Klimaminister afviser støtte til nye teknologier

NYHED: VE-firmaer, som ønsker at udvikle ny teknologi som bølgekraft, biomasseforgasning og brændselsceller, kritiserer regeringen for ikke at hjælpe teknologierne det sidste stykke ud på markedet.
Torbjørn Næs Bertelsen

I starten er de nye teknologier for dyre, og derfor er der nødt til at være incitamentsordninger til at investere i teknologierne. Det er jo ikke producenten af bølge- eller solanlægget, der skal have pengene. Det er energiselskabet, der skal have en højere pris for strømmen.

Jørgen Mads Clausen
Direktør, Danfoss
Det står klart, efter klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) i et skriftligt svar til Folketingets Energiudvalg meddelte, at hun ingen planer har om at hjælpe en række mindre udviklede energiteknologier i form af prisstøtte på afregningsprisen. Det skriver Dagbladet Børsen.

"I energiaftalen af 21. februar 2008 har regeringen og partierne fastlagt niveauet for støtten til VE-teknologierne for de nærmest kommende år. Støtteniveauet er fastlagt ud fra vurdering af de respektive danske VE-teknologiers potentiale i fremtidens energiforsyning og såvel teknisk som økonomisk modenhed," svarer Connie Hedegaard på Enhedslistens Per Clausens spørgsmål.

Clausen: Det er ikke os, der skal støttes
DI Energi er ikke tilfreds med ministerens udmelding, og brancheforeningen med Danfoss' direktør Jørgen Mads Clausen i spidsen som formand foreslår en trappetrins-støtteordning. Den skal på en gang give højere afregningspriser og samtidig tvinge teknologiernes udvikling frem ved at sænke tilskuddet over tid.

"I starten er de nye teknologier for dyre, og derfor er der nødt til at være incitamentsordninger til at investere i teknologierne. Det er jo ikke producenten af bølge- eller solanlægget, der skal have pengene. Det er energiselskabet, der skal have en højere pris for strømmen, da de ellers ikke kan forsvare at købe et anlæg, før prisen falder betydeligt," siger Jørgen Mads Clausen til Børsen.

0:000:00