DI: Den industrielle biorevolution er en enestående mulighed for Europa
Bioløsninger kan være med til at tage os fra en CO2-udledende økonomi til en økonomi med nok vand og fødevarer samt ren luft til en voksende befolkning. Men der er brug for en europæisk koalition, skriver Sofie Carsten Nielsen, EU Bio Project Director hos DI.
Sofie Carsten Nielsen
Underdirektør, DI BiosolutionsHvad hvis vi om ti år er på vej til en verden fuldstændig fri for forurenende fossile materialer, har rent drikkevand og et miljø fri for kemiske pesticider i Europa?
Det er muligt, hvis vi erstatter de skadelige produkter med naturens egne mikrobiologiske løsninger.
Biosolutions kan være med til at tage os fra en CO2-udledende fossilbaseret økonomi til en 100 procent biobaseret økonomi.
Sofie Carsten Nielsen
EU Bio Project Director, DI
Resultatet vil være en langt mere bæredygtig verden med mere natur og biodiversitet, rent vand og ren luft og nok bæredygtige, sunde fødevarer til at mætte en voksende verdensbefolkning.
I 2050 runder vi 9,5 milliarder mennesker på kloden, så der skal ske forandringer, for at det kan ske bæredygtigt.
For at nå EU’s klimamål skal EU levere endnu flere CO2 reduktioner frem mod 2030, end EU har leveret i de foregående 30 år.
Og EU skal benytte sig af alle de eksisterende løsninger der findes, ligesom EU er nødt til at opfinde, udvikle og anvende en masse nye løsninger og teknologier.
Ellers når vi ikke målene. Og fremdriften er ikke imponerende lige nu.
Fremtiden er biobaseret
En vigtig gruppe af løsninger er biologisk baserede løsninger og processer. Mange af dem er udviklet og klar til brug og er tidligere beskrevet i denne temadebat, og nogle af dem er på vej til at være klar til marked.
Er biosolutions fremtiden for et grønnere dansk miljø, landbrug og fødevaresystem?
Naturens egne mekanismer er for mange en vigtig del af den grønne omstilling, men hvor og hvordan skal disse biosolutions bidrage til et mere bæredygtigt miljø og landbrug i fremtidens Danmark? Hvis de da overhovedet skal det?
Det tapper en række relevante aktører ind i denne fælles temadebat mellem Altinget Miljø og Altinget Fødevarer.
Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.
Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Caroline Boas.
Som Claus Felby og Anders Bendsen Spohr fra Novo Nordisk Fonden skrev om i Altinget, så rummer biosolutions et kæmpe potentiale, som ikke udnyttes i dag, selvom de virkelig ville kunne reducere klima- og miljøaftrykket fra for eksempel fødevare- og landbrugssektoren.
Bioløsninger kan være med til at tage os fra en CO2-udledende fossilbaseret økonomi til en 100 procent biobaseret økonomi. Derfor taler man om en egentlig industriel bio-revolution.
Både Danmark, Europa og EU har alle muligheder for at være verdens førende på biosolutions.
Vi har en lang forskningsbaseret tradition, stærke faglige miljøer, veletablerede virksomheder og masser af start-ups og iværksættere er kommet til i de senere år.
Europa, vi har et problem!
Men vi er lige nu ved at tabe mulighederne på gulvet i EU og forsinke den grønne omstilling. Det ville være både ubærligt i klimaforstand og virkelig dumt økonomisk.
Europæisk regulering på bioløsninger er nemlig et forældet kludetæppe af lovgivning, der ikke tillader at der tænkes på tværs og i nye løsninger.
- Der mangler generelt forståelse for og viden om, hvad bioløsninger er og kan blandt beslutningstagere og embedsværk.
- Systemerne til opdatering af lovgivning er meget langsommere i EU end i andre regioner i verden – derfor søger virksomheder med nye grønne løsninger ud af Europa.
- Biosolutions-industrien har ikke i dag sin egen lovgivningsmæssige ramme, men reguleres sammen med traditionelle industrier, så lovgivningen slet ikke passer til produkterne.
- Nuværende EU lovgivning hindrer innovation og blokerer for at forløse det fulde potentiale for bioløsninger.
- EU halter efter andre regioner i verden, særligt USA og Asien og taber både skatteindtægter og adgang til nye løsninger der kan levere på de grønne ambitioner.
Brug for en europæisk koalition
Derfor er der brug for en europæisk koalition. At alle os der kan se det kæmpe potentiale i bioløsninger, og ikke vil acceptere at den grønne omstilling udskydes, går sammen for at lægge pres på for handling og fart i arbejdet i EU.
I første omgang bygger vi nu en koalition af erhvervsorganisationer i EU, som repræsenterer et betydeligt antal stærke bio-virksomheder, der gerne vil blive i Europa og gerne vil være med til at drive den grønne omstilling, men samtidig er dybt frustrerede over den manglende fremdrift.
Målet med koalitionen er, at den næste EU-Kommissions arbejdsprogram medtager bioløsninger som indsatsområde.
På længere sigt håber vi, at en sådan europæisk koalition kan udvides, så både de konkrete virksomheder og de mange stærke viden miljøer på tværs af universiteter, fonde og institutioner i Europa kan stå sammen om at fremme bioløsninger.
Og selvfølgelig, at progressive regeringer, parlamentarikere og Europaparlamentarikere går sammen og får sat farten op for at indfri mulighederne, som bioløsninger giver.
Vi er nødt til at arbejde sammen på tværs for at nå klimamålene. Ingen kan gøre det alene.
Vi er bagud, så der skal handles. Men den gode nyhed er, at der findes en masse løsninger. Bioløsninger blandt andet. Vi vil i gang med at bruge dem.
Derfor skaber vi nu en europæisk koalition for bioløsninger.