Debat

Anna Bak Jäpelt: Der er brug for en grøn generationskontrakt – ellers ender Danmark som et nordisk waste-land

Hvis ikke vi får gennemsyret den danske lovgivning af miljø-, klima- og naturhensyn, risikerer vi i endnu højere grad at blive et nordisk waste-land, hvor vi efterlader skraldet til de kommende generationer, skriver Anna Bak Jäpelt.

Alt imens partispidserne fra regeringen
vælter over hinanden for at fordømme den enkelte rigmand, bør de selvsamme
politikere rette blikket indad. For
hvordan kan vi råbe op om et "forureneren betaler"-princip uden at
have princippet ordentligt indarbejdet i vores lovgivning, spørger Anna Bak Jäpelt.
Alt imens partispidserne fra regeringen vælter over hinanden for at fordømme den enkelte rigmand, bør de selvsamme politikere rette blikket indad. For hvordan kan vi råbe op om et "forureneren betaler"-princip uden at have princippet ordentligt indarbejdet i vores lovgivning, spørger Anna Bak Jäpelt.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Anna Bak Jäpelt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Komplet mangel på samfundsansvar". "En gigantisk katastrofe". "En skamplet på den grønne omstilling”. Sådan lyder regeringens fordømmelser af rigmanden Torben Østergaards handlinger i Nordic Waste-sagen.

Regeringen, og især Socialdemokratiet, har tidligere udvist handlekraft under kriser, og Churchill's ord om ikke at lade en god krise gå til spilde synes at være velindarbejdet i partiets strategi.

Hvad kan vi lære af Nordic Waste-skandalen?

I løbet af de kommende uger stiller vi et centralt spørgsmål til en række aktører på miljøområdet: Hvad kan vi lære af Nordic Waste-skandalen? 

Ellen Margrethe Basse, professor emerita, gav sit bud her.

Senest har partiet ledt et fakkeltog bestående af indignation og fordømmelse over det seneste jordskred ved Randers. Socialdemokratiets spidser, iført gummistøvler og gule veste, inspicerede området ved Nordic Waste i Ølst. Man måtte forstå på miljøminister Magnus Heunicke (S), at det er et både moralsk og lovfæstet princip at forureneren skal betale i Danmark.

Kriser kræver handling 

Men alt imens partispidserne fra regeringen vælter over hinanden for at fordømme den enkelte rigmand, bør de selvsamme politikere rette blikket indad. For hvordan kan vi råbe op om et "forureneren betaler"-princip uden at have princippet ordentligt indarbejdet i vores lovgivning?

En rigmand, der burde have været behjælpelig, undlader at påtage sig ansvaret og efterlader danske borgere og staten til at dække regningen. Det kan med rette vække forargelse. Men udover de mange moralske fordømmelser af rigmanden, har regeringen endnu ikke meldt ud, at de vil ændre den lovgivning, der har tilladt generationsforureningen at finde sted. Miljøansvaret er nemlig ikke lovfæstet i tilstrækkelig grad.

Miljøkriser som Nordic Waste-sagen bør være katalysatorer for reel handling, ikke blot anledninger til at vise sig på scenen.

Det ville være forfriskende, hvis denne krise netop blev drivkraften for, at regeringen implementerer princippet om, at forureneren betaler, i lovgivningen

Anna Bak Jäpelt
Konsulent, Klimaakademiet

Nordic Wastes slogan er, at de giver jorden nyt liv. Måske skulle regeringen rent faktisk tage det slogan til sig og for alvor begynde at give jorden nyt liv i Danmark.

For selvom de gerne udviser handlekraft i Nordic Waste-sagen, er der en hel del gode kriser, der venter på dem derude.

Vi har en naturkrise, hvoraf omkring to procent af Danmarks areal er dækket af vild natur. Vi har en miljøkrise, hvor et omfattende iltsvind i sommeren 2023 ødelagde grundlaget for det meste liv i de indre farvande. Vi har en klimakrise, hvor særligt landbrugets drivhusgasudledninger har været så godt som konstante siden 2009.

Det ville være forfriskende, hvis denne krise netop blev drivkraften for, at regeringen implementerer princippet om, at forureneren betaler, i lovgivningen.

En grundlov til fremtidige generationer

Måske er det præcis det, der er nødvendigt for at fremme den grønne omstilling. Præcis det, der kan bidrage til et rent miljø, en mangfoldig natur og et mere stabilt klima.

Mange af de nødvendige initiativer bevæger sig nemlig ikke i et tempo, der er tilsvarende krisernes alvor.

Læs også

Arbejdet med naturnationalparkerne er endnu engang udskudt på ubestemt tid. Der er endnu ikke kommet en plan for at rette op på det danske havmiljøs tilstand. Drivhusgasafgiften på landbruget venter vi stadig på fra Svarer-udvalget. Visionsplanen for det danske landbrug er pakket ind i "den grønne trepart," hvor parterne skal diskutere, hvad der skal ske med landbruget. Treparten er af flere blevet kaldt for en syltekrukke, for på mange måder ved vi godt, hvor vi skal hen.

150 lande har en grundlovsfæstet generationskontrakt med grønne bestemmelser. Skal denne krise ikke netop være den gode mulighed for at tage et grundigt kig på vores forfatning?

Anna Bak Jäpelt
Konsulent, Klimaakademiet

Det, vi nu har brug for, er en handlekraftig regering, som, i stedet for blot at tale dunder mod en uansvarlig rigmand og oprette nye arbejdsgrupper og dialogfora, tør vise vejen og indføre et "forureneren betaler"-princip på tværs af sektorer. På tværs af generationer.

Hvis vi virkelig mener det alvorligt og vil undgå lignende kriser i fremtiden, og løse de eksisterende, kræves en form for generationskontrakt, der sikrer fremtidige generationer retten til alt fra et stabilt klima til en mangfoldig natur.

Sverige har det. Norge har det. Tyskland har det. 150 lande har en grundlovsfæstet generationskontrakt med grønne bestemmelser. Skal denne krise ikke netop være den gode mulighed for at tage et grundigt kig på vores forfatning?

En ting er i hvert fald sikker: Hvis ikke vi får gennemsyret den danske lovgivning af miljø, klima og naturhensyn, risikerer vi i endnu højere grad at blive et nordisk waste-land, hvor vi efterlader skraldet til de kommende generationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Bak Jäpelt

Konsulent, fødevarer og landbrug i Klimaakademiet, medlem, Ungeklimarådet
bachelor i miljøvidenskab (Københavns Uni., 2019)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00