Social eksport straffes sjældent

NOMADEFAMILIER: Det lykkes meget sjældent kommuner at få nomadefamiliers tidligere hjemstavnskommuner til at dele regningen. Socialministeren vil dog ikke ændre loven.
Morten Øyen

Hvor ligger ansvaret, og hvem skal betale? De spørgsmål har trænget sig på, efter medierne har dækket tragiske historier om såkaldte nomadefamilier.

I dag giver lovgivningen ikke mulighed for, at kommuner deler udgifterne til eksempelvis tvangsfjernelser fra nomadefamilier. Juridisk lektor ved socialrådgiveruddannelsen i Århus, Bente Adolphsen opfordrer dog til, at man gennemgår lovgivningen om betaling mellem gamle og nye hjemkommuner for nomadefamilier:

"Kravene til dokumentation er så høje, at det er stort set umuligt at komme igennem med de sager her. Høje krav kan være fornuftige i mange sammenhænge, men netop her er tærsklen simpelthen så høj, at det kan gå imod lovens intentioner," siger hun til avisen Kommunen.

I den aktuelle sag om nomadefamilien, som endte i den lille by Serritslev i Brønderslev Kommune, står Brønderslev med hele regningen, selvom familien kommer fra Lolland Kommune. Familiens sociale deroute endte med, at familiens ni børn blev tvangsfjernet fra hjemmet, og at forældrene nu er varetægtsfængslede for vold, vanrøgt og seksuelt misbrug. Som familiens hjemkommune skal Brønderslev Kommune alene betale regningen for tvangsfjernelserne, som meget vel kan løbe op i et millionbeløb på årsbasis.

Borgmester i Brønderslev Lene Hansen (S) mener, at Lolland Kommune, som tidligere husede familien, har været for passiv, og hun ser det derfor som rimeligt, at de to kommuner deler udgifterne til familien. Brønderslev har mulighed for at klage sagen til det sociale nævn.

"Det er noget, vi vil overveje. Nu er sagen i første omgang ved at blive undersøgt i Ankestyrelsen, som vi regner med også vil se på den del af sagen. Så vi tager først stilling, når den undersøgelse er færdig," siger Lene Hansen til Kommunen.

Det sker dog ganske sjældent, at en kommune får opbakning til refusion på baggrund af en anden kommunes passivitet. Kontorchef i Det Sociale Nævn i Nordjylland Frede Fisker siger:

"Vi har haft måske omkring en lille håndfuld sager om året, og der har ikke været nogen positive afgørelser de seneste år."

Billedet er det samme i de øvrige regioner, men socialminister Benedikte Kiær (K) har imidlertid ikke tænkt sig at ændre på lovgivningen. Hun opfordrer i stedet kommunerne til større selvransagelse:

"For mig handler det først og fremmest om at udvise ansvarlighed. Hvis der er kommuner, der forsøger at springe over, hvor gærdet er lavest, og tørre sociale problemer af på andre, synes jeg, det må give anledning til kommunal selvransagelse," siger Benedikte Kiær til Kommunen.

0:000:00