Debat

Maria Gjerding til Ellemann: Beskyt naturen og giv den mere plads

DEBAT: Hvis regeringen tager store områder ud af EU-beskyttelsen, så ender naturen som den store taber. Og den er ellers så rigeligt presset i forvejen, skriver Maria Reumert Gjerding.

Den er helt gal, når regeringen vil fjerne landbrugsarealer som dem ved Vadehavet, for mange fugle finder deres føde i landbrugsområder, skriver Maria Reumert Gjerding. 
Den er helt gal, når regeringen vil fjerne landbrugsarealer som dem ved Vadehavet, for mange fugle finder deres føde i landbrugsområder, skriver Maria Reumert Gjerding.  Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Reumert Gjerding
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Danmark er – sammen med Bangladesh – det land i verden, hvor landbruget fylder mest. Det betyder, at der ikke er meget plads til naturen.

Den danske natur er så hårdt presset, at forskere kalder tilstanden alarmerende. Naturområderne ligger i dag som små isolerede øer. Uden den sammenhæng, der er så vigtig for, at naturen kan trives og blive rig og mangfoldig.

Derfor må jeg hive mig i håret, når jeg hører, at regeringen vil fjerne beskyttelsen af op mod 30.000 hektar, der i dag er omfattet af den europæiske naturbeskyttelse – Natura 2000.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til debat@altinget.dk

For selvom der kommer 5.000 nye Natura 2000-hektar, så ender vi med et enormt underskud på naturkontoen. Og den er altså allerede overtrukket!

Fjern ikke fuglenes føde
Vi er helt med på, at de danske Natura 2000-udpegninger har brug for et serviceeftersyn. For det giver jo ingen mening, at dele af en by eller vej er udpeget som beskyttet natur. Ud med dem – og ind med noget mere natur.

Derfor må jeg hive mig i håret, når jeg hører, at regeringen vil fjerne beskyttelsen af op mod 30.000 hektar, der i dag er omfattet af den europæiske naturbeskyttelse – Natura 2000.

Maria Reumert Gjerding, Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Men den er hel gal, når regeringen vil fjerne landbrugsarealer som dem ved Vadehavet.

Mange fugle finder deres føde i landbrugsområder. Ja, det var faktisk på grund af de mange trækfugle, at området i udkanten af Unescos Verdensarv og Nationalpark Vadehavet i sin tid blev udpeget til Natura 2000.

Selvom noget mest af alt ligner en pløjemark, kan det rumme et stort potentiale her i et af verdens mest naturfattige lande.

Natura 2000 skaber sammenhæng
Mit første indlæg om forventninger, håb og ønsker til Jakob Ellemann-Jensen, handlede en del om, hvordan Det Grønne Danmarkskort skal bruges til at forbinde landets naturområder.

Så når Natura 2000-udpegningerne alligevel skal til service, bør det også tænkes ind.

Natura 2000 er nemlig et utrolig stærkt værktøj til at skabe sammenhæng i naturen. Det har naturen virkelig brug for, og det ved I godt.

Ellers havde I vel ikke skrevet følgende i regeringsgrundlaget: ”Kommunerne skal fremover i kommuneplanerne udpege Grønne Danmarkskort. Arbejdet skal give større og bedre sammenhæng i naturområderne”.

Jeg lover, at vi står klar i hver eneste kommune til at give ministeren en håndsrækning og hjælpe med at finde de bedst egnede naturområder.

Brug denne mulighed til at skabe plads til naturen, så vi kan give de kommende generationer en rigere natur, end den vi selv overtog.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)