Debat

Landmand: "Er ulvevennerne totalt ligeglade med vores husdyr?"

DEBAT: I Jelling har en ulv dræbt et rådyr med to små ufødte lam i maven. Husdyr er også i farezonen – men mange vil hellere please få selvbestaltede ”ulvevenner” i storbyerne fremfor at komme problemet til livs, skriver landmand Knud Jeppesen.

Foto: /ritzau/Steffen Ortmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Jeppesen
Landmand i Jelling

Jeg er takket være mit erhverv og min adresse en af de mange, som er berørt af, at vi pludselig har en del ulve i Danmark.

Der er mange meninger og holdninger til, om de skal være herhjemme, holdes nede på nogle få stykker eller helt udryddes igen. Vore forfædre havde ellers klogeligt skaffet sig af med dem for cirka 200 år siden, fordi de havde erfaret, at de ikke passede ind i et lille land som Danmark, og at de nedlagde mange af vore husdyr som får, grise, kreaturer og heste på markerne.

De ulveglade bor i storbyerne
En del politikere, Danmarks Naturfredningsforening og miljø- og dyrevenner lovpriser, at vi igen har ulve i Danmark. Fælles for mange af dem er, at de typisk bor i byerne og de fleste øst for Storebælt, der stadig er ”ulvefrit område”. Og 99 procent af alle disse ”ulveglade” mennesker vil aldrig nogensinde opleve at se en vild ulv ude i naturen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Ufatteligt, at disse ”dyreglade” mennesker kan sidde på deres kontorstole og nyde, at alle disse dyr skal lade livet til ingen verdens nytte

Knud Jeppesen, Landmand

Hvis de endelig gør, vil glæden være kortvarig. Trods det skal vi hele tiden høre om, hvor ”supergodt” det er for naturen, og den evindelige snak om biodiversitet glemmes heller ikke. De siger, den lever af krondyr og rådyr og kan rydde op i naturens døde og svage dyr.

Fint nok, men nu har jeg arbejdet i naturen i 40-50 år og har endnu aldrig set svage eller døde dyr, der ikke er blevet fjernet naturligt af ræve, rovfugle og andre ådselædere. Så det er nok derfor, ulven tager for sig af får og kalve rundt i indhegningerne.

Ulven hører ikke til i Danmark og bør udryddes, ganske som vore kloge forfædre også gjorde det.

Knud Jeppesen, Landmand

Gang på gang læser vi i vore fagblade, at nu har ulvene igen slagtet fem får her, 21 får der, 15 får et tredje sted, en kalv og en masse lam, de fleste skambidt, flænset op i levende live og en del bare efterladt mere eller mindre i live. Det er sket over 25 gange, og der er efterhånden kortere mellem angrebene!

Det er ikke naturligt
Det er jo ikke "naturligt”, når de tamme husdyr går i indhegninger og ikke kan komme ud, når ulvene hopper ind og jager dem rundt der. Ufatteligt, at disse ”dyreglade” mennesker kan sidde på deres kontorstole og nyde, at alle disse dyr skal lade livet til ingen verdens nytte. Husk, at ejerne har et personligt kendskab til alle dyrene og holder af dem. Det er rædselsfuldt at komme ud at se, når ulven har raseret ens kære dyr.

”Jamen, ulve lever kun ude i de store skove og er menneskesky,” er argumentet. Nej, det passer ikke, for vi bor langt fra større skove, og på en lille naboejendom på størrelse med tre fodboldbaner med lidt juletræer har ulven i en baghave overfaldet, flænset og dræbt et rådyr (DNA-test ok) med to små ufødte lam i maven.

Fodspor fra ulven på markerne omkring ejendommen viste, at den havde været der flere gange, selvom der boede både mennesker og hunde.

Er I ligeglade med vores husdyr?
Så kære ”ulvevenner” – I taler hele tiden om, at den ikke er farlig for børn og voksne mennesker. Nej, men er I så totalt ligeglade med alle de husdyr, der dræbes unaturligt, for at I kan glædes over at bo i et land med ulve?

Økonomisk koster det jo samfundet en frygtelig masse penge til DNA-test, ”ulvesikre” hegn (som de hopper over), erstatninger for døde dyr, embedsfolk og forskere, der konstant arbejder på at lokalisere ulve og lave nye indhegninger, vildtplaner, møder osv. Millioner af penge, der kunne bruges meget bedre i et samfund, hvor de samme politikere altid snakker om, at vi mennesker skal have bedre velfærd.

Men man bruger totalt unyttige skattekroner på at please nogle ganske få selvbestaltede ”ulvevenner” uden sans for andre end deres egne interesser. Det ville da være meget billigere og bedre at give disse mennesker et årskort til Givskud Zoo, så ville de kunne sige, at de har set en levende ulv. Jeg har selv set dem flere gange og glædet mig over, at de ikke går løse rundt i naturen.

Da jeg ikke har hørt ét eneste sagligt argument for, at disse rovdyr skal hærge vore husdyr på markerne (og det er kun lige begyndt), er der kun ét at sige: Ulven hører ikke til i Danmark og bør udryddes, ganske som vore kloge forfædre også gjorde det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00