Debat

Indehaver af naturbeskyttelse.dk: Lad naturen blive vinder af valget, Mette Frederiksen

Naturbevaring er en vindersag, men den er blevet svigtet gennem årtier. Danmark er et af verdens rigeste lande, men med verdens ringeste natur. Forhåbentligt vil de nye folkevalgte endelig handle på området, opfordrer indehaver af naturbeskyttelse, Peder Størup.

<span>Hvis den kommende regering vil, kan vi få meget mere af det her, skriver Peder Størup.<br><br></span>
Hvis den kommende regering vil, kan vi få meget mere af det her, skriver Peder Størup.

Foto: Naturbeskyttelse.dk
Peder Størup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Valgkampen er ovre, og kabalen skal nu lægges. Spørgsmålet er, om naturen bliver vinder eller taber denne gang?  

Herfra skal der lyde en kraftig appel til ikke at glemme naturen i forhandlingerne, og til at lade den kommende valgperiode blive naturens.

Der er god grund til at kvittere for Naturnationalparkerne og urørt statslig skov. Det er ubetinget positive skridt i den rigtige retning.

Peder Størup
Indehaver, naturbeskyttelse.dk

Det vakte et meget stort håb, at Mette Frederiksen i et interview med JP den 20. oktober, om hvad der skal se de første 100 dage, klart meldt ud, at hun støtter Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativets fælles krav til et kommende regeringsgrundlag om, at der skal laves en bindende lov, der forpligter Danmark til at leve op til EU's mål om 30 procent beskyttet natur - heraf 10 procent strengt beskyttet i 2030.

Mette Frederiksens svar: “Det vil jeg foreslå, at vi tager ind som en del af, hvad en ny regering skal gå i gang med.”

Tak, Mette Frederiksen.

I det senest årti er naturen jævnligt blevet nævnt - for eksempel i Folketingets åbningsdebatter. Helle Thorning Schmidt åbnede ballet i 2014 med Naturplan Danmark.

Det viser en bevidsthed om, at naturpolitik kan flytte vælgere og en stigende forståelse for, at naturens artsrigdom og beskyttelse afhænger af den førte politik. Naturens problem er bare, at festen aldrig rigtig er startet.

Også i år fik naturen plads i åbningstalen. Mette Frederiksen satte en tyk streg under vores ansvar med følgende sætning: ”Den, der har evnen, har også pligten” - inspireret af A.P Møller. Et budskab der er til at forstå.

Men som bekendt er ord taknemmelige, når der skal vindes valg. Det er det, der følger efter, som betyder noget. Der er grund til bekymring for, at naturen bliver glemt i kampen om magten.

Naturforståelse er nødvendigt

Der er god grund til at kvittere for Naturnationalparkerne og urørt statslig skov. Det er ubetinget positive skridt i den rigtige retning baseret på ekspertanbefalinger. Det er indlysende rigtigt, at staten tager ansvar og viser vejen.

Det er et paradoks, at et af verdens absolut rigeste lande har verdens fattigste natur!   

Peder Størup
Indehaver, naturbeskyttelse.dk

Problemet er bare, at det er en dråbe i havet, da tiltagene kun berører cirka 2 procent af Danmarks areal. Tiltagene er ambitiøse, men indsatsen har hidtil været næsten fraværende. Det er derfor ikke svært at gøre det bedre end tidligere regeringer.

Virkeligheden er, at den fortsatte negative påvirkning af vores natur er så markant, at der skal meget mere til for at vende tilbagegang til reel fremgang. Den store udfordring er at få de private arealer med.

Det batter jo ikke meget, hvis skovhugsten bare flytter over i de private skove, eller Folketingets partier tror, at nu kan de læne sig tilbage, fordi staten leverer.

Og det er altså ikke blomsterstriber, redekasser eller skovrejsning, der gør forskellen - hvis nogen skulle være i tvivl, for eksempel Venstre. Naturforståelsen og forståelse, for hvad den har brug for, betyder noget, når det drejer sig om at stoppe artstabet. 

Arter, der burde være almindelige, er fraværende eller fåtallige i store dele af landet.

Skraber bunden i EU

Mette Frederiksen nævnte lærken i sin åbningstale, men kunne have sat navn på hundredvis af andre arter, der reelt er på kanten af udryddelse.

Kendsgerningerne er, at knap 2000 arter er registreret som truede, og tusinder risikerer at følge efter, hvis vi ikke handler. Danmark er bundskraber i EU, når det kommer til areal med beskyttet natur. Det er et paradoks, at et af verdens absolut rigeste lande har verdens fattigste natur! 

Socialdemokratiet har en stor del af det ansvar - forstået sådan, at havde S påtaget sig ansvaret tidligere, ville et meget stort flertal af Folketingets partier have fulgt trop, på tværs af partifarve.

Naturen er en vindersag, men det kræver selvfølgelig, at de, ”der har evne”, også i handling påtager sig pligten. Og her må man bare konstatere, at naturens tilstand taget i betragtning er den blevet svigtet gennem årtier. Andre politiske områder har været vigtigere end natur.

Det er naturens problem i en nøddeskal, at vi igen og igen vælger at redde vores egen rumpette. Spørgsmålet er så, om naturen for alvor vil blive husket, når der skal holdes taler i det nye folketing?

Alvoren kræver, at hvis der ikke lovgives og afsættes et beløb i den tocifrede milliardstørrelse, så er regeringers og de kommende folketings fine ord om, at vi skal beskytte og genoprette naturen tom tale. Det ved politikerne godt, hvilket jo ikke gør den fraværende handling mindre alvorlig. 
 
Vi kan løse de fleste kriser, der vedrører os selv, så selvfølgelig kan vi også løse den krise, vi har påført naturen. Lad den næste regeringsperiode blive naturens og lad en Naturplan Danmark 2.0 vise vejen frem mod 2030.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Størup

Indehaver, Naturbeskyttelse.dk

0:000:00