Dagens overblik: Klimarådet opfordrer regeringen til større og tidligere klimaindsats

NYHEDSOVERBLIK: Hvis Danmark skal nå sit reduktionsmål i 2030, er det nødvendigt med en tidlig indsats, vurderer Klimarådet. Københavns Borgerrepræsentation igangsætter to undersøgelser i kølvandet på Frank Jensens fratrædelse. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

Det tager tid at omstille til et klimavenligt samfund. Derfor bør regeringen tidligt tage stilling til, hvordan Danmark skal nå sit 2030-mål.

Sådan lyder vurderingen fra Klimarådet i et nyt notat. Rådet skal som en del af klimaloven vurdere regeringens årlige klimaprogram.

I notatet kvitterer Klimarådet for den politik, som regeringen allerede har fået vedtaget, der dækker en femtedel af reduktionsbehovet frem mod 2030. Men regeringens planer om at afvente ny teknologi før den vil træffe store klimabeslutninger får ikke samme opbakning:

”Hvis regeringen ikke allerede nu træffer flere politiske beslutninger om en større del af indsatsen, risikerer vi at stå i en situation, hvor vi skal indhente en masse, fordi vi er kommet for sent i gang med de ting, som vi ved virker og som kan bidrage til, at vi skærer ned på CO2-udledningen på en omkostningseffektiv måde,” udtaler formand for Klimarådet, Peter Møllgaard, i en pressemeddelelse.

Rådet tilføjer i pressemeddelelsen, at det også vil tage en del tid at tilpasse lovgivning til ny teknologier som CO2-fangst og -lagring.

Rådhus vil undersøge Frank Jensen
Torsdag aften besluttede Borgerrepræsentationen at iværksætte to store undersøgelser om sexisme.  Det skriver Politiken.

Undersøgelserne kommer efter, at Frank Jensen (S) har trukket sig som overborgmester efter anklager om krænkende opførsel overfor flere kvinder.

Den ene undersøgelse handler om Frank Jensen, hvor Borgerrepræsentation ønsker at få vendt alle sagerne og sikre sig, at alle, der har oplevet noget, har haft mulighed for at dele det.

Den anden undersøgelse skal tage udgangspunkt i hele Rådhuset og dets 45.000 ansatte for at afklare, om hvor stort problemet med sexisme og krænkelser er.

Tæt kontakt til USA under forhandlinger om Arktis
USA er med på sidelinjen, når Folketingets partier skal forhandle om en milliardstor oprustning af Arktis. Det skriver Jyllands-Posten.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortæller til avisen, at hun har en ”rigtig god dialog” med USA om de kommende forhandlinger, hvor partierne skal forhandle om en ny kapacitetspagt til Arktis på 1,5 milliard kroner.

Trine Bramsen tilføjer, at Grønland og Færøerne også bliver inddraget, men det er naturligt at have kontakt til USA, fordi det skal sikres, at der ikke er nogen kapaciteter, ”der overlapper hinanden”.

Coronaopsang fra statsministeren
Statsminister Mette Frederiksen (S) er klar til at indføre nye restriktioner i Danmark, hvis det bliver nødvendigt. Det fortæller hun til TV 2 torsdag aften efter en orientering fra de danske ambassadører om tilstanden i de øvrige EU-lande.
 
Meldingen er en kommentar til den debat, der ifølge hende er opstået efter fredagens pressemøde, hvor regeringen lancerede sine seneste coronarestriktioner.
 
”Når jeg sidder og hører de europæiske beretninger, ville jeg ønske, at alle danskere kunne være med inde i det rum. For i hvert fald noget af den diskussion, vi har i Danmark, afspejler ikke den alvor, vi kan se i resten af Europa,” siger Mette Frederiksen til TV 2.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Udenrigsudvalget har kaldt Rasmus Prehn (S) der er minister for udviklingssamarbejde i åbent samråd om Danmarks forpligtelser fra Parisaftalen og den danske rapportering.
  • Klokken 10.00: Der er møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet skærpet indsats mod vanvidskørsel.
  • Klokken 12.00: Aftale om forskningsreserven præsenteres.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00