Ministre og miljøorganisation: Nye FN-mål skal omfavne naturens egne CO2-reducerende kapaciteter

FN skal i år sætte nye globale naturmål og her vil Danmark gå i front med målsætninger om globalt at sikre beskyttelse af 30 procent af landjorden og 30 procent af havområderne i 2030, skriver Flemming Møller Mortensen (S), Lea Wermelin (S) og Bruno Oberle.

Klitter og mangrover er et eksempel på naturbaserede løsninger, da de kan beskytte mod stormfloder, skriver Flemming Møller Mortensen (S), Lea Wermelin (S) og Bruno Oberle. 
Klitter og mangrover er et eksempel på naturbaserede løsninger, da de kan beskytte mod stormfloder, skriver Flemming Møller Mortensen (S), Lea Wermelin (S) og Bruno Oberle. Foto: Pilar Olivares/Reuters/Ritzau Scanpix

På tærsklen til den danske sommer med lyse nætter og grønne bøgetræer sætter vi formentlig alle ekstra pris på naturen. Men den er under pres. Ifølge den Internationale Union for Naturbeskyttelse (IUCN) er næsten en tredjedel af de vurderede arter udryddelsestruede, og menneskers overudnyttelse af planetens naturressourcer er hovedårsag til biodiversitetskrisen.

Herhjemme har vi de seneste år oplevet flere voldsomme storme og oversvømmelser, og vi kan på globalt plan forvente mere ekstremt vejr som konsekvens af klimaforandringerne. Katastroferne forværres af nedbrudte økosystemer, der ikke som før kan stå imod og beskytte os mod naturens kræfter.

Den gode nyhed er, at naturen rummer et enormt potentiale til at vende udviklingen. Med naturbaserede løsninger kan vi beskytte økosystemerne og på samme tid imødegå nogle af de største samfundsmæssige udfordringer som klimaforandringer, den globale fødevarekrise og fattigdom.

0:000:00