Rapport: Havbeskyttelse går alt for langsomt

HAV: Reguleringen af beskyttede havområder er for bøvlet og langsommelig, konkluderer ny rapport fra Nordisk Ministerråd. Det skader havmiljøet, lyder det fra en af forfatterne bag. WWF bakker op, mens fiskerne advarer mod hastværk.
Reguleringen af beskyttede havområder er for bureaukratisk, konkluderer ny rapport.
Reguleringen af beskyttede havområder er for bureaukratisk, konkluderer ny rapport.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Ingen af de danske havområder er i dag i en såkaldt god miljøtilstand, som det jo ellers er målet under EU. Også i Nordsøen ser det skidt ud.  Så vi skal have speedet processen op, hvis vi igen skal have et sundt havmiljø.

Mette Blæsbjerg
Fiskeripolitisk medarbejder, WWF Verdensnaturfonden
Fakta

Det anbefaler rapporten: 

International koordination
Koordineringen mellem landene skal forbedres og finde sted så tidligt som muligt i regionale organisationer. Samtidig skal der gøres mere effektivt brug af de internationale videninstitutioner og skabes et fælles videngrundlag i form af fælles adgang til relevante databaser og koordinering af dataanalyser.

Indførelse af et strømlinet beslutningssystem
Proceduren bør opdeles i fire trin: 1) etablering af den politiske dagsorden; 2) videnska-belig rådgivning; 3) inddragelse af interessenter og 4) enighed om foranstaltninger. Og så skal der vedtages klare tidsrammer og mekanismer til at sikre overholdelse af besluttede deadlines.

Inddragelse af interessenterne
Det nuværende system indeholder få incitamenter til at nå til enighed. Processen skal ændres, så den øger presset på deltagerne for at skabe konsensus. Inddragelsen kan med fordel ske gennem eksisterende fora - de såkaldte Advisory Councils, der er etableret på fiskeriområdet.

International lovgivning
Rammen for et strømlinet beslutningssystem skal baseres på international harmonisering af maritime politikker. I EU er dette arbejde i fuld gang, så den nye proces kan indgå i en international retlig ramme.

Dyr, tidskrævende og ineffektiv.

Sådan karakteriserer en ny rapport, der udkommer fredag, den beslutningsproces, som skal føre til konkret regulering af særligt beskyttede havområder. Det betyder både unødigt højere omkostninger, men det skader også havmiljøet, lyder det.

Hans Lassen er fiskeribiolog og medforfatter til rapporten, som er udarbejdet af Nordic Marine Think Tank for Nordisk Ministerråd. Han fortæller om en beslutningsgang, der er præget af stor træghed.

0:000:00