Debat

Plan Bi: Biavlerforeninger fortsætter glorificeringen af honningbier

DEBAT: Dørsalg er forbudt i Danmark. Alligevel opfordrer de fem biavlerforeninger i en ny folder til, at biavlere går fra dør til dør i forsøget på at sælge ”bestøvning”. Problemet er den evindelige glorificering af honningbier, selvom de er skadelige for biodiversiteten, skriver Nina Launbøl Hansen.

Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nina Launbøl Hansen
Stifter af Plan Bi

Under titlen ”Find kunder” kan du blandt andet læse følgende i Danmarks Biavlerforenings nye folder, ”Bestøvningsbiavl”:

"Ser det ud, som om en jordbruger har brug for bestøvning, er det godt at stoppe op og tage ind og snakke med ham. Præsenter dig pænt, og spørg først, om han allerede har en aftale med en biavler. I så fald må man bare sige farvel igen. Man skal aldrig forsøge at tage en kunde fra en anden biavler. Har han brug for at leje bier til bestøvning, kan man gå videre og lave en aftale."

Og for at der ikke skal være nogen tvivl, så indeholder folderen også en klip-ud-og-gem standardkontrakt, som biavlerne kan have med i dragten, når han/hun drager land og rige rundt og forsøger at sælge sine ydelser til landmænd og frugt- og bæravlere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men det er ikke kun usmageligt – det er faktisk også ulovligt at lave dørsalg i Danmark. Tilmed er folderen støttet af både Landbrugsstyrelsen og Landbrug & Fødevarer.

Skadeligt for vilde bier
Biavlere har alle dage fremstillet sig selv som hyggelige naturelskere, som bare har en lille hobby, der gavner alt og alle.

Honningbier gavner ikke biodiversiteten – de skader den.

Nina Launbøl Hansen
Stifter af Plan Bi

Det er jo win-win, for bestøvning gavner biodiversiteten, lød mantraet, indtil Plan Bi i 2016 begyndte offentligt at stille spørgsmålstegn ved det postulat.

I september slog forskere her i Altinget fast, at honningproduktion skader vilde bier.

Siden er der blevet arbejdet på højtryk i kontorerne hos Danmarks Biavlerforening. Man vil rigtigt gerne have sporet debatten hen på at handle om ”bestøvning” i stedet for honningproduktion – og så handler det selvfølgelig også om penge.

Læs også

Honningbi-glorificering
I folderen kan biavleren læse, hvordan man kan sælge idéen om, at ALLE landmænd, frugt- og bæravlere har brug for biavlerens husdyr.

Det er 64 siders honningbi-glorificering, som, naturligvis, fristes man til at sige, mangler de allervæsentligste oplysninger:

1) At vilde bier er langt bedre bestøvere end honningbier.

2) At vilde bier går på vingerne ved lavere temperaturer end honningbier – de er altså langt vigtigere end honningbier for de tidligst blomstrende afgrøder – kirsebær, blommer, æbler og pærer blandt andet. For eksempel har et forsøg hos Økologisk Landsforening vist, at jordbier er de absolut bedste bier til bestøvning af æbleblomster.

3) At man gør forholdene endnu værre for vilde bestøvere ved konstant at øge antallet af husdyr i en verden, som bliver mere og mere blomsterfattig.

Og så er der problemet: Hvor skal alle disse honningbier stille sulten, når afgrøderne ikke blomstrer? Svaret har hidtil været: i vores naturområder, hvor der allerede nu er tilladelse til opsætning af 375 millioner honningbier i §3- og Natura2000-områder. Før dette problem er løst, burde det slet ikke være lovligt at øge antallet af honningbier i Danmark.

For honningbier gavner ikke biodiversiteten – de skader den. Så hvorfor er honningbier de eneste husdyr i Danmark, som vi overhovedet ikke regulerer antallet eller placeringen af?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Launbøl Hansen

Journalist og stifter, Plan Bi
journalist, Danmarks Journalisthøjskole (1998)

0:000:00