Debat

L&F: Danskernes mad skal på den politiske dagsorden

DEBAT: Løfter vi blikket fra de mest presserende emner, så er der også andre dagsordener, der bør fylde på Jakob Ellemann-Jensens (V) bord. Ikke mindst økologi, sundhedsfremme og fødevareingredienser, skriver Karen Hækkerup. 

Der er bestemt nok at tage fat på for den nye miljø- og fødevareminister, skriver Karen Hækkerup.
Der er bestemt nok at tage fat på for den nye miljø- og fødevareminister, skriver Karen Hækkerup.
Anders Brønd Christensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Hækkerup
Administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer

I mit første indlæg om forventninger til Jakob Ellemann-Jensen fokuserede jeg på de vigtige og presserende emner, der bør ageres på indenfor miljøreguleringen.

Men jeg har naturligvis også ønsker til ministeren indenfor andre områder.  Her er nogle nedslag på centrale temaer, som vi håber, ministeren vil have opmærksomhed på.

Sats på økologi
Et felt, hvor vi klart har ønsker til ministeren er omkring økologi.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi har for ganske nylig lanceret et udspil sammen med Økologisk Landsforening. Målet er, at Danmark skal fastholde og udbygge positionen som et af klodens kraftcentre for økologisk produktion.

Jeg håber Jakob Ellemann-Jensen (V) vil se potentialet og understøtte vores vision. Det kræver blandt meget andet, at der satses på økologien via forskning, uddannelse og udvikling af markeder.

Mad er ikke blot kilde til næringsstoffer - det er også en del af vores historie, vores sociale liv og vores velfærd.

Karen Hækkerup
Administrerende direktør, Landbrug & Fødevarer

En helt aktuelt eksempel på en ønsket indsats kan være at skabe et stabilt flerårigt finansieringsgrundlag bag den økologiske forskningsindsats, så man ikke – som det har været tilfældet de seneste tre år – skal hoppe fra tue til tue og håbe på, at der kan findes en større eller mindre sum penge i forbindelse med forhandlingen af forskningsreserven.

Det er simpelthen for usikkert i forhold til at fastholde en målrettet og strategisk forskningsindsats på området.

Mad er mere end næring
Et andet element, som jeg ønsker ministeren vil handle på, er anbefalingerne fra Advisory Board for mad, måltider og sundhed, som blev afleveret i sidste måned.

Det er modigt, at Advisory Board i anbefalingerne sætter et endnu større fokus på maden og måltidet, som en driver for danskerens sundhed og livskvalitet.

Mad er helt essentielt for os alle. I den sædvanlige samtale om maden taber vi ofte fokus på dét, maden kan, og vi forfalder alt for tit til kun at tale om næringsstoffer, 'fri for' og 'uden'.

Men mad er ikke blot kilde til næringsstoffer - det er også en del af vores historie, vores sociale liv og vores velfærd.

Landbrug & Fødevarer er derfor meget enig med Advisory Board i, at hvis en given indsats skal have en egentlig sundhedsfremmende virkning, så skal der tænkes i længerevarende, tværministerielle og blivende initiativer frem for kortvarige projekter.

Sundhed på dagsordenen
Ifølge prognoserne bliver livsstilssygdomme det største globale sundhedsproblem i 2020. Det må vi tage alvorligt.

Jeg vil opfordre til, at Jakob Ellemann-Jensen tager tråden op fra Advisory Board's anbefalinger. Maden skal sættes på den politiske dagsorden, som det helt centrale element, den er i vores velfærd. Det vil gavne både vores livskvalitet og sundhedsbudgetterne.

Et element i det arbejde kan være at sikre, at forbrugerne i langt højere grad får evidensbaseret viden om fødevarers sundhedsegenskaber.

Det kan være en værdifuld modvægt til den meget tvivlsomme ”viden” om ernæring, som florerer - blandt i vidt omfang på de sociale medier.

Nok at tage fat på
Et sidste nedslag er omkring fødevareingredienser.

De kan mange forskellige ting: Få produkter op i værdikæden, tilføje merværdi - og samtidig har de egenskaber, der gør, at der kan leveres på andre vigtige dagsordner som bæredygtighed, madspild og mindre antibiotikaforbrug.

Derfor håber jeg også, at Jakob Ellemann-Jensen vil arbejde hårdt for, at den handlingsplan, der skal komme på fødevareingredienser, bliver ambitiøs, for her er tale om en dansk styrkeposition, som vi bør gøre, hvad vi kan for at fremme.

Både når det gælder mad til mennesker og foder til dyr, er ingrediensområdet et columbusæg, der rummer enorme muligheder for danske landmænd og virksomheder, som når det gælder innovation altid har været gode til at udvikle fremtidens løsninger. 

Der er bestemt nok at tage fat på for den nye minister.

Vi ser frem til samarbejdet og glæder os til at bidrage konstruktivt til udvikling af bæredygtige og langtidsholdbare løsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00