muligt.

TV 2 eksisterer og lever faktisk for at indkøbe og vise masser af dansk indhold på alle de mange tv-kanaler og platforme, vi har. Hvert eneste år indkøber TV 2 på markedsvilkår et stort antal film, og det vil vi blive ved med.

Det er et stærkt sundhedstegn og en superpositiv udvikling for branchen, at der er kommet så mange nye kunder til, at man faktisk kan sælge sine film til den, der tilbyder de bedste vilkår.

Katrine Vogelsang
Katrine Vogelsang

Læs også

Det er derfor ikke rigtigt, når Jørgen Ramskov som kommende direktør for Producentforeningen i Altinget hævder, at TV 2s lyst til danske film er styrtdykket, og at produktionselskaberne som følge deraf skulle have det svært.

Ifølge Ramskov skulle producenterne lide under manglende finansiering, fordi DR og TV 2 ikke længere er forpligtet til at yde støtte til dansk film. På TV 2 ville vi være bekymrede, hvis det billede, som producenternes direktør tegner op, var retvisende. Det er det heldigvis ikke.

Alt er godt, intet er forringet
TV 2 havde ganske rigtigt indtil seneste medieforlig en forpligtelse til at yde støtte til dansk film for 65 millioner kroner årligt. 

Men der er en anden side af historien, som Ramskov desværre i sit indlæg ikke har fået plads til – nemlig at bortfaldet af tilskuddet til dansk film fra DR og TV 2 blev fuldt ud kompenseret i filmforliget efterfølgende – endda med opbakning fra samtlige partier i Folketinget.

I filmforliget blev der således afsat 120 millioner kroner i støtte til dansk film som kompensation for bortfaldet af DR’s og TV 2’s støtteforpligtelser på samlet set 130 millioner kroner. Forskellen på ti millioner har TV 2 allerede forbrugt på nye danske film i år, dertil kommer DR's og andres midler. Alt er godt, intet er forringet.

De senere års medieudvikling har forandret branchen væsentligt. Producenterne kan i dag glæde sig over, at man har mange flere kunder end for blot et år siden, hvor duopolet DR og TV 2 var alene om at holde hånden under filmbranchen og på så ufavorable vilkår for DR, TV 2 og mulige investorer, at andre investorer reelt var afskåret fra at engagere sig i dansk film.

Det var på mange måder en usund tid i forhold til at have en driftig og innovativ branche, og den tid er heldigvis forbi.

I dag kan man glæde sig over, at den potentielle kundekreds er udvidet fra de to til nu også at omfatte Viaplay, Netflix, HBO og nu senest også TDC/YouSee, der for nylig indkøbte et større antal film til sin tv-kanal Xee hos Nordisk Film, som er ét af vores helt store filmselskaber.

Nye kunder er et sundhedstegn
Nordisk Film er et bundprofessionelt produktions- og distributionsselskab, som frivilligt og med helt åbne øjne valgte at sælge en række titler til TDC, selvom man kunne have solgt dem til DR eller TV 2 og nået ud til bredere publikum. 

At Nordisk Film valgte TDC, må have betydet, at de kunne få en bedre aftale, fordi den kunne indgås på markedsvilkår. 

Det er et stærkt sundhedstegn og en superpositiv udvikling for branchen, at der er kommet så mange nye kunder til, at man faktisk kan sælge sine film til den, der tilbyder de bedste vilkår.

Den glade nyhed for producenterne ved ophøret af den gamle støtteordning er, at der er skabt et marked. Det er muliggjort af, at duopolet er opløst. Etablering af markedet har udløst nye muligheder for branchen. 

At Nordisk Film vælger at sælge spillefilm til TDC, betyder ikke, at efterfølgende vinduer til tv-visning ikke kan sælges til DR og TV 2. 

Det er altså muligt at tjene flere penge på filmene end i "gamle dage".

Ramskov mangler præcision i sine pointer. På den ene side handler det om de manglende penge. Men de er som nævnt allokeret i filmforliget som en fuld og hel kompensation for bortfaldet af DR’s og TV 2’s forpligtelse. Der mangler altså ikke penge i forhold til tidligere.

Vi elsker dansk film
På den anden side refererer producenternes direktør til DR's og TV 2’s kulturpolitiske forpligtelse til at sikre, at danskerne kan se de danske film. 

Som nævnt er det ikke noget, der af TV 2 opleves som en forpligtelse. Det er en glæde og fornøjelse at vise de danske film – gerne så mange som muligt.

Vi oplever, at producenterne nu er ved at komme godt i gang med at tænke på, hvordan deres film kan få det bedste liv, både når det gælder udbredelse og indtjening, hvilket ikke var muligt i det gamle forlig. 

Og vi hører da også til vores store glæde, at Ramskovs indlæg ikke er noget, man helt deler blandt foreningens progressive medlemmer, som jo er dem, der har fingeren tæt på pulsen hver eneste dag og kender deres egen virkelighed.

Branchen stortrives
Når man ser på fiktionsbranchen, er den mere sprudlende, levende og kreativ end nogensinde. Og aldrig har man haft så travlt efter, at så mange nye kunder er kommet til. 

Politiken beskrev for nylig tilstandene i en branche, der er faretruende tæt på overophedning. Ordrerne vælter ind, og der er massiv mangel på uddannet arbejdskraft.

Da det i medieforliget blev besluttet at fjerne DR’s og TV 2’s forpligtelser, var man naturligvis klar over, at det var en omstilling, som ville tage tid, før effekterne af den ville vise sig.

Derfor blev det også besluttet at give det tid, før man evaluerede ordningen efter 2,5 år. Der er intet alarmerende i den aktuelle situation, som skulle berettige, at man ikke holder sig til at evaluere efter planen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Ramskov

Afgående direktør, Producentforeningen (1/8-2024), formand for Copenhagen Film Fund og Teater Grob
journalist (DJH 1988)

0:000:00