Trine Torp: Ulvedebatten er rig på påstande, men fattig på fakta

DEBAT: Når snakken falder på ulve, så går bølgerne højt. Det skal der være plads til, men ikke på bekostning af fakta, skriver Trine Torp (SF).

Af Trine Torp (SF)
Natur- og miljøordfører

Efter mit første debatindlæg om ulve i Danmark her på Altinget er debatten i medierne ikke ligefrem stilnet af.

Jeg er overrasket over, hvor meget debatten fylder, og ikke mindst hvad medierne vælger at bringe. Der er vist fotos af resterne af et dødt krondyr på en mark, som måske - måske ikke - er spist af en ulv.

Ulve, huspriser og det fælles ansvar
For nogle uger siden udtrykte en husejer i ulveområdet irritation over, at en ulveinteresseret havde tilbudt at købe huset, fordi det ligger i ulveområdet. 15. marts bragte Landbrugsavisen omvendt en artikel om en husejer i ulveområdet, som frygter faldende huspriser.

Han købte dog ifølge artiklen i øvrigt selv huset, efter ulvene havde slået sig ned i området.

Og artiklen angiver forresten, at den tidligere ejer vist ikke solgte ejendommen på grund af frygt for ulve. En ejendomsmægler udtaler imidlertid i artiklen, at det er ”uundgåeligt”, at ejendomspriserne vil falde i området.

Jeg tror nu godt, at denne opblæste situation kunne være undgået. Jeg synes, at vi alle, pressen, politikere og ulvedebattører, har et fælles ansvar for, at diskussionen om ulve ikke bliver useriøs.  

Jeg bor selv i den nordvestlige del af Sjælland, der udover Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor man har fundet den potentielt dødelige TBE-virus, som spredes af flåter.

Risikoen for TBE i flåter menes at være knyttet til store bestande af hjortevildt. Det har mig bekendt ikke fået huspriserne til at falde eller ført til ønsker om at udrydde hjortevildtet.

En af de hidtil angrebne var i øvrigt ansat i en skovbørnehave, der jo har haft fokus også i ulvedebatten.

Dokumentation efterlyses
Det er i mine øjne helt utroligt så megen spekulation og udokumenterede påstande, der bliver viderebragt.

En hjemmeside har nærmest specialiseret sig i at viderebringe, hvad der i bedste fald må betegnes som løse formodninger: At der er langt flere ulve, end forskerne vurderer, at et poteaftryk i sne på Djursland er ulv, og at et andet poteaftryk i sne er fra en hunulv.

Man genåbner på samme hjemmeside diskussionen om, hvorvidt ulvene nu også er ulve, eller krydsninger mellem hunde og ulve. Selvom DNA-analyser for længst har leveret svaret. Ulve er ulve, hunde er hunde.

Jeg har valgt at stille spørgsmål til ministeren om de formodninger, der gives udtryk for på den konkrete side. For at slå fast, hvad der er op og ned.  Der kom svar 8. marts, og man kan på ft.dk læse både ministerens svar og forskernes supplerende notat.

Vil man alligevel fastholde, at der er langt flere ulve, end forskerne har registreret, synes jeg, at man skylder at levere dokumentation, der rækker videre end et spor i sneen.

Fakta og respekt er forudsætningen
Jeg respekterer selvsagt, at man kan have alle mulige holdninger omkring ulve. Uanset om man er for eller imod ulve, vil jeg - som i mit første indlæg - udtrykke mit store ønske om, at holdninger baseres på fakta og respekt. For det er forudsætningen for løsninger på de reelle konflikter.

Jeg synes fortsat, at ulvene skal have lov at være i Danmark på samme vilkår som i de øvrige EU-lande, den er vendt tilbage til.

Resten af debattørerne mener det, de altid har gjort. Landbrug & Fødevarer vil ophæve beskyttelsen og skyde den, og DF er stadig ikke overbeviste om, at der er plads til ulven i Danmark.

