Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lea Wermelin

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om konkrete sag fra Esbjerg, hvor man kunne sige nej til en husdyrudvidelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 18, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for den konkrete sag fra Esbjerg, hvor man kunne sige nej til en husdyrudvidelse?

Svar fra onsdag den 12. januar 2022
I den konkrete sag fra Esbjerg Kommune har Miljø- og Fødevareklagenævnet (MFKN) d. 30. juni 2021 ændret Esbjerg Kommunes miljøgodkendelse til et afslag. Sagen blev fulgt af en del medieomtale, da Plan- og Miljøudvalget i Esbjerg Kommune d. 4. marts 2021, b.la. efter at have meddelt miljøgodkendelse til ovennævnte husdyrbrug, skrev til en række ministre for at gøre opmærksom på, at reguleringsmulighederne over for store husdyrbrug var utilstrækkelige. Esbjerg Kommune anførte herunder, at der er behov for andre regler end de nuværende således, at de største husdyrbrug placeres mere hensigtsmæssigt, så både borgere, natur og veje kan rumme de påvirkninger, som stordrift er forbundet med.

Ved behandlingen af sagen efterprøvede nævnet Esbjerg Kommunes vurdering af påvirkningen af de landskabelige værdier. Her havde kommunen vurderet, at det ansøgte byggeri, på trods af områdets sårbarhed og påvirkningen af landskabet, kunne indpasses, så de landskabelige værdier ikke blev tilsidesat. Dette var nævnet ikke enig i. Man lagde herved vægt på, at det ansøgte byggeri ikke var foreneligt med de landskabelig værdier i området, herunder udpegningen som større uforstyrret landskab og de for denne udpegning gældende retningslinjer i Esbjerg Kommunes kommuneplan.

Nævnet vurderede herved, at det ansøgte ikke ville kunne drives på stedet uden at påvirke omgivelserne på en måde, som er uforenelig med hensynet til omgivelserne. I en sådan situation indebærer reglerne, at der skal meddeles afslag.

Afgørelsen er meddelt efter den tidligere husdyrgodkendelseslov, men der er ikke forskel på, hvordan dette forhold skal vurderes i den tidligere og nye udgave af loven.

Det bemærkes, at nævnet kun behandlede klagepunktet i forhold til de landskabelige forhold. Der var dog også andre klagepunkter i forhold til Esbjerg Kommunes afgørelse, herunder lysgener, lugt mv., men nævnet vurderede ikke disse forhold, fordi de landskabelige forhold allerede førte til et afslag. Det er derfor ikke muligt ud fra denne sag at afgøre, om der var yderligere forhold, der kunne have haft betydning i forhold til miljøgodkendelsen.

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse (sag nr. 20/03809 af d. 30. juni 2021) kan læses i sin fulde længde på nævnets hjemmeside https://mfkn.naevneneshus.dk/afgoerelse/188f37b0-0b54-4cdc934e-1bac1730e499 Miljøministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk Lea Wermelin / Nina Møller Porst
0:000:00