Træflis bliver til bio-brændstof

Ud af helt almindelig træflis, er det lykkes at udvinde et miljøvenligt brændstof. Næste skridt bliver lave et diesellignende brændstof – kaldet DME.
Kasper Frandsen
Det er forskere fra Biomass Gasification Group ved DTU, der har produceret det miljøvenlige brændstof bio-metanol på basis af træ. Deres næste skridt bliver at lave bio-DME - Dimethylether, der i princippet kan give samme effekt som diesel. På sigt regner forskerne med at de kan lave metanol og DME på planteaffald som halm, risskaller og andre besværlige biobrændsler.

"I sig selv er DME er et godt diesel-brændstof. Den har en god CO2-økonomi og afgiver meget få miljøfarlige partikler under forbrænding. Når stoffet så laves på basis af termisk forgasning af biomasse, bliver det CO2-neutralt. Samtidig er DME nemt at transportere, fordi det opfører sig som flaskegas," siger adjunkt Jesper Ahrenfeldt ved DTU Mekanik. 

Dimethylether er allerede en del af vores hverdag som drivgas i spraydåser, men man kan ikke bare hælde DME på en almindelig dieselmotor, for det kan brændstofpumpen ikke holde til. Stoffet anvendes dog på det mere eksperimentelle plan som brændstof i for eksempel DTU's økobil Dynamo.

Kilde: DTU's hjemmeside

0:000:00