Ellemann forsvarer PCB-handlingsplan

SAMRÅD: Regeringen har lanceret en handlingsplan for håndtering af en af verdens farligste miljøgifte, PCB, i bygninger. Men tiltagene er utilstrækkelige, mener SF.
Regeringen har lanceret en PCB-handlingsplan, der skal sikre, at affald med giftstoffet ikke bliver genanvendt i bygninger, men SF mener, at tiltagene er utilstrækkelige.
Regeringen har lanceret en PCB-handlingsplan, der skal sikre, at affald med giftstoffet ikke bliver genanvendt i bygninger, men SF mener, at tiltagene er utilstrækkelige. Foto: Colourbox.dk
Anne Burlund

Selvom der er mange gode toner i handlingsplanen, er den langtfra tilstrækkelig. Den indeholder ingen tidsfrister og gør ikke brug af hårde virkemidler som skærpet kontrol og tilsyn, som er vejen frem, hvis man vil komme problemet til livs.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Forbrugerordfører

På trods af de seneste måneders afsløring af, at affald, der indeholder det farlige stof PCB, ulovligt er blevet genanvendt i byggematerialer, fastholder miljøminister Karen Ellemann (V), at lovgivningen og regeringens indsats på området er tilstrækkelig.

"Jeg kan konstatere, at lovgivningen ikke altid er blevet efterlevet i praksis, men jeg må understrege, at det ikke er og aldrig har været tilladt at anvende forurenet byggeaffald uden en særlig tilladelse, hvor det er vurderet, om det er miljø- og sundhedsmæssigt forsvarligt," sagde Karen Ellemann på et samråd i Folketingets Miljøudvalg onsdag.

PCB er en svært nedbrydelig miljøgift og anses for at være en af de farligste miljøgifte i verden. PCB har blandt andet været anvendt i byggematerialer som fugemasse og maling i perioden 1950-1977, men al anvendelse blev forbudt i 1986, da giften kan medføre hormonforstyrrelser og er potentielt kræftfremkaldende.

0:000:00