Rød blok klar med massiv udpegning af urørt skov

Regeringen og støttepartier er enige om at udlægge 30.000 hektar urørt skov. Dermed har miljøministeren sikret et markant skridt hen mod regeringens valgløfte. ”Forhåbentlig kommer resten til næste år,” siger hun.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Omkring 60 millioner kroner om året bliver nu brugt på at sikre mere vild natur.

Tirsdag formiddag kunne regeringen og dens støttepartier således præsentere en aftale om at udpege i alt 30.000 hektar urørt statsskov. Dermed stoppes motorsaven i 385 skove til gavn for biodiversiteten.

”Vi mere end fordobler det nuværende areal af urørt skov. Her vil der ikke længere være skovdrift, og der kommer mere plads til insekter og det fugleliv, vi gerne vil have mere af. Og så vil der komme endnu mere spændende naturoplevelser til danskerne,” siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Pengene blev allerede sat af med sidste års finanslov-aftale, hvor rød blok aftalte at bruge knap 900 millioner kroner på en natur- og biodiversitetspakke. Målet er at etablere 15 naturnationalparker og i alt 75.000 hektar urørt skov. Med dagens aftale når partierne op på at etablere 55.000 hektar. Dermed er der også tale om det største udlæg af urørt skov i danmarkshistorien.

Aftalen betyder dog, at der fortsat er 20.000 hektar til målet. Og miljøminister Lea Wermelin håber, at det kommer endelig på plads næste år.

”Forhåbentlig kommer resten til næste år. Vi har aftalt, at vi nu skal videre med udpegningerne, blandt andet af nåleskove i det vestlige Danmark,” siger Lea Wermelin og fortsætter:

”Men der er behov for et fagligt arbejde, der kan hjælpe os med, hvor det giver mest menig at lave den næste store udpegning af urørt skov.”

De netop udpegede 30.000 hektar sker i 385 statslige løvskove, som hovedsageligt ligger i det østlige Danmark. Det kommer til at blive indfaset over seks år, for at give skovindustrien mulighed for at omstille sig.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Miljøministeriet

Miljøministeren understreger, at skovene er udpeget ud fra en faglig vurdering af, hvor naturværdierne er størst.

”Udgangspunktet har været de statslige arealer, og her har vi valgt dem, der har været højt biodiversitetspotentiale. Så det har været en faglig vurdering, hvordan de 30.000 skal fordele sig,” siger Lea Wermelin. 

Kortlægning af private skove
Aftalen betyder også, at de private skove skal kortlægges for naturværdier. Den øvelse var faktisk på programmet under den blå regering, inden den selv aflyste den i 2017 efter pres fra private skovejere. Ministeren er meget tilfreds med, at der nu kommer gang i en kortlægning. Det skal nemlig sikre leverance af certificeret træ, som staten i høj grad står for i dag.

”Registreringen er et element i at kunne blive certificeret til nogle af de bæredygtighedskriterier, som er vigtig for dem, der aftager træet,” siger Lea Wermelin.

Regeringen har både lovet 15 naturnationalparker på i alt 60.000 hektar og urørt skov på 75.000 hektar. Men her skal man ikke umiddelbart forvente et totalt udlæg på 135.000 hektar. 

”Der vil være overlap, for der vil være urørt skov i naturnationalparkerne. Og det har vi jo også været helt klare omkring helt fra starten. Men løftet om 15 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov, er det vi går efter,” siger Lea Wermelin.

Grøn ros
Den nye aftale bliver mødt med tilfredshed hos grønne organisationer. På Twitter skriver WWF's seniorbiolog Thor Hjarsen, at dagens aftale er ”en skæppegod nyhed”.

”30.000 hektar urørt statsskov! Og kortlægning af naturen i private skove, så der kan bæredygtighedscertificeres, og private skovejere kan "overtage" statens træleverancer. Længe en mærkesag for WWF,” skriver han.

 

Thor Hjarsen bemærker dog også samtidig, at der er mange naturværdier i de private skove, som ikke er med i tirsdagens aftale.

”En forskningsbaseret kortlægning fra 2017 viste, at min. 53.000 hektar privatskove rummer store biodiversitetsværdier og bør også lægges urørt,” skriver han, men anderkender at indsatsen på private arealer er væsentligt dyrere.

Danmarks Naturfredningsforening er også tilfredse med aftalen.

”Ros til ny aftale om mere urørt skov til glæde for biodiversitet. Et godt skridt på vejen mod løftet om 75.000 hektar urørt skov,” skriver foreningen på Twitter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Thor Hjarsen

Projektleder, Hempelfonden
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1997)

0:000:00