Liberaliser, liberaliser ikke...

DEBAT: EU's forslag til affaldsrammedirektiv er i virkeligheden liberalisering på det europæiske indre marked, slår dagens debattør fast. Og samtidig maner hun til forsigtighed, fordi forbrændingsanlæg ikke kan bygges eller lukkes i samme takt, som prisen på affaldsforbrænding stiger og falder.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Når regeringen nu skal træffe beslutning om liberalisering eller ej af affaldsforbrændingen, er det ikke længere blot et spørgsmål om liberalisering på et dansk marked, som utvivlsomt kunne have udløst lidt priskrig de danske anlæg imellem. Det kunne affaldsproducenterne utvivlsomt have lukreret på i kolde perioder.

Suzanne Arup Veltzé
Direktør, DAKOFA
Af Suzanne Arup Veltzé ,
Direktør, DAKOFA

Et nyt forslag til affaldsrammedirektiv vil sidestille affaldsforbrænding med nyttiggørelse. Samtidig drøfter den danske regering, om affaldsforbrændingen i Danmark skal liberaliseres eller ej. Herunder om forbrændingsanlæggene skal have lov til at importere affald til forbrænding i Danmark, og industrien lov til at eksportere affald til forbrænding i udlandet.

DI ønsker samtidig sikkerhed for om fuld liberalisering gør det dyrere eller billigere for affaldsproducenterne at komme af med affaldet.

Det var jo ellers markedet, der skulle regulere priser og kapacitet i den fagre nye verden. Denne usikkerhed gør livet vanskeligere for affaldssektoren, der har tradition for gerne at ville kende fremtiden nogle splitsekunder, førend den er der.

0:000:00