Wermelin vil styrke naturbeskyttelsen og bekæmpe luftforurening

LOVPROGRAM: Miljøministeren varsler ændringer af naturbeskyttelsesloven til februar. Og så skal der stilles skrappere krav til brændeovne og miljøzoner. Få overblik over S-regeringens første lovprogram her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Regeringens første lovprogram er klar.

Og på miljøminister Lea Wermelins (S) bord er der tale om otte nye love, som skal igennem Folketinget det kommende år.

En række forslag er arvet fra VLAK-regeringen. Det gælder eksempelvis forbud mod gratis udlevering af plastikposer og nye krav til sprøjtefrie områder tæt ved drikkevandsboringer.

Dokumentation

Miljøministeren

Ændring af lov om vandforsyning m.v. (Obligatorisk kommunal vurdering af borings‐ nære beskyttelsesområder og pligt til indberetning) (Okt I)
Lovforslaget har bl.a. til formål at forpligte kommunerne til at gennemgå alle statslige boring- snære beskyttelsesområder (BNBO), hvor der anvendes pesticider til erhvervsmæssige formål med henblik på at vurdere behovet for beskyttelsesindsatser mod forurening med pesticider. Lovforslaget er en opfølgning på tillægsaftalen til aftalen om pesticidstrategi 2017-2021 mellem den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservativ Folkeparti), Socialdemo- kratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti fra januar 2019.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse og lov om afgift af visse emballager, poser, en‐ gangsservice og pvc‐folier (Forbud mod gratis udlevering af bæreposer og forbud mod udlevering af tynde plastikbæreposer) (Nov I)
Lovforslaget har til hensigt at reducere forbruget af bæreposer ved bl.a. at indføre forbud mod gratis udlevering af bæreposer og forbud mod udlevering af tynde plastikbæreposer. Derudover er lovforslaget en implementering af dele af emballagedirektivet og ændringer hertil.

Ændring af lov om kemikalier og ophævelse af lov om behandling af oplysninger om brug af plantebeskyttelsesmidler i jordbruget (Kontrol med integreret plantebeskyttelse, indberetning af sprøjtejournal og tilskud til alternative bekæmpelsesmidler m.v.) (Jan I)
Formålet med forslaget er bl.a. at give miljøministeren mulighed for at fastsætte regler om, at landmænd får pligt til at dokumentere, at de anvender principperne om integreret plantebeskyt- telse (de særlige IPM-principper) og give tilskud til ansøgeres gebyrbetaling i forbindelse med godkendelse af alternative bekæmpelsesmidler. Endelig indskrives der som opfølgning på Miljø- og Fødevareministeriets lovkompas regler i kemikalieloven fra lov om behandling af oplysninger om brug af plantebeskyttelsesmidler i jordbruget i forbindelse med at sidstnævnte lov ophæves. Lovforslagets første del er bl.a. en opfølgning på tillægsaftalen til aftalen om pesticidstrategi 2017-2021 mellem den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservativ Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti fra januar 2019.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse (Nationale affaldshåndteringsplaner og nationale affaldsforebyggelsesplaner) (Jan I)
Lovforslaget implementerer ændringer i affaldsdirektivet. Forslaget skal sikre, at der tilvejebrin- ges lovhjemmel bl.a. til at gennemføre de initiativer, der vurderes nødvendige for at opfylde dele af det reviderede affaldsdirektiv. Det drejer sig f.eks. om nye forpligtelser i forbindelse med direktivets krav om udarbejdelse af nationale affaldshåndteringsplaner og nationale programmer for affaldsforebyggelse.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse (Implementering af affaldsdirektivets minimums‐ krav til eksisterende udvidede producentansvarsordninger, indførsel af udvidet produ‐ centansvar for emballage og modernisering af indsamling og behandling af elektronik‐ affald) (Feb I)
Formålet med lovforslaget er at bemyndige miljøministeren til at gennemføre implementering af et udvidet producentansvar for emballage og en implementering af affaldsdirektivets mini- mumskrav til eksisterende udvidede producentansvarsordninger. Desuden har forslaget til for- mål at modernisere reglerne for producentansvar for elektronikaffald (WEEE).

Ændring af lov om miljøbeskyttelse (Begrænsning af partikelforurening fra brænde‐ ovne og pejseindsatse) (Feb II)
Lovforslaget har til formål at forbedre luftkvaliteten ved at begrænse partikelforureningen fra brændeovne og pejseindsatse i Danmark. Begrænsningen forventes at ske ved en indsats over for de ældre brændeovne og pejseindsatse, hvorfra den største partikeludledning kommer.

Ændring af lov om naturbeskyttelse (Styrket beskyttelse af naturområder) (Feb II)
Lovforslaget har til formål at styrke beskyttelsen af naturområder og levesteder for vilde dyr og planter til gavn for den biologiske mangfoldighed i Danmark, f.eks. ved at indføre et forbud mod sprøjtning og gødskning af arealer, der er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3. Lov- forslaget er en opfølgning på forståelsespapiret ”Retfærdig retning for Danmark” mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fra juni 2019.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse (Digital håndhævelse og miljøzoneinitiativer) (Feb II)
Lovforslaget har til formål at forbedre luftkvaliteten og mindske særligt partikelforureningen ved at gennemføre miljøzoneinitiativer og digitalisere håndhævelsen. Den digitale håndhævelse forventes at ske gennem fastsættelsen af regler for en digitaliseret og automatiseret kontrol af miljøzonereglerne. Den digitale håndhævelse har ligeledes til formål at lette de administrative byrder. Lovforslaget er bl.a. en opfølgning på forståelsespapiret ”Retfærdig retning for Dan- mark” mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fra juni 2019.


0:000:00