Debat

Direktør: Ny lovgivning vil få producenter til at forlade brug og smid væk-kulturen

Det bedste, vi kan gøre for bæredygtigheden, er at gøre det nemmere at reparere vores produkter. Hvis politikerne tør gå forrest med lovgivning som EU's Right-to-Repair-regulativ, vil virksomhederne følge efter, skriver Antoine Fichet, direktør hos hvidevarevirksomheden Daan Tech.

Det skal være nemmere og mere profitabelt at reparere sine produkter. Politikerne i EU og Danmark må skride ind, skriver Antoine
Fichet.
Det skal være nemmere og mere profitabelt at reparere sine produkter. Politikerne i EU og Danmark må skride ind, skriver Antoine Fichet.Foto: Stephen Lam/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For ikke så længe siden kom det frem, at Radikale Venstre foreslog at give fradrag på reparationer af hjemmets mange ting. Lad det være skærmskifte af ødelagte smartphones, computere der kan få nyt liv med skifte af en enkelt komponent eller skrædderen, som lapper huller i vores ellers udmærkede tøj.

For det mest bæredygtige, vi kan vælge at investere i, er det, vi allerede har. Hver gang vi vælger at reparere et produkt frem for bare at købe et nyt, forlænger vi levetiden på produktet og reducerer dens miljømæssige aftryk – for der går længere tid, før der behøves at produceres et nyt i dens sted.

Læs også

Desværre har dårlige forbrugertendenser gjort det svært at prioritere reparation frem for forbrug.

Tendenser som sammenlimede produkter, jagten på stadig tyndere computere og smartphones, som dermed er svære at reparere, og Fast Fashion, hvor tøj er skabt til kun at holde én til to vaske, hvorefter det er billigere at købe nyt, har hærget markedet.

Kombiner det med designvalg, hvor produktet er planlagt til at fejle efter en given tid – planned obscelecense, som det kaldes – og vi står i en situation, hvor vi drukner både os selv og vores planet med et unødvendigt overforbrug.

Netop derfor er alle tiltag fra politisk hånd, som promoverer reparation af forbrugervarer, så kærkomne som noget kan være. Og kommer politikerne først, så følger producenterne med.

Når printeren er billigere end blækket

Et af de bedste eksempler på forbrug fremfor reparation er printere.

Kommer politikerne først, så følger producenterne med

Antoine Fichet
Direktør, Daan Tech

I mange år har det været langt billigere at købe en ny printer med tilhørende blæk, end det var at købe nye printerpatroner. Kombiner det med et direkte fjendsk leverandørforhold, hvor printergiganterne tvinger dig til at købe dyre, nye printerpatroner fremfor selvopfyldte, billigere genbrugspatroner, og vi står igen igen i et unødvendigt overforbrug.

Det samme kan siges om smartphones. Moderne smartphones er så tynde og kompakt samlede, at det kan koste op til 2.000-3.000 kroner at få skiftet en ødelagt skærm, hvilket hurtigt er et sted mellem halvdelen og en tredjedel af en ny smartphones pris. Kombineret med en god afdragsordning, så vælger mange en ny telefon i stedet.

Det samme gælder de andre produkter, vi har i hjemmet. Når fjernsyn, køleskabe, ovne og brødristere går i stykker, er det ofte en mindre del, der skal skiftes for at produktet lever længere. Og hastigheden på den teknologiske udvikling er dalet, så opgraderingsbehovet til en ”bedre model” er faldende.

Dit eksisterende fjernsyn er godt nok – uanset hvad TV-producenterne siger – og de foretrækker naturligvis, at du køber et nyt fjernsyn fremfor at få repareret det, du har.

Lovgivning presser producenterne

Derfor skal det gøres lettere og billigere at få ordnet hjemmets ødelagte produkter – og et politisk skub i den rette retning er et fremragende redskab. Hvert år smider danskerne 100.000 ton computere, kaffemaskiner, mikrobølgeovne og andet elektronisk udstyr ud.

Det mest bæredygtige, vi kan vælge at investere i, er det, vi allerede har

Antoine Fichet
Direktør, Daan Tech

Det sker allerede i andre lande såsom Schweiz – og lande som Sverige, Østrig og Frankrig er på vej med lignende tiltag.

Vi kan se, at lignende tiltag virker: Da håndværkerfradraget blev indført i Danmark for at fremme klima- og energibesparende tiltag, valgte flere at prioritere nye termoruder, nye varmekilder og bedre isolering.

Samtidig har politiske beslutninger som disse en effekt på producenterne: Mens der er et fåtal af producenter, der, som os og eksempelvis hollandske Fairphone, producerer produkter, der kan repareres af brugeren selv, så har der været en uvilje mod at skabe produkter, som kan repareres og dermed lave en længere levetid.

Med et potentielt Right-to-Repair-regulativ fra EU og nationale tiltag kommer vi til at se virksomheder tage reparationsvenlighed seriøst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00