Debat

Biavlerforeningen: Naturen har brug for både honningbier og vilde bestøvere

REPLIK: Der findes planter, hvor de vilde insekter er mere effektive bestøvere end honningbier, men der er også en lang række planter, hvor honningbierne er de vigtigste bestøvere, skriver Danmarks Biavlerforening til Plan Bi.

Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Arne T. Henriksen
Formand for Danmarks Biavlerforening

Det er rigtigt, at man arbejder på højtryk på kontoret i Danmarks Biavlerforening. Det har vi gjort i foreningens 152 årige historie med mange forskellige aktiviteter. 

En aktivitet er at informere om betydningen af bestøvning. Naturligvis mest med honningbier, men der er gennem årene også udgivet flere hæfter og artikler om bladskærerbier, humlebier, enlige bier og om deres værdi som bestøvere og om, hvorledes deres livsbetingelser kan forbedres. Materiale, som er udarbejdet i tæt samarbejde med forskere fra universiteterne. Et eksempel på dette kan ses på www.bivenlig.dk.

I hæftet, som er omtalt af Plan Bi,  er der meget information om bestøvningsbiologi hos planter, behov for bestøvning for forskellige afgrøder og også beskrivelse af honningbier, humlebier og enlige bier som bestøvere.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Der findes planter, hvor de vilde insekter er mere effektive bestøvere end honningbier, men der er også en lang række planter, hvor honningbierne er de vigtigste bestøvere. Det drejer sig blandt andet om mange landbrugsafgrøder, og derfor er det kun naturligt, at biavlerne søger samarbejde med landmænd. Således at man kan få et større udbytte, vel at mærke uden øget brug af gødning eller pesticider.

Læs også

Placeringen af honningbistader på statens arealer, såvel som på "anden mands jord", er registreret og reguleret af henholdsvis Naturstyrelsen og af Landbrugsstyrelsen i "bigårdsregistret".

Arne T. Henriksen
Formand for Danmarks Biavlerforening

Manglende dokumentation
Plan Bi henviser til et debatindlæg på Altinget fra forskere. Der er andre grupper af forskere, som ikke er enige i det udsagn, som der refereres til. Det kan man læse i et svar fra Aarhus Universitet her.

Der mangler stadig dokumentation for påstanden med den ringe tæthed af honningbier, vi har i Danmark. Danmarks Biavlerforening medvirker gerne til, sammen med forskere og andre interessenter, at finde ud af, om der er et problem, og om der er steder, hvor det er nødvendigt at tage særlige hensyn til truede arter, som deler niche med honningbierne. 

Bestøvning skal tages alvorligt
Honningbier har været en del af den danske natur gennem tusindvis af år, og selvom de i dag holdes af biavlere, har deres bestøvning fortsat stor betydning for den danske natur, såvel som for landbruget. Den danske natur har brug for alle bestøvere, både honningbier og de vilde insekter. Dette er også et vigtigt budskab i bestøverhæftet.

Vi skal endvidere gøre opmærksom på, at placeringen af honningbistader på statens arealer, såvel som på "anden mands jord", er registreret og reguleret af henholdsvis Naturstyrelsen og af Landbrugsstyrelsen i "bigårdsregistret".

Vi anbefaler generelt vores biavlere at være i dialog med landmænd, både i forhold til bestøvning, pesticider og bivenlige tiltag. Det har vi også gjort i rigtig mange år, og aftaleskabelonen er blot blevet opdateret, og i øvrigt udarbejdet i samarbejde med Landbrug & Fødevarer. For i Danmark er bestøvning vigtig, og vi vælger at tage det alvorligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne T. Henriksen

Formand, Danmarks Biavlerforening
radiotelegrafist (Københavns Navigationsskole 1976)

Nina Launbøl Hansen

Journalist og stifter, Plan Bi
journalist, Danmarks Journalisthøjskole (1998)

0:000:00