Ny finansiering af socialområdet kan være på vej

ØKONOMI: Den nye regering vil underkaste det specialiserede socialområde et eftersyn. Økonomi må ikke afgøre særlige tilbud, mener S, R og SF, der lægger op til en større reform af området. Enhedslisten vil have flere opgaver tilbage til regionerne.
Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Ved at lægge flere opgaver i regionerne sikrer vi, at det er borgernes behov og ikke kommunekassen, der kommer i første række. Og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det ikke også bliver konklusionen fra evalueringen.

Per Clausen (EL)
Gruppeformand

Finansieringsmodellen på det specialiserede socialområde får kommuner til at hjemtage eller helt droppe flere særligt specialiserede tilbud.

Det er ifølge Socialdemokraternes socialorrdfører, Maja Panduro, en af hovedårsagerne til, at den nye regering vil evaluere kommunalreformen fra 2007 og analysere det specialiserede socialområde; et område, der får lå i de tidligere amter, men som kommunerne overtog langt hovedparten af opgaverne fra.

"Vi lægger op til at skrue økonomidelen bedre sammen, så det ikke er økonomiske hensyn, der afgør om et handicappet børn får hjælp eller ej. Men evalueringen bliver et kæmpe arbejde uden sexede overskrifter - til gengæld er det utrolig vigtigt," siger hun.

Også SF's socialordfører Özlem Sara Cekic bakker op at ændre finansieringsmodellen, mens De Radikales nye socialordfører Marlene B. Lorentzen vil vente med at tage stilling til eventuelle ændringer af området til efter evalueringen.

"Men det skal være med borgerne i centrum, og et tilbud skal ikke afgøres af økonomiske incitamenter i kommunerne," slår hun dog fast,

Det specialiserede socialområde koster årligt ca. 44 mia. kr. og fylder dermed en femtedel af kommunernes samlede serviceudgifter.

EL: Flyt opgaver til regionerne
Før valget var de borgerlige partier klar til at nedlægge regionerne og lægge sygehusene under staten. Men regionerne skal have endnu flere opgaver, mener Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten.

"Langt flere opgaver på det specialiserede socialområde bør placeres i regionalt regi. Kommuner har været meget aggressive i forhold til at spare og til tider også haft en hård tone over for mennesker på f.eks. handicapområdet. Kvaliteten af tilbud til mennesker med særlige behov er udhulet," siger han og fortsætter:

"Ved at lægge flere opgaver i regionerne sikrer vi, at det er borgernes behov og ikke kommunekassen, der kommer i første række. Og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det ikke også bliver konklusionen fra evalueringen," slår Per Clausen fast.

Han forventer, at evalueringen bliver færdig, så Folketinget i løbet af foråret kan komme i gang med en ændring af området. Helst så Per Clausen, at man indfører en statslig refusion af en række af udgifterne på det specialiserede område.

"Men jeg tror, det er mest realistisk at få regeringspartierne med til at flytte flere opgaver til regionerne," siger han.

Aktørerne kommer med
Ingen af partierne vil dog tale om, hvor lange udsigterne er for evalueringen. Men det bliver en lang og krævende proces, mener Maja Panduro.

"Med hjælp fra alle de aktører dygtige aktører, der er på området, skal vi finde en god struktur. Det kan være afgørende, at vi gør en indsat for ikke at miste de højt specialiserede indsatser - mister vi først dem, bliver de svære at genetablere," siger hun.

Det specialiserede område skal ifølge regeringsgrundlaget analyseres med henblik på at vurdere, "om udgifterne anvendes bedst muligt". I sidste ende skal analysen føre til en ny socialreform.

0:000:00