Connie H. skuffet over kommuners indsats

NYHED: Klima- og energiministeren er bitter over, at mange kommuner ikke overholder regeringens ambitiøse energihandlingsplan.
Hva' dælen nøler I efter? - Connie Hedegaard (K) revser kommunerne for at sylte regeringens omfattende energihandlingsplan for over 50.000 offentlige bygninger.
Hva' dælen nøler I efter? - Connie Hedegaard (K) revser kommunerne for at sylte regeringens omfattende energihandlingsplan for over 50.000 offentlige bygninger.
Christian Juhl Mølgaard
Fakta
Regeringens energiplan

- Ifølge regeringens handlingsplan for en fornyet energispareindsats fra 2005 kan der alene på opvarmning spares op imod 24 pct. ved bl.a. at foretage ekstra isolering.

- 50.000 offentlige bygninger skulle allerede have haft foretaget omfattende energieftersyn 1. januar 2008. 

- I erkendelse af, at tidsplanen for alvor var skredet, udsatte klimaministeren tidsfristen til 1. juli 2009.

- Til gengæld skulle kommunerne inden 31. marts udarbejde handlingsplaner for arbejdet.

- Det har kun en tredjedel af kommunerne gjort.

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten
Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) kalder det "uantageligt", at kun en tredjedel af kommunerne overholder regeringens handlingsplan, der både skulle give energibesparelser til mange mio. kr. og samtidig nedsætte CO2-udslippet betragteligt:

"Kommunerne skulle for længst være gået i gang med opgaven," pointerer Connie Hedegaard over for Morgenavisen Jyllands-Posten og fortsætter:

"Jeg blev først informeret om situationen, da jeg tiltrådte som klimaminister i december, og i samråd med kommunerne besluttede vi så at udsætte den fastsatte tidsfrist med halvandet år.

Derfor kom det som en ubehagelig overraskelse for mig, at så mange af kommunerne end ikke har udarbejdet de nødvendige planer for arbejdet.

Jeg har nu sendt breve ud til samtlige kommuner med opfordringer til dem endnu engang om at gå i gang med arbejdet straks.

Ellers risikerer vi, at heller ikke den nye tidsfrist kan nås, alene af den indlysende grund, at der ikke vil være energieksperter nok, hvis mange kommuner først begynder nogle måneder inden tidsfristens udløb," slutter Connie Hedegaard.

KL: Klimatiltag bør undtages for detailstyring
En række kommuner har imidlertid peget på, at en "budgetfælde" hindrer dem i at foretage de nødvendige energitiltag.

De energibesparende foranstaltninger regnes nemlig med i de kommunale anlægsudgifter, som regeringen har lagt loft over.

Formanden for KL's teknik- og miljøudvalg, Bjørn Dahl (V), har derfor foreslået, at klimatiltag bliver undtaget fra den stramme styring af kommunernes økonomi.

SF: En tand for helligt
Socialistisk Folkepartis energiordfører Anne Grete Holmsgaard giver ikke meget for ministerens revselse:

"Det er en tand for helligt, at Connie Hedegaard skælder kommunerne ud, når regeringen samtidig lægger økonomiske hindringer i vejen," siger Anne Grete Holmsgaard til Altinget.dk.

På spørgsmålet om, hvad SF konkret vil gøre i sagen, gør hun opmærksom på, at partiet sammen med Socialdemokraterne har stillet følgende forslag om en ændring af lovforslaget om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009 (L 174):

"Ved opgørelse af kommunernes bruttoanlægsudgifter efter denne lov medregnes endvidere ikke udgifter, der kan henføres til energibesparende initiativer og initiativer, der udspringer af udviklingsaftaler, der er indgået mellem regeringen og kommuner."

I bemærkningen hedder det, at forslagsstillerne med det stillede ændringsforslag ønsker:

"At understøtte kommunerne i at overholde de klima- og energimålsætninger Folketinget har meldt ud i energiaftalerne med en række af Folketingets partier og som klimaministeren og regeringen bryster sig af i deres internationale arbejde frem imod en ny klimaaftale i København 2009 og at understøtte det udviklingsperspektiv, der var intentionerne i aftalerne med landets 3 fattigste kommuner fra 2007."

DN: Der er en vilje hos kommunerne
Også i Danmarks Naturfredningsforening vækker klimaministerens hårde ord undren.

"Vi er naturligvis enige i, at kommunerne skal overholde aftalerne på området, men det kræver på den anden side også, at de ikke er bundet på hænder og fødder," siger miljøpolitisk medarbejder Janne W. Petersen til Altinget.dk.

Hun mener, at Connie Hedegaard i stedet for at give udtryk for sin vrede over kommunerne hellere skulle arbejde på finde en løsning, så det kunne lade sig gøre for kommunerne at overholde handlingsplanen.

Samtidig afviser hun ikke, at DN går ind i sagen, og retter henvendelse til ministeren.
 
"Vi oplever, at der er en vilje hos kommunerne, men det er svært for dem, når de samtidig er under hårdt økonomisk pres," siger Janne W. Petersen til Altinget.dk.

0:000:00