Ekspert: I får aldrig danskere til at drikke spildevand

NYHED: DTU-ekspert mener ikke, at danskerne er klar til at drikke renset spildevand. Styrelse mener, man skal bruge havvand i stedet.
Morten Find-Andersen
Fakta
I Danmark udarbejdede Miljøstyrelsen i 2004 et notat, der anbefalede, at man ikke brugte renset spildevand som drikkevand, da det ville være et skred i forhold til den retning, man har lagt på området. Notatet blev udarbejdet efter debat i Altinget | Miljø om Miljøstyrelsens manglende oplysning til Folketinget om rensning af drikkevand i forbindelse med spørgsmål nr. 387-391 (alm. del – bilag 1164).

Danskerne kommer formodentlig ikke til at drikke renset kloakvand lige med det samme, sådan som man flere steder i verden er begyndt på (se linkboks).

Hos BioBooster A/S er man godt nok i gang med pilotprojekter, der decentralt gør det muligt at genbruge spildevand i de forskellige industrier, men den enkeltes manglende lyst til at drikke vand fra kloakken gør, at metoden ikke er ønskværdig som indfaldsvinkel til i fremtiden at sikre rent drikkevand.

På DTU har forskere i længere tid udarbejdet rapporter om netop håndteringen af vand og spildevand. Og her fremgår det netop også, at de nødvendige teknologier til at sikre vandressourcer igennem spildevand er til rådighed. Her nævnes det dog også, at et af de store problemer er, at mange borgere vil rynke på næsen ved at skulle drikke det vand, som i dag bliver sendt ned i kloakken:

"Vi er meget langt fra, at spildevand til drikkevandsbrug bliver en metode, som er udbredt herhjemme. Og det skyldes ikke det teknologiske, men derimod den psykologiske del af det. Det er for utænkeligt for danskerne at drikke," udtaler lektor Philip Binning fra DTU.

På trods af, at et nyt rensningsanlæg i Orange County, Californien har kostet 2,4 mia. kr., hvilket kunne anspore til at tro, at spildevandsmetoden næppe bliver en vej, som danske kommuner har kapital til at gå, så pointerer han, at metoden faktisk slet ikke er så dyr:

"Det kan sagtens konkurrence med andre muligheder såsom afsaltning, så det er en relevant teknologi, der økonomisk set vil være anvendelig," udtaler han endvidere.

Styrelse: Brug havvand i stedet

Hos By- og Landskabsstyrelsen ser man dog umiddelbart mere fidus i en fremtidig brug af afsaltning af havvand som metode. Således vurderer Christian Ammitssøe, som er kontaktperson for administration af vandstyringsloven i styrelsen, ikke, at metoden med spildevand er et foreløbigt fremtidsperspektiv set i forhold til danske ressourcer og klimaforandringer:

"Der er andre teknologier, som nok ville være mere anvendelige, som rensning af havvand. Det er dog trods alt mere renligt," udtaler han samtidig med, at han pointerer, at det ikke i den nuværende situation vil være nødvendigt i Danmark. 

0:000:00