En pointe har jeg dog hæftet mig særligt ved: Landmand Knud Jeppesen mener ikke, at der er respekt for, at lokale kan have frygt for ulven. Det vil jeg gerne understrege, at jeg tager meget alvorligt og har en oprigtig og dyb respekt for.

Man skal ikke leve i frygt for sine omgivelser.

Tid til konkrete løsninger
Vi skal i højere grad tage ved lære af landene omkring os, hvor ulven har opholdt sig i meget længere tid. Jeg ved, at ministeriets 'Ulvegruppe' arbejder på en indstilling om en revideret forvaltningsplan.

Den kommer forhåbentlig med konkrete forslag til, hvordan frygten reduceres, anbefalinger til hvad man rent praktisk kan gøre for at reducere risikoen for angreb på husdyr, styrke rådgivningen omkring sikring af husdyr samt økonomisk støtte til forebyggelse via afværgeforanstaltninger.

Så er vi nået dertil, hvor jeg vil hen. Reelle løsninger baseret på fakta – dem håber jeg, vi kan arbejde sammen om at nå.

Forrige artikel Biolog: Naturpakken er ét stort dilemma Biolog: Naturpakken er ét stort dilemma Næste artikel Debat: Naturrådenes arbejdsvilkår er urimelige Debat: Naturrådenes arbejdsvilkår er urimelige
 • Anmeld

  Frank Wille · naturven

  Fakta og respekt...øh

  Tak for dit afbalancerede indlæg om et sprængfarligt og aktuelt emne. Du kredser omkring fakta og respekt. Og håbet om samarbejde om en løsning, som alle vil kunne leve med. Jo tak men det er jo problemet i en nøddeskal..nemlig at ulvehadersegmentet ikke har viljen til noget af det. De vil kun medvirke til en retning...uddryddelse af ulven omend for nogle omformuleret til regulering. Viljen til at se ud over deres næsetip er ikke til stede. Så er der knæfaldet for angst og frygt hos de lokale ulvehadere. Jo det er alle faldet for og så er løbet kørt. Denne angivelige angst er et af flere redskaber, som man dygtigt og tendentiøst har slået på og det har givet pote. Det tør ingen sætte sig op imod...åbenbart. Ulven er blevet en metafor for kløften i befolkningen, og angsten for fremtidens miljø og natursynet hos magthaverne er stigende ligesom frygten for hvad i alverden, det er der foregår. Denne frygt tager ingen notits af...kun nogle som er angste for lidt ulve i Jylland trækker det blå naturhadersegment til tasterne og vælgerkapringsmøder. For ikke at tale om ufattelige faktaforladte klip af dem i TV....Ulvegruppe og ny forvaltningsplan...er bare andre ord for hvordan den ulv skal fjernes lidt gelende...vorherre bevares.

 • Anmeld

  Annette Kyneb

  Hold godt øje med miljøministerens nye forvaltningsplan !

  Tak for dit indlæg i ulvedebatten, som jo fortsætter med et nyt indlæg hver dag i denne tid.
  Jeg vil opfordre SF til at holde godt øje med miljøministerens og Dansk Folkepartis regler om at skyde ulve.
  Og spørge ind tildetaljerne i den nye reguleringsplan.
  Ulven er som bekendt en truet dyreart, men med de udmeldinger der kommer fra miljøministeren og Dansk Folkeparti kan vi forvente, at man vil gå lige til stregen og sikkert også over for at omgå EU's fredningsregler.

Vandplaner: Wermelin lover tæt inddragelse af aktører

Vandplaner: Wermelin lover tæt inddragelse af aktører

MILJØ: Miljøminister Lea Wermelin erklærer sig ”meget optaget af" at sikre tæt inddragelse af aktørerne i de kommende vandområdeplaner. Mere inddragelse er bydende nødvendigt, lyder det fra landbruget og sportsfiskerne.