Debat

Novozymes: Biosolutions har et stort klimapotentiale, som bliver begrænset af et fossilt paradigme i Danmark

Hvis biosolutions udbredes på globalt plan, kan vi reducere CO2-udledningerne med 4,3 milliarder tons i 2030, men der er stadig mange strukturelle begrænsninger i Danmark, før potentialet kan indfries, skriver Peter Steen Mortensen.

I Danmark har vi en uudnyttet styrkeposition inden for biosolutions – vi har globalt førende virksomheder, universiteter og et innovativt startup-miljø, skriver Peter Steen Mortensen.
I Danmark har vi en uudnyttet styrkeposition inden for biosolutions – vi har globalt førende virksomheder, universiteter og et innovativt startup-miljø, skriver Peter Steen Mortensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Steen Mortensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klima- og biodiversitetskrisens alvor må nu være åbenlyst for enhver. De fleste må nu også vide, at vi kun har syv år til at vende kurven for at afbøde effekterne af de enorme problemer, vi har skabt og forebygge en total nedsmeltning.

Hvis vi skal i mål, skal vi lære at få mere ud af mindre ressourcer, og det er her biosolutions blandt andet kan spille en centrale rolle.

Temadebat:

Er biosolutions fremtiden for et grønnere dansk miljø, landbrug og fødevaresystem?

Naturens egne mekanismer er for mange en vigtig del af den grønne omstilling, men hvor og hvordan skal disse biosolutions bidrage til et mere bæredygtigt miljø og landbrug i fremtidens Danmark? Hvis de da overhovedet skal det?

Det tapper en række relevante aktører ind i denne fælles temadebat mellem Altinget Miljø og Altinget Fødevarer.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Caroline Boas.

Hvis biosolutions som vi kender i dag udbredes på globalt plan, kan CO2-udledninger reduceres med 4,3 milliarder tons i 2030, hvilket svarer til otte procent af den samlede udledning.

Biosolutions har et stort klimapotentiale, men hvis potentialet skal indfris, kræver det, at rammebetingelserne opdateres.

Faktisk er den væsentligste barriere i forhold til hurtigere udbredelse af biosolutions netop rammebetingelserne.

Kan erstatte fossile kemikalier

I Novozymes har vi gennem årtier bidraget til bæredygtighed og cirkularitet gennem optimering af processer på tværs af sektorer.

Biosolutions skal i dag passe ind i et et fossilt paradigme grundlagt på kul, olie og gas.

Peter Steen Mortensen
Head of global public affairs, Novozymes

Anvendelsen af enzymer og mikroorganismer øger udbytter, sparer energi og vand og kan desuden erstatte fossile kemikalier.

Produktionen og anvendelsen af enzymer og mikroorganismer er højteknologisk men baseret på naturens egen værktøjskasse. Løsningerne anvendes i en bred vifte af industri, landbrug og forbrugerprodukter.

Et centralt satsningsområde for Novozymes er alternative proteiner, hvor vi dels leverer løsninger til plantebaserede fødevarer og ser samtidig store muligheder inden for fermenterede proteiner.

Et fossilt paradigme

Den helt store udfordring i EU og dermed også Danmark er, at biosolutions i dag skal passe ind i et forældet regelsæt; et fossilt paradigme grundlagt på kul, olie og gas. Der skelnes ikke mellem det biologiske og det fossilt baserede. 

Det er en udfordring, at biosolutions tvinges til at passe ind i et system, som ikke tager højde for løsningernes sande karakter, som bæredygtige, bionedbrydelige og cirkulære.

Læs også

Det betyder også, at der er en betydelig risiko for, at Danmark og EU sakker bagud i forhold til hurtigere at få nye innovative biologiske løsninger sat i spil i den grønne omstilling.

Det kan for eksempel tage helt op til otte år at få godkendt biologiske plantebeskyttelsesmidler i EU, mens amerikanerne klarer det på blot to-tre år.

Ikke anerkendt som grøn teknologi

Amerikanernes 'Inflation Reduction Act' (IRA) har været en brat opvågning for EU. Amerikanerne lægger en enorm pose penge på bordet og alle er velkommen til at søge om støtte.

 Biosolutions er desværre ikke anerkendt som en grøn teknologi i EU-Kommissionens foreløbige udspil til NZIA.

Peter Steen Mortensen
Head of global public affairs, Novozymes

Heldigvis har IRA fået EU til at trække i arbejdstøjet, og EU's modsvar har været EU-Kommissionens 'Net Zero Industry Act' (NZIA) og 'Strategic Technologies for Europe Platform' (STEP).

Disse udspil er skridt i den rigtige retning, og det byder vi varmt velkommen.

Det er centrale europæiske initiativer i forhold til at øge incitamenterne til at levere på klimamålene.

Men desværre er biosolutions ikke anerkendt som en grøn teknologi i EU-Kommissionens foreløbige udspil til NZIA. Samtidig er adgangen til investeringer via EU’s STEP på et betydeligt lavere niveau end IRA, hvor adgangen til midlerne desuden er mere enkel.

Det gør USA til et mere attraktivt sted at foretage sine grønne investeringer, hvilket er ærgerligt for EU og dermed også Danmark.

Behov for en national strategi

I Danmark har vi en uudnyttet styrkeposition inden for biosolutions – vi har globalt førende virksomheder, universiteter og et innovativt startup-miljø.

Hvis vi skal undgå at sakke bagud, er der behov for at konsolidere de danske forudsætninger og udarbejde en samlet national strategi.

I dag omsætter biosolutions-sektoren for 35 milliarder kroner årligt, og det forventes at blive tredoblet frem mod 2030.  

Peter Steen Mortensen
Head of global public affairs, Novozymes

Danmark kunne for eksempel gå forrest ved at introducere 'regulatoriske sandkasser'.

Her giver man virksomheder mulighed for at teste innovative grønne løsninger under naturlige betingelser. Test-faciliteter og muligheder er i dag begrænsede og konsekvensen er, at innovationen flytter til andre lande.

Ligeledes mangler der opskalerings-faciliteter, som kræver offentlige såvel som private investeringer.

En national strategi skal sikre, at Danmark fortsat er med helt fremme internationalt inden for biosolutions. I dag omsætter biosolutions-sektoren for 35 milliarder kroner årligt, og det forventes at blive tredoblet frem mod 2030.

Derudover har sektoren i dag 7000 ansatte, og frem mod 2030 kan antallet fordobles.

Novozymes og resten af biosolutions-sektoren er klar til at bidrage til både den grønne omstilling samt at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark.

Vi opfordrer derfor til, at der igangsættes nødvendige indsatser for sektoren. Vi kan få meget mere ud af mindre, hvis vi tænker os om nu og udnytter den stærke danske tradition for offentlige-private samarbejder. 

Læs også
  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Steen Mortensen

Head of Global Public Affairs, Novozymes
RUC og BI Oslo

0:000:00