Debat

Brian Mikkelsen: Det kommer den nye planlov til at betyde

DEBAT: Den nye planlov sikrer bedre balance mellem vækst og ønsket om at beskytte natur og miljø, skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Moderniseringen af planloven er et stort og vigtigt skridt til fremme af vækst og udvikling i hele Danmark, skriver Brian Mikkelsen (K).
Moderniseringen af planloven er et stort og vigtigt skridt til fremme af vækst og udvikling i hele Danmark, skriver Brian Mikkelsen (K).Foto: PR-foto/Erhvervsministeriet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Mikkelsen (K)
Erhvervsminister

Torsdag skal Folketinget til den sidste og endelige behandling af en moderniseret planlov. Forhåbentlig får vi dermed vedtaget loven og får et nyt værktøj til den fysiske planlægning i Danmark.

Som minister glæder det mig, at et bredt flertal i Folketinget har lavet en politisk aftale og i dag kan vedtage en ny lov, som dermed tager hånd om nogle af de planlægningsmæssige udfordringer, vi har set. Den nuværende planlov stammer fra 1992 og er udformet på basis af lovgivning fra 1970’erne. Virkeligheden har ændret sig væsentligt siden, og derfor har der været behov for at opdatere lovgivningen, hvilket også er klart tilkendegivet af KL.

Balance mellem vækst og miljø
Omdrejningspunktet for moderniseringen af planloven er en bedre balance mellem ønsket om at skabe vækst og udvikling i Danmark og ønsket om at bevare og beskytte natur og miljø.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Moderniseringen er således et stort og vigtigt skridt til fremme af vækst og udvikling i hele Danmark, og har været stærkt efterspurgt af erhvervslivet og kommunerne. Moderniseringen er til gavn for både borgere, virksomheder og kommuner og vil øge væksten i Danmark varigt med trekvart milliarder kroner årligt.

Med loven giver vi blandt andet nye udviklingsmuligheder for erhvervsliv og detailhandel.

Moderniseringen af planloven er til gavn for både borgere, virksomheder og kommuner og vil øge væksten i Danmark varigt med trekvart milliarder kroner årligt.

Brian Mikkelsen (K)
Erhvervsminister

Virksomhed i landdistrikter
Moderniseringen af planloven giver også bedre muligheder for at drive virksomhed i landdistrikterne. For eksempel kan kommunerne planlægge særlige udviklingsområder i de kystnære områder, hvor der er mulighed for at bygge nyt og udvide byer, og vil samtidig skulle komme med en plan for arealer, der kan indgå i større, sammenhængende naturområder, såkaldt Grønt Danmarkskort.

Planloven indebærer også mere tidssvarende rammer for landbruget, samtidig med at virksomheder får flere rettigheder for eksempel til at bruge overflødiggjorte bygninger som gamle mejerier og skoler til nye formål. Kommunerne kan desuden udvikle attraktive landsbyer, hvor der er særligt frie rammer til at skabe en helhedsorienteret plan.

Nye sommerhusområder
Et andet positivt aftryk, som mange danskere vil kunne mærke, er bedre mulighed for at benytte sommerhuse. Med moderniseringen bliver det muligt at udlægge nye sommerhusområder med op til 6.000 sommerhuse, og sommerhusejere får mulighed for at anvende deres sommerhus ubegrænset til overnatning i 34 uger i modsætning til de tidligere 26 uger årligt. Og endelig kan pensionister bo i sommerhuset hele året, allerede efter ét års ejerskab i modsætning til tidligere krav om otte år.

Jeg kunne nævne mange flere eksempler på de nye muligheder, som den nye moderne planlov giver. Men gennemgående for dem er, at de kommer både borgere, virksomheder og kommuner til gavn i hele Danmark.

Dermed er vi kommet langt med at forbedre grundlaget for, hvordan brugen af Danmarks areal skal udvikle sig i fremtiden. Den moderniserede planlov vil træde i kraft 15. juni i år og komme ud og virke i hele landet. Og jeg vil se frem til, at virksomheder, borgere og kommuner griber de mange nye muligheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00