Ellemann: Positiv fremdrift i biodiversitets-forhandlinger

BIODIVERSITET: Stemningen under biodiversitets-forhandlingerne i Japan er meget bedre, end den var under klimaforhandlingerne i København. Men der er stadig store udfordringer i vente. Altinget har talt med miljøminister Karen Ellemann (V), som lige nu er i Japan.
Miljøminister Karen Ellemann befinder sig lige nu i Japan, hvor hun deltager i de FN-forhandlinger, der skal sikre en række aftaler til beskyttelse af jordens biodiversitet.
Miljøminister Karen Ellemann befinder sig lige nu i Japan, hvor hun deltager i de FN-forhandlinger, der skal sikre en række aftaler til beskyttelse af jordens biodiversitet.

Jeg er da positiv over at konstatere den fremdrift, der har været. For en måned siden var spørgsmålet, om man skulle lade være at være så optimistisk, men mit håb er styrket nu. Det er meget positivt at konstatere den fremdrift, der har været.

Karen Ellemann (V)
Miljøminister
Fakta

18.-29. oktober 2010:

Biodiversitetskonventionens 10. partskonference (COP10) i Nagoya i Japan.

USA deltager som det eneste land ikke som part i konventionen, men som observatør i forhandlingerne.


Kilde: By- og Landskabsstyrelsen
FN-forhandlingerne om fremtiden for verdens biologiske mangfoldighed er i fuld gang i Japan og går nu ind i den sidste fase. Danmarks repræsentant, miljøminister Karen Ellemann (V), ankom til Nagoya, Japan, onsdag morgen ligesom 100 af verdens andre miljøministre. Forhandlingerne løfter sig nemlig nu op på det politiske niveau, hvor der skal træffes endelige afgørelser om, hvordan tilbagegangen af biodiversiteten kan standses inden 2020.

I forhold til COP15 er stemningen meget bedre, fortæller ministeren, der har tæt kontakt til de afrikanske lande om at få en aftale på plads om biopirateri.

"Stemningen er væsentlig bedre her, end min fornemmelse er, at den var inden afslutningen på COP15. Det er stadigvæk FN-regi, som i sig selv er en udfordring og kræver hårdt arbejde, men dem, der er her, og som også var med på COP15, siger, at det ikke ser lige så vanskeligt ud her," siger Karen Ellemann.

Hun er tilbageholdende med at love forkromede aftaler inden fredag, men alligevel ser hun positive fremskridt.

Dokumentation

60 procent af jordens økosystemer er blevet forringet i løbet af de sidste 50 år.

Tabet af biodiversitet sker 100 til 1000 gange hurtigere end ved naturlig udvikling.

34.000 planter og 5.200 dyrearter står til at ville uddø sammen med økosystemer, skov og andre naturtyper, med mindre der indgås en række aftaler i Japan, der i praksis kan sikre, at tabet af biodiversitet standses.


0:000:00