Dødsfald: Chefkonservator Bent Hacke (84)

Fhv. chefkonservator Bent Hacke, Risskov, er død, 84 år gammel. Han var med til at bevare den danske kulturarv og opfandt metoder brugt internationalt til skånsom bevaring af kunst.

 

Bent Hacke
Bent Hacke (1934-2019) Fhv. chefkonservator

Bent Hacke blev født i Roskilde som søn af en malermester, og efter realeksamen og et ophold på Askov Højskole blev han da også selv malersvend.

Men det blev maleri på en anden måde, der blev Bent Hackes skæbne - ikke som malersvend eller kunstmaler, men som kunstkonservator, hvor han var blandt landets førende.

Efter en syvårig konservatoruddannelse på Statens Museum for Kunst blev han ansat hér i 1965.

I årene 1971-82 var han leder af konserveringafdelingen på Aarhus Kunstmuseum (i dag ARoS)

i 1982 blev Hacke medstifter af Kunstmuseernes Fælleskonservering, hvor han var chefkonservator frem til 1998, hvor han blev selvstændig konservator.

Det år fik Bent Hacke opgaven at behandle et berømt, beskadiget værk af den italienske konceptkunstner Piero Manzoni, der udstillede sin lort på dåse i værket ”Merda d’artista”. Bent Hacke sagde underfundigt herom, at "opgaven var lidt ulækker. Der var en gæring i gang, som skyldtes et organisk materiale, og så lugtede det af lort".

Året efter stod han i Cuba for at forberede konserveringen af Asger Jorns store vægudsmykning i Havana.

Bent Hacke var medlem af bestyrelsen for Foreningen af Danske Kunstmuseer i årene. 1978-83, og fungerede som ekstern lærer, konsulent og censor ved Konservatorskolen.

Hans betydning for konservatorfaget og dermed for bevarelsen af den danske kulturarv kan bl.a. ses ved, at han opfandt apparatur - ”suction” - til mere skånsom konservering af maleri på lærred, der i dag anvendes internationalt, også af kunst på papir, tekstiler og lignende materialer.

Bent Hacke holdt desuden forelæsninger om sit fag på førende museer og uddannelsesinstitutioner i hele verden.

Næste generation fører faget videre i firmaet Hacke Artcare i skikkelse af datteren Mette Hacke, hvis virksomhed faren var aktiv i frem til 2001, hvorefter han mest arbejdede med at tage stilling til værkers ægthed.

Bisættelsen finder sted fra Vestre Kirkegård, Lille Kapel, Aarhus, lørdag 20. april kl. 12.30.

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement