Debat

Stifter af Plan Bi til Løkke: Har du taget Venstres modvilje mod naturnationalparkerne med over i Moderaterne?

Moderaterne kan blive tungen på vægtskålen efter valget. Bliver de det, står Løkke med naturnationalparkernes fremtid i sine hænder. Socialdemokratiet vil beholde dem. Venstre vil af med dem. Men hvad vil den tidligere venstremand? Det spørgsmål stiller journalist og stifter af Plan Bi, Nina Launbøl Hansen. 

Der er 15 naturnationalparker i Danmark, men hvis den aktuelle biodiversitetskrise skal bekæmpes, skal der være endnu flere, skriver Nina Lauenbøl Hansen.
Der er 15 naturnationalparker i Danmark, men hvis den aktuelle biodiversitetskrise skal bekæmpes, skal der være endnu flere, skriver Nina Lauenbøl Hansen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Nina Launbøl Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er næppe tilfældigt, at Moderaternes spidskandidat på Sjælland, Jacob Engel-Schmidt, lader sig interviewe til TV-avisen midt ude i efterårsskoven. Det sender det helt rigtige, visuelle naturbillede til vælgerne. Hvilket han, som en af de eneste garvede politikere i partiet, udmærket ved.

Men går man på jagt efter en naturpolitik på Moderaternes hjemmeside, bliver man slemt skuffet. 
Blandt Moderaternes 11 mærkesager finder du fanen ”Grøn konsekvens”.

Men den rummer én lang klima-sang. Ikke ét ord om natur, og lige så lidt om naturnationalparkerne. 

Ingen miljøkandidat

Hvad angår kandidaterne, har Løkke sammensat sit hold næsten udelukkende af ikke-politikere. 
De skal komme ind med hver deres specialviden eller erhvervserfaring om valgkampens vigtige emner, har han sagt. 

Naturnationalparkerne er det første - og eneste - vægtige tiltag, vi har gjort i Danmark nogensinde, som vil være en ægte håndsrækning til vilde bier.

Nina Launbøl Hansen
Stifter af Plan Bi

Men ikke én af Moderaternes spidskandidater så meget som nævner ordet ”natur” i deres præsentation – ikke én! Og ingen af kandidaterne er bare i nærheden af have specialviden eller erhvervserfaring om noget som helst, der lugter minimalt af natur.

Det tætteste nogen M-kandidat kommer på at have specialviden om den grønne omstilling, er en 78-årig tidligere direktør for Metrologisk Institut - for deres it-afdeling vel at mærke. 

Som tidligere venstremand bliver Løkke simpelthen nødt til at svare på, om han har taget Venstres modvilje mod naturnationalparkerne med over i Moderaterne. 
 
Skal parkerne leve eller dø?

Hvis man gerne vil være tungen på vægtskålen, må man også melde klart ud på de områder, hvor der beviseligt er store forskelle på de to blokkes statsministerkandidater. Det er der, når det kommer til naturnationalparkernes fremtid.

Så i Plan Bi vil vi rigtigt gerne vide: Hvad man får på naturkontoen, hvis man sætter sit kryds ved M? 

Vores store fokus på naturnationalparkernes fremtid skyldes:

At naturnationalparkerne bliver de første offentlige arealer i Danmark, hvor vilde bier ikke skal slås om føden med millioner af vores husdyr, fordi biavl bliver forbudt.

At der ikke kommer til at gå får i parkerne, for de æder alle de blomstrende urter. 
Sidst men ikke mindst vil de store græssere i naturnationalparkerne resultere i:

  • Mange flere blomster = mere mad til vilde bier. 
  • Mange flere forskellige blomster = mad til mange forskellige arter af vilde bier. 
  • Mange flere niveauforskelle i jorden = flere redesteder til flere forskellige arter af jordbier. 
  • Mange flere døde træstammer, løse grene og blotlagte trærødder = flere forskellige redesteder til de hulboende bier. 

Naturnationalparkerne kan blive et veritabelt kvantespring for Danmarks vilde bier, og det er der i den grad brug for! Danmark har mistet 20 arter af vilde bier alene de seneste 50 år. 

Naturnationalparkerne er det første - og eneste - vægtige tiltag, vi har gjort i Danmark nogensinde, som vil være en ægte håndsrækning til vilde bier.

Derfor kæmper Plan Bi med næb og kløer for de her naturnationalparker, og derfor vil vi gerne vide, om Moderaterne har en plan for, hvordan Danmark kan dæmme op for biodiversitetskrisen – og hvis de har, hvad den i så fald går ud på. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Launbøl Hansen

Journalist og stifter, Plan Bi
journalist, Danmarks Journalisthøjskole (1998)

0:000:00