Dagens overblik: Minister vil gøre udbetaling af indefrosne feriepenge valgfrit

NYHEDSOVERBLIK: Det skal være op til danskerne selv, om de vil have udbetalt deres indefrosne feriepenge nu eller vente til pensionen. Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S). Få overblik over dagens politiske historier.

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi starter i dag med nyheden om, at danskerne selv skal have mulighed for at bestemme, om de vil have udbetalt indfrosne feriepenge nu, eller om de vil gemme pengene til deres pension.

Det skriver Ritzau.

Et politisk flertal aftalte mandag, at danskere med indfrosne feriepenge allerede nu skal have udbetalt tre ud af de fem ugers feriepenge, som de ellers først ville få, når de går på pension.

Det skal dog være valgfrit, om man vil være en del af den ordning, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S).

”Vi vil arbejde efter en administrationsmodel, hvor den enkelte borger kan vælge at få pengene udbetalt på pensionstidspunktet, som det oprindeligt var tiltænkt,” siger Peter Hummelgaard Thomsen til Ritzau.

De fem ugers indfrosne feriepenge er et resultat af en ændring i ferieloven, hvor danskerne fremover opsparer feriedage løbende.

Forsvaret vidste på forhånd, at Danmark tilbød ubrugelige respiratorer til Italien
Allerede inden Danmark sendte respiratorer afsted til Italien, var ansatte i Forsvaret klar over, at de ikke vil kunne bruges til behandling af coronapatienter.

Det skriver Berlingske, som har fået aktindsigt i en korrespondance.

Korrespondancen fandt sted tidligt om morgenen 8. april, før Danmark sendte sit tilbud afsted. Her sendte en chefsergent i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse en mail til Forsvarskommandoen, hvori han gjorde opmærksom på, at respiratorerne ikke kunne bruges:

”Det er vigtigt at informere UM (Udenrigsministeriet, red.) om, at det ikke umiddelbart er muligt at anvende PEEP-funktion med vores Weinmann Medumat Standard-respiratorer. Jeg ved fra kommunikation med det sundhedsfaglige personel, at netop denne funktion er vigtig i forhold til ventilering af coronapatienter i respirator,” står der i mailen, som Berlingske har fået indsigt i.

Det var Forsvarskommandoen, som havde ansvaret for at indsamle respiratorerne for Udenrigsministeriet. Og ifølge svaret, som kom samme morgen, var Forsvarskommandoen også klar over udfordringerne med respiratorerne, men der blev henvist til, at Udenrigsministeriet formentlig kun tænker ”i signalværdi og for dem er en respirator – en respirator”.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) endte med at få en næse for den danske regerings tilbud til Italien under coronakrisen.

Læs hele historien hos Berlingske.

Podcastanbefaling: Afsked med Frederiksens tætteste allierede
Efter ni års tæt samarbejde og et år i Statsministeriet har statsminister Mette Frederiksens (S) nære ven og allierede Martin Rossen sagt op til fordel for et arbejde hos Danfoss.

Det efterlader statsministeren alene om at videreføre det projekt og parti, som hun har skabt sammen med Rossen gennem de seneste fem år.

Hvad betyder det for regeringen og udviklingen af Mette Frederiksen? Det har Altingets daglige podcast, Ajour, set nærmere på i selskab med Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, og Altingets magasinredaktør, Esben Schjørring. Lyt med lige her.

Socialdemokratiet aflyser kongres
Hvert år i september samles mere end tusind socialdemokrater til kongres i Aalborg. Men det bliver ikke tilfældet i år.

Partiet har valgt at aflyse årets partikongres, som skulle have fundet sted 25. til 27. september. Den vil i stedet blive afholdt i 2021.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Udskydelsen skyldes blandt andet, at coronakrisen har forsinket behandlingen af kongresforslag ude i partiets medlemsorganisationer.

"De forudgående måneder med forsamlingsforbud har betydet, at kun halvdelen af de organisatoriske led har afholdt generalforsamlinger," siger Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen.

Dertil kommer, at det endnu er uvist, hvor forsamlingsforbuddet vil blive lempet yderligere, og derfor er det usikkert, om partiet må samle alle 750 stemme- og adgangsberettigede.

Deltager ved Black Life Matters-demonstration har corona
Alle deltagere, der har symptomer, eller som har været tæt på den store menneskemængde ved den store Black Life Matters-demonstration, bør blive testet.

Sådan lød det fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag aften, hvor han fortalte, at en af deltagerne i demonstrationen er blevet testet positiv for coronavirus.

Det skriver Altinget.

Der er tale om demonstrationen, der fandt sted i København 7. juni, hvor det anslås, at 15.000 personer deltog.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Møde i Udenrigspolitisk Nævn med deltagelse af statsminister Mette Frederiksen (S).
  • Klokken 9.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) præsenterer aftale om opkvalificering.
  • Klokken 13.00: Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) i samråd om udbetaling af tilskud på landbrugsområdet til blandt andet naturpleje, miljøteknologi, moderniseringsstøtte og privat skovrejsning. 
  • Klokken 14.00: Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om miljøfremmede stoffer i vandmiljøet.
  • Klokken 15.00: Miljø- og Fødevareudvalget har for tredje gang kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om et lovforslag vedrørende forbud mod sprøjtning, gødskning og omlægning af beskyttede naturarealer. 

Forrige artikel Regeringen lander mandat til EU-forhandlinger uden Venstre Regeringen lander mandat til EU-forhandlinger uden Venstre Næste artikel Ny overenskomst for 740.000 offentligt ansatte kan blive udsat til 2022 Ny overenskomst for 740.000 offentligt ansatte kan blive udsat til 2022