Bæredygtigt Landbrug: Konklusioner i landbrugsrapport står fast

AFGØRELSE: Med undersøgelsen af den omdiskuterede landbrugsrapport fra CBS frikendes rapportens resultater, og politikerne behøver derfor ikke bekymre sig, mener Bæredygtigt Landbrug. (Opdateret) 

Resultaterne af den omstridte forskningsrapport '<i>Dansk
Landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne'</i>&nbsp;blev tirsdag frikendt. Det siger formand i Bæredygtigt Landbrug,&nbsp;Flemming
Fuglede Jørgensen.
Resultaterne af den omstridte forskningsrapport 'Dansk Landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne' blev tirsdag frikendt. Det siger formand i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.Foto: Bæredygtigt Landbrug
Daniel Bue Lauritzen

Politikere og borgere, der er bekymrede for fejl i den omstridte landbrugsrapport fra CBS, kan tage det helt roligt, hvis man spørger Bæredygtigt Landbrug. 

Der er ikke fejl i rapportens konklusioner og ikke tale om videnskabelig uredelighed. Det skriver Bæredygtigt Landbrug tirsdag i en pressemeddelelse.

”Der er stor glæde hos Bæredygtigt Landbrug over, at Praksisudvalget fra CBS nu slår fast, at der ikke er tale om videnskabelig uredelighed i analysen Dansk Landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne. Konklusionerne står dermed fast,” skriver formand i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

Brud med god forskningsskik
Tirsdag kunne Altinget fremlægge resultaterne i afgørelsen af CBS’ praksisudvalgs månedlange undersøgelse af sagen. Ifølge afgørelsen har Troels Troelsen under arbejdet med den omstridte landbrugsrapport brudt reglerne for ansvarlig forskningspraksis.

Det ved ikke at angive medlem af Bæredygtigt Landbrug Torben Vagn Rasmussen som medforfatter til rapporten, ligesom han heller ikke lod det fremgå af rapporten, at landbrugsorganisationen var blandt bevillingsgiverne bag.

Glæde i BL
Alligevel er man i Bæredygtigt Landbrug tilfredse med undersøgelsens resultater. I pressemeddelelsen slår organisationen fast, at der ikke er rettet eksplicit kritik af dens rolle i rapportens tilblivelse, samt at der ikke stilles spørgsmål ved resultaterne af rapporten. Alle data er ifølge organisationens pressemeddelelse anvendt korrekt.

”Det er vi meget tilfredse med. Analysen tegnede et billede af landbruget, som vi kender fra virkelighedens verden. De politikere, som støttede sig til de foreløbige konklusioner, kan fortsat gøre det velvidende, at de gør det på et solidt grundlag,” siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.

Det hører med til historien, at CBS kort før jul valgte ikke at offentliggøre den endelige rapport, da man ikke mente, at den havde den god nok forskningsfaglig kvalitet. Og rapportens faglige indhold blev allerede i august 2016 kritiseret af forskere fra Købehavns Universitet.*

*Afsnittet er tilføjet efter publicering

Dokumentation

CBS-sagen
I august 2016 lancerer CBS-rapporten ”Dansk landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne,” der konkluderer, at de danske miljøregler skaber store problemer for dansk landbrug. Det står i modstrid til tidligere rapporter om samme emne fra COWI og Københavns Universitet.

Rapporten er udarbejdet af lektor Troels Troelsen og betalt af Promilleafgiftsfonden, mens Bæredygtigt Landbrug har ageret fødselshjælper, kan Altinget fortælle.

I ugerne efter offentliggørelsen lyder der i Altinget hård kritik af både det faglige indhold og relationerne til Bæredygtigt Landbrug (BL), som bliver kritiseret for at være for tætte. Forskere fra KU er bannerførere på kritikken.

Både BL og Troels Troelsen afviser over for Altinget, at der skulle være øvet konkret indflydelse på analysen.

Esben Lunde Larsen afviser i et svar til Folketinget at forholde sig til rapporten og kritikken heraf med henvisning til, at det er CBS’ ansvar.

Toppen af CBS afviser dog at kommentere sagen. Men henviser til, at rapporten blot er en delrapport, der ikke er færdig.

I december får sagen fornyet liv, da DR får aktindsigt i interne mails på CBS. De viser ifølge DR, at Troels Troelsen har kopieret oplysninger fra Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør, Jørgen Evald, direkte ind i rapporten. Det fremgår også, at Troels Troelsen i en mail har afvist at fremhæve resultater, der skader landbrugets sag.

CBS sætter herefter gang i en intern undersøgelse.

Kort før jul dropper CBS at offentliggøre den færdige rapport, da man ikke mener, den har god nok forskningsfaglig kvalitet.

I januar beslutter Promilleafgiftsfonden at kræve de 406.000 kroner, som Bæredygtigt Landbrug har fået til CBS-rapporten. Resten af bevillingen på 1,5 mio. kr. kræves indtil videre ikke tilbagebetalt.

Læs alle Altingets artikler om sagen i temaboksen til venstre for artiklen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Fuglede Jørgensen

Fhv. formand, Bæredygtigt Landbrug
landmand

0:000:00