Dagens overblik: Kritiske afsnit i uvildig rapport om en højspændingsledning i Vestjylland forsvandt i sidste udgave

NYHEDSOVERBLIK: Der blev ændret i den sidste udgave af en uvildig rapport om en ny højspændingslinje i Vestjylland, efter at Energinet bad om rettelser. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi begynder med en sag om en rapport om en højspændingsledning i Vestjylland.

I dag kan man i Jyllands-Posten læse, at en ellers “uvildig” rapport, der blandt andet skulle kaste lys over, om der var mulighed for at nedgrave 170 kilometer højspændingsledning i Vestjylland, blev ændret, efter at nøgleaktøren Energinet kom i kontakt med det konsulentfirma, der skrev rapporten.

I det første udkast til rapporten skrev det canadiske konsulentfirma WSP, at der var mulighed for at grave ledningen ned.

Her anklagede WSP også Energinet for i en tidligere rapport, hvor Energinet konkluderede, at der kun var mulighed for at hænge ledningen op i master, at have arbejdet ud fra “en på forhånd fastlagt konklusion”. 

Men begge de to kritiske afsnit blev ændret, efter at Energistyrelsen og Energinet var i kontakt med WPS, og muligheden for at grave kablerne ned blev således fjernet fra den endelige udgave.

Det er  en “decideret vildledende” konklusion, vurderer juraprofessor ved Københavns Universitet Peter Pagh over for Jyllands-Posten.

“Man forsøger at gøre det uanfægteligt ved at kalde det uafhængigt. Det synes jeg ikke er lødigt,” siger han. 

Du kan læse mere om sagen her

Martin Henriksen står til at generobre mandat
DF-profilen Martin Henriksen tabte sit mandat i Folketinget ved seneste folketingsvalg, men står i ny prognose til sikkert genvalg. 

Det skriver Altinget på baggrund af en prognose af, hvor mandaterne står til at falde ved et nyt folketingsvalg.

Dansk Folkeparti fik kun et enkelt mandat i Københavns storkreds ved valget 5. juni, men nu står partiet ifølge prognosen til hele fire mandater. Og da Martin Henriksen blev Dansk Folkepartis med afstand næststørste stemmesluger ved valget, ser mandatet ud til at kunne blive hans.

"Han vil nok være en af de første til at profitere på Dansk Folkepartis fremgang,” siger Kasper Møller Hansen.

Du kan læse hele mandatprognosen på Altinget Christiansborg her

SF vil servere mere klimavenlig mad 
Børn, ældre og syge skal spise mindre kød og flere grøntsager i mad serveret fra de offentlige køkkener, der tilbereder cirka 800.000 måltider dagligt.

Det foreslår SF som et led i de verserende forhandlinger om næste års finanslov, skriver Altinget.

"Fødevarepolitikken er ikke specielt progressiv i forhold til at spise mere bæredygtig mad. Det er på tide, vi gør op med det, fordi vores madvaner har rigtig store klima- og miljømæssige konsekvenser," siger partiets fødevareordfører, Carl Valentin.

Læs også

Tænketank: Forsvarsforbeholdet er brugt 189 gange
Ifølge en ny analyse fra Tænketanken Europa er det danske forsvarsforbehold blevet aktiveret 189 gange, siden det blev indført i 1993.

Det skriver Jyllands-Posten.

Alene i løbet af det seneste årti er det blevet anvendt 125 gange, og det vidner om, at forbeholdet i stigende grad står i vejen for Danmarks indflydelse på EU's fælles forsvarspolitik, mener forskningschef i Tænketanken Europa Catharina Sørensen. 

"Konsekvenserne af forsvarsforbeholdet er blevet markant større i de seneste år. Og EU er lige nu i gang med en udvikling, hvor forsvarssamarbejdet integreres og styrkes yderligere. Samtidig blandes det militære og civile mere sammen, så Danmark i de kommende år i endnu større omfang afskæres," siger hun til avisen. 

Mogensen takker for støtte
Kulturminister Joy Mogensen (S) takker i et opslag på Facebook for den støtte, hun har modtaget, efter at hun i begyndelsen af sidste måned fødte en dødfødt pige.

Det sker i dag

  • Klokken 09.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) er værter for et Marienborgmøde med fokus på biodiversitet, der skal være startskuddet til regeringens arbejde frem mod en ny natur- og biodiversitetspakke. Der deltager desuden 60 repræsentanter fra både interesseorganisationer og erhvervslivet samt eksperter og politikere.
  • Klokken 15.00: Finansminister Nicolai Wammen (S) fortsætter forhandlingerne om næste års finanslov med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. Alle partier mødes i dag samtidig med ministeren. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00