Myten om vores grønne førertrøje skjuler, at vi har ødelagt vores natur

FEATURE: Rapport på rapport har de seneste år fortalt med store typer, at verdens natur er i en alvorlig krise. Og et selvudnævnt grønt land som Danmark er blandt de allerdårligste til at bremse udviklingen. Er der overhovedet noget håb for fremtiden? Ja, siger eksperter. Men det kræver helt andre boller på suppen.

Naturen i Danmark har trange kår.
Naturen i Danmark har trange kår.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Vi har ikke været villige til at se i øjnene, at man skal forbyde landbrug og skovbrug i de områder, hvor man vil have naturen til at få det bedre.

Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker i biodiversitet, AU

I Danmark er 100 procent af vores skove i dårlig tilstand, mens det er 25 procent for resten af EU.

Carsten Rahbek
Professor i biodiversitet, KU

I begyndelsen af december tikker et telegram fra nyhedsbureauet Reuters ind. Verdens største koralrev – Great Barrier Reef – er i kritisk tilstand, melder Den Internationale Naturbeskyttelsesunion (IUCN).

I løbet af de seneste tre årtier har det enestående stykke natur mistet mere end halvdelen af sine koraller, lyder den dystre melding. Det er ikke længere en sjældenhed, at verdenspressen beretter om naturens forfald. Vi hører, når det sidste hvide næsehorn dør, og vi hører om gigantiske skovbrande i Amazonas.

Herhjemme hører vi om millioner af forsvundne fugle, og om insekter og bier i frit fald. Rapport på rapport har de seneste år fortalt os, hvor grelt det står til.

0:000:00