Dagens overblik: Radikale vil oprette 5.000 nye studiepladser

NYHEDSOVERBLIK: De Radikale vil oprette flere pladser på de videregående uddannelser, der forudser stigning i ansøgere på grund af coronakrisen. Og så griber bekymrede politikere grundlovsdagen til at tale retssikkerhed og epidemilov. Få dit overblik her.

De Radikales uddannelsesordfører Katrine Robsøe vil have flere uddannelsespladser ovenpå coronakrisen.
De Radikales uddannelsesordfører Katrine Robsøe vil have flere uddannelsespladser ovenpå coronakrisen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik, hvor vi i dag både kan fejre grundlovsdag og årsdagen for seneste folketingsvalg.

Selvom der stadig er coronarestriktioner i landet, forhindrer det ikke landets politikere i at holde grundlovstaler. Hovedparten af talerne foregår dog i det digitale rum.

Du kan se statsminister Mette Frederiksens (S) tale klokken 9, mens oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen (V) taler senere i eftermiddag. Få overblikket over alle grundlovstaler her.

Årsdag for folketingsvalg
Det var også på en grundlovsdag sidste år, at Mette Frederiksen (S) lykkedes med første del af sit projekt: at vinde valget stort på idéen om en socialdemokratisk etpartiregering.

Siden er populariteten kun svulmet yderligere op, godt hjulpet på vej af Mette Frederiksens rolle som kriseleder under snart tre måneders coronaepidemi.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, har statsministerens framing af velfærdssamfundet som modgiften mod corona ”potentiale til at åbne op til vælgergrupper, Socialdemokratiet ikke var i nærheden af at nå ved folketingsvalget sidste år”. Læs hele analysen her.

Læs også

Samme Erik Holstein tager også pulsen på de borgerlige partier i dagens udgave af Altinget Ajour. Lyt med her.

Partier vil fremskynde solnedgangsklausul
Flere politiske partier har i dagens anledning også kastet sig over grundlovens ord, der i disse tider må siges at være skygget af coronakrisens undtagelsestilstand. Men det skal heller ikke vare for længe.

Mange af de vidtrækkende beføjelser, som regeringen har fået bred opbakning til, ønsker et flertal i Folketinget nemlig at fjerne igen. Det skriver Jyllands-Posten.

Ændringerne i epidemiloven, der giver regeringen lov til at lukke landet ned og indføre forsamlingsforbud, har en såkaldt solnedgangsklausul, som betyder, at loven ophæves 1. marts 2021, medmindre Folketinget beslutter andet.

Men den udløbsdato ligger for langt ud i fremtiden, mener flere partier.

”Lige nu kan man nok godt vove det ene øje og sige, at sygdommen er under kontrol. Fortsætter det til november, ser vi ingen grund til, at regeringen skal have så vidtgående beføjelser,” siger Enhedslistens Pernille Skipper til Jyllands-Posten.

Institut for Menneskerettiger også på banen
Også her på Altinget verserer debatten om borgernes retssikkerhed i anledning af grundlovsdagen. Institut for Menneskerettigheder appellerer i et debatindlæg regeringen til at ophæve begrænsningerne.

"Uanset om vurderingen var korrekt tilbage i marts, så er det afgørende, at så vidtgående indgreb ophæves, så snart der ikke længere er behov for det. Det juridiske princip om proportionalitet gælder også i krisetider," skriver Louise Holck, der er konstitueret direktør for Institut for Menneskerettigheder, i Altinget.

Instituttet har i øvrigt i samarbejde med Advokatsamfundet kigget nærmere på dele af hastelovgivningen og udgivet "syv anbefalinger til næste sundhedskrise".

R foreslår 5.000 nye studiepladser
Som følge af coronakrisen forventes der at komme langt flere ansøgere til landets videregående uddannelser denne sommer.

På den baggrund ønsker De Radikale at oprette 5.000 ekstra studiepladser, heraf skal 3.000 af dem være på universiteterne, mens der skal være 1.000 ekstra pladser på både erhvervsakademierne og professionsskolerne.

Ifølge partiet kommer det til at koste 475 millioner kroner.

"Vi har rigtig mange studier med stor efterspørgsel efter nyuddannede bagefter. Hvis vi ikke gør noget nu, er alternativet, at vi enten sætter dem på kontanthjælp eller uden noget at lave det næste år. Det er absolut ikke nogen løsning," siger uddannelsesordfører Katrine Robsøe (R) til Ritzau ifølge BT.

Fælleserklæring til USA: Politiangreb bekymrer
Danmark har i går aftes tilsluttet sig en fælleserklæring med en bred kreds af EU-lande vedrørende urolighederne i USA, efter at den 46-årige sorte mand George Floyd døde i forbindelse med en anholdelse.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter, hvor erklæringen også deles. I erklæringen lyder desuden en bekymring over amerikansk politis angreb på journalister.

Det sker i dag

  • Grundlovstaler: Få overblikket over alle grundlovstaler her.
  • Klokken 8.00: Danmarks Statistik kommer med tal på konkurser og tvangsauktioner i maj, hvor erhvervsdrivende fortsat var ramt af coronalukninger. 
  • Klokken 9.30: EU's justits- og indenrigsministre holder videomøde om effekterne af covid-19 på den fri bevægelighed. En koordineret ophævelse af grænselukninger er blandt emnerne på dagsordenen. 
  • Klokken 11.00: Luftfartsselskabet SAS kommer med tal på, hvor mange der tog en tur med et SAS-fly i maj. Selskabet er hårdt ramt af coronakrisen. 
  • Klokken 14.00: Michel Barnier, EU's brexitforhandler, holder pressemøde om situationen i forhandlingerne.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00